Παράκαμψη Σουέζ μέσω Τουρκίας

Παράκαμψη Σουέζ μέσω Τουρκίας

Ενα νέο «Δρόμο του μεταξιού» μήκους 1.200 χλμ ., που θα συνδέει τη Βασόρα με την Αγκυρα, θέλει να κατασκευάσει ο Ερντογάν σε συνεργασία με Ιράκ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ενα νέο εμπορικό δρόμο σχεδιάζει να κατασκευάσει η Τουρκία σε συνεργασία με το Ιράκ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που θα συνδέει τη Βασόρα με την Αγκυρα και από εκεί θα εκτείνεται σε Ευρώπη, Μαύρη Θάλασσα και Μεσόγειο. To έργο του «Αναπτυξιακού δρόμου», όπως ονομάζεται το συγκεκριμένο σχέδιο, παρομοιάζεται και αναφέρεται από τους Τούρκους αξιωματούχους ως νέος «Δρόμος του μεταξιού». Αρχικά θα έχει μήκος 1.200 χλμ. και θα αφορά την κατασκευή χερσαίου και σιδηροδρομικού διαδρόμου από τον Περσικό Κόλπο στην Τουρκία. Τούρκοι αξιωματούχοι μιλούν και για δίκτυα μεταφοράς ενέργειας και επικοινωνίας.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνομιλία του με τους δημοσιογράφους αποκάλυψε πως οι προσπάθειες για το έργο συνεχίζονται και τόνισε ότι «πρόκειται για ένα τεράστιο έργο στο οποίο συμμετέχουν oι κυβερνήσεις των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Ιράκ και εμείς. Το βόρειο Ιράκ (σ.σ. η αυτόνομη κουρδική περιοχή) έχει ευαισθησία σ’ αυτό το έργο. Εχουμε κι εμείς ευαισθησία. Γι’ αυτό κάνουμε βήματα». Σύμφωνα με τον Ερντογάν, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Μοχάμαντ Μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχιάν, έκανε την πρόταση στην προηγούμενη συνάντησή τους, ζητώντας να οριστεί μια περίοδος 60 ημερών κατά την οποία όλοι οι συνεργάτες και οι αρμόδιες μονάδες θα πρέπει ολοκληρώσουν τις μελέτες σχεδιασμού και να ξεκινήσουν την κατασκευή του έργου.

«Επί του παρόντος, ο υπουργός Μεταφορών μας Αμπντουλκαντίρ Ουράλογλου συνεχίζει τις συναντήσεις με τους ομολόγους του. Ας ελπίσουμε ότι αυτές οι μελέτες θα περάσουν στην υλοποίηση. Αυτός ο δρόμος θα γίνει ένας νέος “Δρόμος του μεταξιού” για την περιοχή μας και θα υπηρετήσει επίσης την περιφερειακή ειρήνη. Αυτός ο δρόμος, ο οποίος θα επιτρέψει στον Περσικό Κόλπο και στις γύρω χώρες να έχουν πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά μέσω της Τουρκίας, είναι πραγματικά ένα έργο ξεκάθαρα kazan kazan (σ.σ. win win)», ανέφερε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Σύμφωνα με αρχικές εκτιμήσεις, το κόστος κατασκευής του θα φτάσει τα 17 δισ. δολάρια. Ο κ. Ουράλογλου έχει αποκαλύψει ότι θα ξεκινάει από τη Βασόρα και θα καταλήγει στην περιοχή Οβάκιοϊ της Τουρκίας, από εκεί στην Αγκυρα και από εκεί στα σύνορα με την Ευρώπη. «Επίσης θα υπάρχουν και διασυνδέσεις με τα λιμάνια για να υπάρχει μια συνέχεια σε Αιγαίο, Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα», ανέφερε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk.

Η Τουρκία θέλει να προβάλει αυτό το έργο ως παράκαμψη άλλων θαλασσίων και χερσαίων εμπορικών διαδρόμων. Πάντως εκφράζονται επιφυλάξεις για την ασφάλεια αυτού του εμπορικού διαδρόμου και λόγω των εσωτερικών προβλημάτων που υπάρχουν στο Ιράκ, αλλά και των συγκρούσεων της Τουρκίας με το PKK εντός της χώρας, αλλά και στο βόρειο Ιράκ.

Πολιτικοί αναλυτές τονίζουν πως αυτός είναι ο λόγος που οι υπουργοί Εξωτερικών, Αμυνας και Μεταφορών της Τουρκίας, αλλά και ο διοικητής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, Ιμπραήμ Καλίν, έχουν επισκεφθεί τη Βαγδάτη και το Αρμπίλ στο βόρειο Ιράκ, ενώ γίνονται διαδοχικές συζητήσεις για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια αυτού του εμπορικού διαδρόμου. Τις επόμενες εβδομάδες σχεδιάζεται και επίσκεψη Ερντογάν στο Ιράκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή