Κακάο: Σε υψηλό 46 ετών οι τιμές – Ελλείψεις στην αγορά

Κακάο: Σε υψηλό 46 ετών οι τιμές – Ελλείψεις στην αγορά

Για τρίτη συνεχή καλλιεργητική περίοδο, η παγκόσμια κατανάλωση το 2023-24 θα ξεπεράσει σημαντικά την παραγωγή

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι τιμές του κακάο υπερδιπλασιάστηκαν τον τελευταίο χρόνο, φθάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ που είχαν καταγραφεί τη δεκαετία του 1960, προκαλώντας αναταράξεις στη βιομηχανία σοκολάτας.

Η τρέχουσα κρίση των τιμών αποδίδεται, μεταξύ άλλων, σε παράγοντες, όπως η εξάπλωση ασθενειών που αποδεκατίζουν τις σοδειές, οι κλιματικές συνθήκες που επιδεινώνουν τα προβλήματα παραγωγής καθώς και οι κρατικά καθορισμένες τιμές στη Δυτική Αφρική, το επίκεντρο της παγκόσμιας παραγωγής κακάο.

Η παγκόσμια παραγωγή αναμένεται κατά 8% χαμηλότερη από την προηγούμενη χρονιά, με τις ελλείψεις να οδηγούν σε άνοδο 40% στο κόστος του κακάο στη Νέα Υόρκη, όπου έφθασε τα 5.900 δολάρια ανά μετρικό τόνο.

Κακάο: Σε υψηλό 46 ετών οι τιμές – Ελλείψεις στην αγορά-1
H τιμή του κακάο ανά τόνο

Με τις τιμές του κακάο σε υψηλό 46 ετών, περίπου 65% υψηλότερες σε σχέση με ένα χρόνο πριν, οι μεγάλοι παραγωγοί επιδιώκουν να μετακυλήσουν το επιπλέον κόστος στους καταναλωτές. Ηδη, η Hershey έχει αναφέρει μείωση 6,6% στις πωλήσεις, λόγω της ραγδαίας αύξησης των τιμών.

Για να μετριάσουν τις επιπτώσεις από την αύξηση του κόστους, εταιρείες όπως η Hershey, η Nestle και η Cadbury εφαρμόζουν μέτρα εξοικονόμησης κόστους και προσαρμόζουν τις τιμές τους. Ωστόσο, αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό για να αντισταθμίσει την οικονομική επιβάρυνση, καθώς η ανισορροπία μεταξύ ζήτησης και προσφοράς συνεχίζει να διευρύνεται.

Σε αντίθεση με τα περισσότερα γεωργικά προϊόντα, η παραγωγή του κακάο δεν έχει εξελιχθεί μέσω της ανάπτυξης φυτειών. Στις δεκαετίες του 1990 και του 2000, τα κέρδη προέρχονταν από την εμπορία των κόκκων και την επεξεργασία τους σε σοκολάτα και όχι από τη φύτευση, την καλλιέργεια και τη συγκομιδή των κακαόδεντρων.

Στις μέρες μας, η καλλιέργεια εξακολουθεί να υλοποιείται σε συντριπτικό βαθμό από μικροκαλλιεργητές. Οι περισσότεροι βγάζουν μόλις όσα χρειάζονται για να ζήσουν και δεν έχουν τα μέσα να επενδύσουν ξανά στα χωράφια τους. Οι δεκαετίες υποεπένδυσης έχουν οδηγήσει με τη σειρά τους έχουν επιπτώσεις στην αγορά σοκολάτας.

Για τρίτη συνεχή καλλιεργητική περίοδο, η παγκόσμια κατανάλωση το 2023-24 θα ξεπεράσει σημαντικά την παραγωγή, κάτι που δεν έχει παρατηρηθεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1960.

Καθώς η βιομηχανία σοκολάτας πλέει σε «ταραγμένα νερά», ένα πράγμα είναι βέβαιο: η πικρή γεύση από τις υψηλές τιμές του κακάο θα παραμείνει για αρκετό καιρό ακόμα.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT