Πιο κοντά Κίνα και Ουγγαρία

Πιο κοντά Κίνα και Ουγγαρία

Η Ουγγαρία ετοιμάζεται να υπογράψει με τον ασιατικό γίγαντα σύμφωνο στενότερης συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια κίνηση που υπογραμμίζει τις βελτιούμενες σχέσεις μεταξύ Πεκίνου και Βουδαπέστης, Κινέζοι αξιωματούχοι επισκέφθηκαν την Ουγγαρία και εξέφρασαν την πρόθεση του ασιατικού γίγαντα για στενότερη στήριξη στον τομέα της ασφάλειας. Ο ακροδεξιός πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν συνάντησε την Παρασκευή τον υπουργό Δημόσιας Ασφάλειας, Γουάνγκ Σιαοχόνγκ, και φωτογραφήθηκαν μαζί στις όχθες του Δούναβη. Σε κοινές δηλώσεις τους, που κυκλοφόρησαν από το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua μία ημέρα μετά, ο Σιαοχόνγκ τόνισε πως ευελπιστεί σε μια «βαθύτερη συνεργασία μεταξύ των χωρών σε ζητήματα όπως η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, η καταπολέμηση του διεθνούς εγκλήματος, αλλά και η ασφαλής συνέχιση των έργων υποδομής στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας “Μια ζώνη, ένας δρόμος”». Ο Σιαοχόνγκ συναντήθηκε επίσης με τον υπουργό Εσωτερικών, Σάντορ Πίντερ.

Η προθυμία της Κίνας να βοηθήσει τον εταίρο της σε ζητήματα ασφαλείας έρχεται σε μια περίοδο που η Ουγγαρία, σύμμαχος της Ρωσίας, προχωράει προς τη μεγαλύτερη δυνατή αυτονόμηση από τη Δύση προβάλλοντας παράλληλα αντιρρήσεις για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη.

Δύο ημέρες μετά τις θερμές χειραψίες με τον Κινέζο υπουργό, διακομματική αντιπροσωπεία Αμερικανών γερουσιαστών που έφτασε στη χώρα έλαβε μια μάλλον ψυχρή αντιμετώπιση. Οι γερουσιαστές, που σκοπό είχαν να πιέσουν την κυβέρνηση να άρει το βέτο της για την ένταξη της Σουηδίας στην Ευρωατλαντική Συμμαχία, όχι μόνο δεν έγιναν δεκτοί από τον Ούγγρο πρωθυπουργό, αλλά δεν κατάφεραν να συναντήσουν και οποιονδήποτε άλλο κυβερνητικό αξιωματούχο, επιστρέφοντας στις ΗΠΑ με άδεια χέρια.

Η Ουγγαρία είναι η τελευταία χώρα που αρνείται την είσοδο της σκανδιναβικής χώρας στη Συμμαχία. Αν και ο Ορμπαν έχει υπογραμμίσει πως η κοινοβουλευτική του ομάδα μελετά το σχέδιο, η χαρακτηριστική καθυστέρησή του να δώσει το πράσινο φως τον έχει καταστήσει αποσυνάγωγο στην Ευρώπη. Ο ίδιος πάντως δήλωσε την Κυριακή πως η Ουγγαρία θα δώσει το πράσινο φως για την ένταξη της Σουηδίας μέσα στους επόμενους μήνες.

Από την άλλη, οι Κινέζοι κάθε άλλο παρά δυσαρεστημένοι είναι από τη σχέση τους με τον Ορμπαν. Η επίσκεψη της Παρασκευής και το σύμφωνο που αναμένεται να υπογραφεί αποτελεί μια σπουδαία διπλωματική νίκη στην Ευρώπη, σε μια περίοδο που η Ε.Ε. εμφανίζεται ιδιαίτερα επιφυλακτική όσον αφορά τη γεωπολιτική δραστηριότητα της ασιατικής χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή