Ισραήλ: Ο Λούλα ανακαλεί τον Βραζιλιάνο πρέσβη

Ισραήλ: Ο Λούλα ανακαλεί τον Βραζιλιάνο πρέσβη

Κλιμακώνεται η ένταση στις σχέσεις Βραζιλίας - Ισραήλ, με φόντο τις δηλώσεις του Βραζιλιάνου προέδρου, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος συνέκρινε τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας με το Ολοκαύτωμα

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλιμακώνεται η ένταση στις σχέσεις της Βραζιλίας με το Ισραήλ, με φόντο τις δηλώσεις του Βραζιλιάνου προέδρου, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος συνέκρινε τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας με το Ολοκαύτωμα. Η Βραζιλία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στο Τελ Αβίβ, ενώ η κυβέρνηση Νετανιάχου διαμήνυσε ότι ο πρόεδρος Λούλα είναι ανεπιθύμητος στο Ισραήλ έως ότου ανακαλέσει τις επίμαχες δηλώσεις του.

«Αυτό που συμβαίνει στη Λωρίδα της Γάζας με τον παλαιστινιακό λαό δεν μπορεί να παραλληλιστεί με άλλες στιγμές της ιστορίας. Στην πραγματικότητα, υπήρξε (σ.σ. μια τέτοια στιγμή) όταν ο Χίτλερ αποφάσισε να σκοτώσει τους Εβραίους», είπε ο Λούλα σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της 37ης Συνόδου της Αφρικανικής Ενωσης στην Αντίς Αμπέμπα.

Νωρίτερα σήμερα, ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραελ Κατς δήλωσε ότι ο Λούλα θα είναι ανεπιθύμητος στο Ισραήλ μέχρι να ανακαλέσει. «Δεν θα ξεχάσουμε ούτε θα συγχωρήσουμε. Πρόκειται για μια σοβαρή αντισημιτική επίθεση. Εκ μέρους μου και εξ ονόματος των πολιτών του Ισραήλ, ενημερώστε τον πρόεδρο Λούλα ότι είναι persona non grata στο Ισραήλ έως ότου ανακαλέσει», είπε ο Κατς, απευθυνόμενος στον Βραζιλιάνο πρεσβευτή.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών της Βραζιλίας γνωστοποίησε πως θα καλέσει τον Ισραηλινό πρεσβευτή Ντάνιελ Ζονσάιν για διαβουλεύσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή