Η Ουγγαρία «σφραγίζει» την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με αγορά μαχητικών της Saab

Η Ουγγαρία «σφραγίζει» την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με αγορά μαχητικών της Saab

Η Ουγγαρία ήταν το τελευταίο μέλος του ΝΑΤΟ που δεν είχε εγκρίνει το αίτημα ένταξης της Σουηδίας

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ουγγαρία υπέγραψε συμφωνία για την αγορά τεσσάρων μαχητικών αεροσκαφών Gripen της Saab από τη Σουηδία σήμερα Παρασκευή, καθώς η Βουδαπέστη ετοιμάζεται να εγκρίνει το αίτημα της Στοκχόλμης για ένταξη στο ΝΑΤΟ έπειτα από σχεδόν δύο χρόνια καθυστερήσεων.

Η Ουγγαρία ήταν το τελευταίο μέλος της διατλαντικής στρατιωτικής συμμαχίας που δεν είχε εγκρίνει το ιστορικό αίτημα ένταξης της Σουηδίας, το οποίο υπέβαλε η χώρα το 2022 στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν –ο οποίος υποχώρησε την περασμένη εβδομάδα λέγοντας ότι το κοινοβούλιο θα ψηφίσει υπέρ της ένταξης τη Δευτέρα– συναντήθηκε με τον Σουηδό πρωθυπουργό Ουλφ Κρίστερσον και είπε ότι κατάφερε να «οικοδομήσει εκ νέου εμπιστοσύνη».

Η Ουγγαρία θα αγοράσει τα μαχητικά, όπως είπε ο Ορμπαν, ενώ επί του παρόντος μισθώνει αεροσκάφη Gripen στο πλαίσιο σύμβασης που είχε υπογραφεί το 2001.

«Δεν διατηρούμε απλά την ικανότητα της αεράμυνάς μας, αλλά θα την αυξήσουμε… που σημαίνει ότι η δέσμευσή μας στο ΝΑΤΟ θα ενισχυθεί, όπως και η συμμετοχή μας στις κοινές επιχειρήσεις», είπε ο Ορμπαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Κρίστερσον.

Ο Κρίστερσον τόνισε ότι χαιρετίζει τη συμφωνία. «Οπως γνωρίζετε συμφωνούμε, και ξέρω ότι δεν συμφωνούμε σε όλα, ως προς την ανάγκη να συνεργαστούμε όπου είναι δυνατόν», είπε, ενώ στεκόταν δίπλα στον Ορμπαν.

Ο Ορμπαν, του οποίου η εθνικιστική κυβέρνηση έχει διατηρήσει στενούς οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία, είχε καθυστερήσει την επικύρωση του σουηδικού αιτήματος, επικαλούμενος την κριτική της Σουηδίας στην Ουγγαρία για ζητήματα σχετικά με το κράτος δικαίου.

Τι συνέβη με την Τουρκία

Το αίτημα της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, σημαντική μετατόπιση στην πολιτική της χώρας έπειτα από δεκαετίες, αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό στην Τουρκία, η οποία είχε κατηγορήσει τη Στοκχόλμη ότι υποστηρίζει «τρομοκρατικές ομάδες».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε τον Ιούλιο ότι έδινε στη Σουηδία το πράσινο φως και οι ΗΠΑ από την πλευρά τους γνωστοποίησαν ότι προχωρούσαν την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Αγκυρα σε συνεννόηση με το Κογκρέσο.

Στροφή προς το ΝΑΤΟ

Η Σουηδία, χώρα με μεγάλη ακτογραμμή στη Βαλτική Θάλασσα, θα αποτελέσει ζωτικής σημασίας εφοδιαστικό κόμβο του ΝΑΤΟ στη βόρεια Ευρώπη.

Η πλειονότητα των Σουηδών ήταν κατά της ένταξης στο ΝΑΤΟ πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι Σοσιαλδημοκράτες, κυρίαρχη πολιτική δύναμη στη χώρα τα τελευταία 100 χρόνια, άλλαξαν στάση σχετικά με την ένταξη στο ΝΑΤΟ και ακολούθησε η μεγαλύτερη μεταστροφή της κοινής γνώμης που είχε ποτέ καταγραφεί στις δημοσκοπήσεις.

Η ένταξη στο ΝΑΤΟ έχει πλέον σαφή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Η Σουηδία έχει ήδη πάρει μέρος σε στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή.

Εκεχειρία και υποψηφιότητα Τραμπ

Ο Ορμπαν, ο οποίος έχει αρνηθεί να στείλει όπλα στην Ουκρανία και έχει επικρίνει επανειλημμένα τις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ζήτησε εκ νέου κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία νωρίτερα την Παρασκευή.

Υποστήριξε επίσης την υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος επιδιώκει να επιστρέψει στην προεδρία των ΗΠΑ φέτος.

«Ελπίζουμε ότι ο σημερινός πρόεδρος θα φύγει και ο πρόεδρος Τραμπ θα επιστρέψει και θα έχει ελεύθερα χέρια για να κάνει ειρήνη», δήλωσε ο Ορμπαν στο κρατικό ραδιόφωνο.

Πρόσθεσε ότι η εκεχειρία αποτελεί τη μοναδική λύση, καθώς «η Ρωσία δεν μπορεί να αναγκαστεί να γονατίσει στρατιωτικά… Αυτή η σύγκρουση (στην Ουκρανία) δεν επιλύεται στο πεδίο της μάχης», τόνισε ο Ορμπαν.

Η Φινλανδία, η οποία συνορεύει με τη Ρωσία, εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ τον Απρίλιο του περασμένου έτους.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή