Αγρότες: Κοινή ανακοίνωση 9 υπουργών Γεωργίας του ΕΛΚ – Τι ζητούν

Αγρότες: Κοινή ανακοίνωση 9 υπουργών Γεωργίας του ΕΛΚ – Τι ζητούν

Την ανάγκη διορθωτικών λύσεων, πριν από τις ευρωεκλογές, για τα προβλήματα σχετικά με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, επισημαίνουν εννέα υπουργοί Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάγκη διορθωτικών λύσεων, πριν από τις ευρωεκλογές, σχετικά με τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στον αγροτικό τομέα με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, επισημαίνουν εννέα υπουργοί Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, οι υπουργοί Γεωργίας του ΕΛΚ, που συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες για να προετοιμάσουν το επερχόμενο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας, εξέφρασαν την ανάγκη για «γρήγορες και διαρθρωτικές λύσεις σε έναν τομέα που είναι κρίσιμος για την οικονομία και την κοινωνική συνοχή της Ε.Ε.».

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση, την οποία υπογράφουν οι Λευτέρης Αυγενάκης (Ελλάδα), Marija Vučković (Κροατία), Sari Essayah (Φινλανδία), Peter Kullgren (Σουηδία), Norbert Totschnig (Αυστρία), Kęstutis Navickas (Λιθουανία), Μarek Výborný (Τσεχία), Jo Brouns (Βέλγιο) και Martine Hansen (Λουξεμβούργο), αναφέρονται τα εξής:

«Οι υπουργοί Γεωργίας του ΕΛΚ συναντήθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες, υπό την προεδρία της υπουργού Γεωργίας της Κροατίας Marija Vučković, για να προετοιμάσουν το επερχόμενο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας. Οι υπουργοί συζήτησαν διεξοδικά για τη συνεχιζόμενη κατάσταση κρίσης στον γεωργικό τομέα, που καταδεικνύεται έντονα από τις διαμαρτυρίες των αγροτών σε διάφορες χώρες της Ε.Ε., τις τελευταίες εβδομάδες.

Εξέφρασαν την ανάγκη για γρήγορες και διαρθρωτικές λύσεις για την ελάφρυνση του φόρτου σε έναν τομέα που είναι κρίσιμος για την οικονομία και την κοινωνική συνοχή της Ε.Ε. ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών.

Οι υπουργοί συμφώνησαν ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν επειγόντως τα απαραίτητα μέτρα ώστε να διασφαλιστούν:

*Πιο ευέλικτη αιρεσιμότητα, ιδίως σε σχέση με τις καλές γεωργικές και περιβαλλοντικές συνθήκες (ΚΓΠΣ) 1, 6, 7 και 8.

*Πλήρης απαλλαγή των γεωργών που υπόκεινται σε ελέγχους όρων από τους ελέγχους πολλαπλής συμμόρφωσης.

*Πλήρης απαλλαγή των μικρών αγροτών (έως 10 εκτάρια) από ελέγχους συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις όρων.

*Χαλάρωση των κυρώσεων και των ποινών.

*Καλύτερη θέση των αγροτών στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων.

*Ολες οι νομικές προτάσεις που έχουν επιπτώσεις στον γεωργικό τομέα, πρέπει να συνοδεύονται από επαρκή και ολοκληρωμένη εκτίμηση επιπτώσεων». 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή