Σκληρή γραμμή Μπάιντεν στο μεταναστευτικό

Σκληρή γραμμή Μπάιντεν στο μεταναστευτικό

Η πρόταση που περιέχει έως και κλειστά σύνορα με το Μεξικό αναμένεται να προκαλέσει οξείες αντιδράσεις μεταξύ ακτιβιστών

3' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Προεδρικό διάταγμα μελετά ο Λευκός Οίκος προκειμένου να περιορισθεί η δυνατότητα μεταναστών να ζητούν άσυλο στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, εφόσον έχουν εισέλθει παράνομα στη χώρα. Η πρωτοβουλία, που θυμίζει ανάλογη της προεδρίας Τραμπ η οποία ακυρώθηκε από τα δικαστήρια, αναμένεται να προκαλέσει οξείες αντιδράσεις μεταξύ ακτιβιστών υπέρ των μεταναστευτικών δικαιωμάτων.

Η διαχείριση της κρίσης στα νότια σύνορα των ΗΠΑ αποτελεί σοβαρό πολιτικό πρόβλημα για τον πρόεδρο Μπάιντεν. Ο Λευκός Οίκος εξετάζει την υιοθέτηση ορισμένων μέτρων που είχαν προτείνει οι Ρεπουμπλικανοί στο νομοσχέδιο που δεν εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Δεν είναι ωστόσο σαφές ποια μέτρα θα ληφθούν για τον περιορισμό της εισόδου μεταναστών και πώς τα μέτρα αυτά θα εφαρμοσθούν. Η νομική υπηρεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης μελέτησε το σχέδιο προεδρικού διατάγματος προκειμένου να διαπιστωθεί εάν θα αντέξει απέναντι στις αναμενόμενες δικαστικές προσφυγές. Ορισμένοι αξιωματούχοι του υπουργείου, όμως, έχουν ήδη εκφράσει επιφυλάξεις για τις προτάσεις του προεδρικού διατάγματος, θεωρώντας τες ευάλωτες σε νομική αμφισβήτηση.

«Η κυβέρνηση δαπάνησε μήνες διαπραγματευόμενη καλόπιστα για να παρουσιάσει το πιο σκληρό και δίκαιο διακομματικό νομοσχέδιο ασφαλείας εδώ και δεκαετίες. Το Κογκρέσο πρέπει από τη μεριά του να επιτρέψει την προώθηση των μεταρρυθμίσεων και να ψηφίσει επιπλέον χρηματοδότηση για τη συνοριακή ασφάλεια και την επιδιόρθωση του δυσλειτουργικού μεταναστευτικού μας συστήματος. Καλούμε εκ νέου τον πρόεδρο της Βουλής, Τζόνσον, και τους Ρεπουμπλικανούς νομοθέτες να ψηφίσουν το νομοσχέδιο», είπε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αντζελο Χερνάντεζ.

Στις αρχές του μήνα, ο πρόεδρος Μπάιντεν είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του να κλείσει τα σύνορα με το Μεξικό, εάν το νομοσχέδιο ψηφιζόταν από το Κογκρέσο, υιοθετώντας έτσι ένα από τα πιο σκληρά μέτρα του μεταναστευτικού νομοθετικού πακέτου. «Αν το νομοσχέδιο ήταν σήμερα νόμος, θα είχα την αρμοδιότητα να κλείσω τα σύνορα, έως ότου τα διορθώσουμε», είχε πει ο Μπάιντεν.

Ο πρώην προεδρικός σκύλος, Κομάντερ, δάγκωσε 24 φορές μέσα σε 10 μήνες άνδρες της φρουράς και προσωπικό του Λευκού Οίκου.

Ο Τραμπ είχε αποπειραθεί στη διάρκεια της θητείας του να κλείσει τα νότια σύνορα των ΗΠΑ στους αιτούντες άσυλο που τα διέσχιζαν παράνομα, με την προσπάθειά του αυτή να ακυρώνεται από τα δικαστήρια. Το 2018, ομοσπονδιακό εφετείο είχε αποφασίσει ότι ο Τραμπ είχε επικαλεστεί παράνομα εδάφιο της ομοσπονδιακής νομοθεσίας για κλείσιμο συνόρων. Το δικαστήριο αποφάσισε ότι οι Αρχές δεν έχουν δικαίωμα να αποκλείουν αδιακρίτως όσους επιθυμούν να εισέλθουν στις ΗΠΑ, εφόσον «δεν απειλούν τα συμφέροντα της χώρας».

Την ίδια ώρα, λεπτομέρειες για τις 24 επιθέσεις του σκύλου του πρόεδρου Μπάιντεν, Κομάντερ, εναντίον μελών της φρουράς και στελεχών του Λευκού Οίκου έφερε στο φως Αμερικανός μπλόγκερ. Τα αρχεία της μυστικής υπηρεσίας, αρμόδιας για τη φύλαξη του προέδρου και της οικογένειάς του, περιγράφουν την επιθετική συμπεριφορά του μεγαλόσωμου γερμανικού ποιμενικού. Ο Κομάντερ απομακρύνθηκε από τον Λευκό Οίκο το φθινόπωρο και ζει σήμερα με συγγενείς των Μπάιντεν.

Οι άνδρες της φρουράς αναγκάστηκαν να μεταβάλουν τα σχέδια για τη φύλαξη του Μπάιντεν, προκειμένου να βρίσκονται σε ασφαλή απόσταση από τον Κομάντερ. Ο σκύλος δάγκωσε άνδρες της φρουράς και άλλους, 24 φορές μεταξύ Οκτωβρίου 2022 και Ιουλίου 2023, με τα περισσότερα τραύματα να εντοπίζονται στους καρπούς, στους βραχίονες, στους αγκώνες, στη μέση, στο στήθος, στους γλουτούς και στον ώμο. Σε ένα τέτοιο περιστατικό, ο Κομάντερ ξέφυγε από το λουρί του προέδρου και δάγκωσε μέχρι αίματος στον καρπό άνδρα της φρουράς.

Στο μεταξύ, τον πολυαναμενόμενο κατάλογο πιθανών υποψηφίων αντιπροέδρων του παρουσίασε χθες ο Ντόναλντ Τραμπ. Στη λίστα περιλαμβάνονται ο γερουσιαστής της Νότιας Καρολίνας, Τιμ Σκοτ, η κυβερνήτης της Νότιας Ντακότα, Κρίστι Νοέμ, ο βουλευτής της Φλόριντα, Μπάιρον Ντόναλντς, ο επιχειρηματίας Βίβεκ Ραμασουάμι, ο οποίος εγκατέλειψε πρόσφατα την κούρσα για το χρίσμα, και η βουλευτής της Χαβάης, Τάλσι Γκαμπάρ.

Προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες των ΗΠΑ

Σοβαρά προβλήματα είχαν χθες τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας στις ΗΠΑ και σε αρκετές πόλεις χιλιάδες χρήστες της εταιρείας AT&T ανέφεραν προβλήματα και διακοπές, αδυναμία αποστολής μηνυμάτων, πρόσβασης στο Διαδίκτυο ή και πραγματοποίησης κλήσεων, ακόμη και σε υπηρεσίες εκτάκτων αναγκών, όπως ο αριθμός 911. Πάνω από 50.000 περιστατικά καταγράφηκαν στις 7 το πρωί τοπική ώρα, ενώ τα προβλήματα κορυφώθηκαν γύρω στις 9 π.μ.

Στις 11 π.μ. η κατάσταση φάνηκε να ομαλοποιείται, χωρίς ωστόσο να έχει έως αργά χθες το βράδυ διαλευκανθεί η πηγή του προβλήματος. Εκπρόσωπος της AT&T, ο Τζιμ Γκρίερ, ανακοίνωσε ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την αντιμετώπιση των δυσλειτουργιών και κάλεσε τους πελάτες της εταιρείας να κάνουν χρήση του Wi-Fi έως ότου λυθούν τα προβλήματα. Οι πόλεις που επλήγησαν περισσότερο ήταν το Σαν Φρανσίσκο, η Ατλάντα, το Χιούστον και το Σικάγο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή