Αποκαθίσταται η «διπλωματία των πάντα» μεταξύ ΗΠΑ – Κίνας;

Αποκαθίσταται η «διπλωματία των πάντα» μεταξύ ΗΠΑ – Κίνας;

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο γιγάντια πάντα θα αποσταλούν από την Κίνα στον ζωολογικό κήπο του Σαν Ντιέγο, στο πρώτο δάνειο των ασπρόμαυρων αυτών «πρέσβεων» στις Ηνωμένες Πολιτείες σε διάστημα δύο δεκαετιών. 

Παρότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την αποστολή των πάντα, εκπρόσωπος του San Diego Zoo Wildlife Alliance επιβεβαίωσε πως ο ζωολογικός κήπος θα λάβει τους δύο νέους ενοίκους του «όχι στο τόσο απώτερο μέλλον». 

Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγους μήνες αφότου ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ πρότεινε πως η Κίνα θα μπορούσε να στείλει νέα πάντα στις ΗΠΑ, και συγκεκριμένα στον ζωολογικό κήπο του Σαν Ντιέγκο, ως «απεσταλμένους φιλίας μεταξύ του κινεζικού και του αμερικανικού λαού».

«Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες στην εκστρατεία προστασίας των πάντα, και να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να ανταποκριθούμε στις επιθυμίες των Καλιφορνέζων, ώστε να εμβαθύνουμε τους δεσμούς φιλίας μεταξύ των δύο λαών μας» είχε προαναγγείλει τον περασμένο Νοέμβριο ο Σι. 

Οι δηλώσεις του είχαν διαδεχτεί την αποχώρηση των τριών κινεζικών πάντα από τον ζωολογικό κήπο Σμιθσόνιαν που σηματοδότησε το τέλος μιας ολόκληρης εποχής μισού αιώνα. Και το Σαν Ντιέγο είχε επιστρέψει τα τελευταία δύο πάντα του το 2019, μετά τη λήξη της σύμβασης δανείου. 

Επανεκκίνηση της διπλωματίας των πάντα; 

Αυτή τη στιγμή, το Πεκίνο έχει παραχωρήσει δεκάδες πάντα σε τουλάχιστον είκοσι χώρες, εν είδει «δανείου» στο πλαίσιο «προγραμμάτων έρευνας» για την προστασία του ευάλωτου αυτού είδους, μια πρωτοβουλία που συχνά αναφέρεται ως «διπλωματία των πάντα» στα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Όπως προβλέπουν οι κατά καιρούς διμερείς συμφωνίες, τα πάντα επιστρέφουν στην Κίνα όταν φτάσουν στην ηλικία των 4 χρόνων και όταν… γεράσουν. 

Την τελευταία δεκαετία, ο Σι έχει εγκρίνει νέα δάνεια πάντα στην Ευρώπη (σε Γερμανία, Ολλανδία, Δανία, Φινλανδία, μεταξύ άλλων), ενώ το 2022 η Κίνα έστειλε ένα ζευγάρι των εμβληματικών αρκούδων της στο Κατάρ, καθιστώντας το εμιράτο την πρώτη χώρα της Μέσης Ανατολής με το σπάνιο αυτό… προνόμιο. 

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η Κίνα αξιοποιεί τα χαριτωμένα αυτά πλάσματα για τις «μείζονες πολιτικές και διπλωματικές της ανάγκες», ιδίως σε περιπτώσεις χωρών όπου φιλοδοξεί να αποκτήσει μεγαλύτερη επιρροή ή στενότερες σχέσεις.

Αποκαθίσταται η «διπλωματία των πάντα» μεταξύ ΗΠΑ – Κίνας;-1
H Χούα Μέι ήταν ένα από τα πάντα που έζησαν στον ζωολογικό κήπο του Σαν Ντιέγο, όπου μεταφέρθηκε μωρό το 2000 – Φωτ.: AP Photo/Lenny Ignelzi

«Διασφαλίζοντας την υγεία και την ασφάλεια των γιγάντιων πάντα που διαβιούν στο εξωτερικό, είναι η πιο σημαντική βάση διεθνούς συνεργασίας» διεμήνυσε ο επικεφαλής της Ενωσης για την Προστασία Άγριας Ζωής της Κίνας για το επικείμενο νέο δάνειο στο Σαν Ντιέγο. 

Το Πεκίνο δώρισε το 1941 το πρώτο ζευγάρι πάντα στην Ουάσινγκτον, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για την αμερικανική βοήθεια στη μάχη κατά της ιαπωνικής εισβολής.

Μετά την ανάληψη της εξουσίας από το Κομμουνιστικό κόμμα, η ανταλλαγή των πάντα περιοριζόταν αρχικά μόνον στους σοσιαλιστικούς εταίρους -τη Βόρεια Κορέα και τη Σοβιετική Ένωση. Ωστόσο, σύντομα, το Πεκίνο άρχισε να ανοίγεται διπλωματικά στον κόσμο, με τα πάντα να γίνονται πρέσβεις καλής θέλησης και στη Δύση. 

Σύμφωνα με τη WWF, λιγότερα από 2.000 γιγάντια πάντα παραμένουν στην άγρια φύση, γι’αυτό και το ζώο συγκαταλέται μεταξύ των ευάλωτων ειδών του πλανήτη. 

Πηγή: CNN

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT