Επιχείρηση «Ασπίδες»: Εγκρίθηκαν από την Ε.Ε. οι κανόνες εμπλοκής

Επιχείρηση «Ασπίδες»: Εγκρίθηκαν από την Ε.Ε. οι κανόνες εμπλοκής

Το μόνο που απομένει είναι η επίσημη έναρξη της ναυτικής αποστολής, κάτι που θα αποφασιστεί από τους 27 υπουργούς Εξωτερικών.

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η ναυτική αποστολή της Ευρωπαϊκής Eνωσης στην Ερυθρά Θάλασσα με την ελληνική επωνυμία «Ασπίδες» (EUNAVFOR ASPIDES), καθώς εγκρίθηκαν νωρίτερα μέσω γραπτής διαβούλευσης από τους μόνιμους αντιπροσώπους στην Ευρωπαϊκή Ενωση (Coreper) τα κείμενα επιχειρησιακού σχεδιασμού της αποστολής.

Ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι δεν θα γίνει στην επικείμενη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες την ερχόμενη Δευτέρα συζήτηση για την ευρωπαϊκή επιχείρηση, καθώς έχουν συμφωνηθεί όλες οι λεπτομέρειές της. Το μόνο που απομένει είναι η επίσημη έναρξή της, κάτι που θα αποφασιστεί από τους 27 υπουργούς Εξωτερικών. Η αρχική εντολή για την επιχείρηση «Ασπίδες» είναι για διάρκεια 12 μηνών.

Συγκεκριμένα, έχουν ήδη εγκριθεί από τη Στρατιωτική Επιτροπή και την Επιτροπή Πολιτικής Ασφάλειας της Ε.Ε. και ακολούθως σήμερα από το Coreper τα κείμενα που αφορούν τον επιχειρησιακό σχεδιασμό (operational plan) και τους κανόνες εμπλοκής (rules of engagement).

Την περασμένη Δευτέρα, άλλωστε, θεσπίστηκε και επισήμως η εν λόγω επιχείρηση, που είναι αμυντικού χαρακτήρα, για «τη διατήρηση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας, στο πλαίσιο της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα», με δημοσίευση του νομικού της πλαισίου στην επίσημη εφημερίδα της Ε.Ε.

Σύμφωνα με τη σχετική νομική πράξη (legal act) «η επιχείρηση αυτή έχει ως στόχο να συμβάλει στη θαλάσσια ασφάλεια κατά μήκος των κύριων θαλάσσιων οδών σε μια περιοχή που περιλαμβάνει τα Στενά του Μπαμπ ελ Μαντέμπ και του Ορμούζ, τα διεθνή ύδατα στην Ερυθρά Θάλασσα, τον Κόλπο του Αντεν, την Αραβική Θάλασσα, τον Κόλπο του Ομάν και τον Περσικό Κόλπο».

«Αποστολή της θα είναι να συνοδεύει πλοία στον τομέα της επιχείρησης, να παρέχει επίγνωση της θαλάσσιας κατάστασης στον τομέα της επιχείρησης και να προστατεύει τα πλοία από επιθέσεις στη θάλασσα, σε πλήρη ευθυγράμμιση με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων των αρχών της αναγκαιότητας και της αναλογικότητας» σε μια υπο-περιοχή της επιχειρησιακής περιοχής.

Στο ίδιο κείμενο, άλλωστε, διευκρινίζεται ότι διοικητής της επιχείρησης είναι ο αρχιπλοίαρχος Βασίλειος Γρυπάρης και ότι το επιχειρησιακό στρατηγείο της επιχείρησης «Ασπίδες» θα βρίσκεται στη Λάρισα.

Σύμφωνα με τη νομική πράξη, η EUNAVFOR ASPIDES θα βρίσκεται σε στενό συντονισμό με την αντίστοιχη στρατιωτική επιχείρηση της Ε.Ε. για τη θαλάσσια ασφάλεια στον δυτικό Ινδικό Ωκεανό και την Ερυθρά Θάλασσα EUNAVFOR ATALANTA και θα συνεργαστεί με την υπό αμερικανική διοίκηση επιχείρηση Prosperity Guardian.

Η αρχική εντολή για την επιχείρηση «Ασπίδες» είναι διάρκειας 12 μηνών από την ημερομηνία έναρξής της και θα κοστίσει 8 εκατ. ευρώ. Η έναρξη της επιχείρησης θα επικυρωθεί στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., στις 19 Φεβρουαρίου. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή