Μεικτές σάουνες φορώντας μόνο το δέρμα

Μεικτές σάουνες φορώντας μόνο το δέρμα

Τι προσφέρει η διαδεδομένη πρακτική σε κέντρα σπα σε Αυστρία και Γερμανία

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχω ξαναδεί τόση γυμνή σάρκα μέσα σε ένα δωμάτιο; Γυμνή μέσα σε μια μεικτή σάουνα στην Αυστρία κάθισα απέναντι από είκοσι γυμνούς ανθρώπους σε ξύλινους πάγκους. Ακόμη και ύστερα από ένα χρόνο ζωής στην Ευρώπη, ως Αμερικανίδα αισθάνθηκα κάπως άβολα να κάθομαι εκεί φορώντας μόνο… το δέρμα μου. Ο διαχειριστής της σάουνας ήρθε να ζεστάνει λίγο τα πράγματα. Ψηλόλιγνος, φορώντας μια πετσέτα γύρω από τους γοφούς του, τσούλαγε ένα καροτσάκι γεμάτο μικρές μπάλες από πάγο, εμβαπτισμένες σε αιθέρια έλαια, όπως μαύρο πιπέρι, λάιμ και ευκάλυπτο.

Επειτα από μια σύντομη ομιλία μάς είπε να φύγουμε αμέσως αν αισθανθούμε αδιαθεσία, έβαλε μία από τις μπάλες πάνω στον δίσκο με τα πυρακτωμένα κάρβουνα και καθώς έλιωνε ανέδιδε ένα άρωμα ακριβού αρωματικού κεριού: λίγο γλυκό και λίγο πικάντικο. Γύρισε μπροστά, πίσω και στο πλάι με μια μεγάλη πετσέτα στα χέρια, σαν ημίγυμνος ταυρομάχος, χτυπώντας τον αέρα στο δωμάτιο με ένα και μοναδικό στόχο: να ζεσταθούμε πάρα πάρα πολύ στο πλαίσιο μιας τελετουργίας στη σάουνα, που λέγεται Αufguss, έγχυση στα γερμανικά. Καθώς τον παρακολουθούσα μαγνητισμένη, άρχισα να ξεχνάω ότι ένιωθα άβολα κι ήμουν γυμνή.

Η Αυστρία και η Γερμανία βρίθουν από σπα, εγκαταστάσεις θερμών λουτρών με πισίνες, σάουνες, λίμνες, εστιατόρια, μπαρ και χώρους για ειδικές θεραπείες. Παραδοσιακά έχουν μια θερμή πηγή και ένα τμήμα που προϋποθέτει τη γύμνια. Αν τολμήσεις να περπατήσεις προς τα εκεί φορώντας μαγιό, θα βρεθείς αντιμέτωπος με περίεργα βλέμματα ίσως και προειδοποιήσεις. Ταξίδεψα στο St. Martins Therme & Lodge στο Φράουενκιρχεν, έξω από τη Βιέννη.

Το St. Martins βρίσκεται δίπλα σε μια ήρεμη, ρηχή λίμνη, όπου οι πελάτες μπορούν να κολυμπούν το καλοκαίρι ή να κάνουν μια παγωμένη βουτιά τον χειμώνα. Στο κέντρο του σπα είναι ένα αίθριο με πισίνα που διαθέτει εξωτερικό και εσωτερικό κομμάτι, τα οποία συνδέονται μεταξύ τους με μια σήραγγα, τεράστια παράθυρα με θέα στη λίμνη και αρκετά επίπεδα μπαλκονιών με σειρές από ξαπλώστρες. Το συγκρότημα έχει πέντε σάουνες και ένα χαμάμ, 11 πισίνες, μία αίθουσα για μασάζ, θεραπείες, ένα εστιατόριο και ένα καφέ.

Μετά τη ζέστη στο κρύο

Υστερα από πέντε λεπτά εντατικού ιδρώτα στη σάουνα περάσαμε στο δεύτερο στάδιο έγχυσης: γυμνοί ακόμη βγήκαμε έξω στο κρύο. Το δέρμα μου ήταν τόσο ζεστό ώστε παρά τους 4 βαθμούς Κελσίου, ο κρύος αέρας μου φάνηκε σαν χάδι. Μια υπάλληλος μας έδωσε ένα μείγμα από αλάτι και λάδι από καρύδα και μας προέτρεψε να τρίψουμε προσεκτικά το δέρμα μας. Μετά την απολέπιση επιστρέψαμε μέσα, όπου ο χειριστής της σάουνας κρατώντας έναν υπερμεγέθη ανεμιστήρα επιδόθηκε σε ένα κρεσέντο ζεστού αέρα. Επειτα από δεκαπέντε λεπτά, το Αufguss ολοκληρώθηκε και βγήκαμε εκ νέου έξω με τα σώματά μας κόκκινα και αχνιστά.

Μια σειρά από έρευνες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το να είναι κανείς γυμνός μπροστά σε άλλους τονώνει την αυτοπεποίθηση και την ικανοποίηση από τη ζωή.

Η έγχυση είναι μία μόνο από τις χαρές μιας ημέρας εκεί, αφού μεταξύ άλλων μπορεί κανείς να υποβληθεί σε κάποια θεραπεία, να βουλιάξει σε μια θερμαινόμενη εξωτερική πισίνα ή να φάει σνίτσελ. Για τους ντόπιους στις γερμανόφωνες χώρες μια μέρα στη σάουνα είναι εξαιρετικά δημοφιλής απόλαυση, ειδικά στα τέλη του φθινοπώρου και τον χειμώνα. «Πραγματικά το χαίρομαι ύστερα από μια εβδομάδα σκληρής εργασίας ή όταν έχω ανάγκη λίγη χαλάρωση, όταν το σώμα μου είναι σφιγμένο και οι μύες μου πιασμένοι», λέει η 29χρονη Λάουρα Μπλούμενστιλ, ψυχολόγος από το Φράιμπουργκ στα νοτιοδυτικά της Γερμανίας, η οποία επισκέπτεται συχνά το σπα την τελευταία δεκαετία.

Για κάποιους Αμερικανούς, η γύμνια, ειδικά σε μεικτές σάουνες, είναι αρχικά εξαιρετικά άβολη συνθήκη.

Ο Κίον Ουέστ, καθηγητής κοινωνικής ψυχολογίας στο Γκόλντσμιθς στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, σχολίασε πως το επίπεδο γύμνιας που θεωρούν ανεκτό οι διαφορετικοί λαοί είναι συνάρτηση των πολιτισμικών αντιλήψεων: «Θα μπορούσες να πεις ότι οι Γερμανοί είναι κάπως τολμηροί, αλλά οι ίδιοι πιστεύουν ότι είναι φυσιολογικοί και πως εσύ είσαι κουτός».

Σε χώρες όπως οι ΗΠΑ υπάρχει «μια εξαιρετικά σεξουαλικοποιημένη, πουριτανική κουλτούρα, στο πλαίσιο της οποίας το σεξ είναι αυστηρά ελεγχόμενο. Οι στάσεις είναι σε γενικές γραμμές πολύ πιο συντηρητικές όταν αφορούν γυναίκες και γυναικεία σώματα. Στην Ευρώπη αυτό ισχύει λιγότερο».

Σε μια σειρά από έρευνες, ο Ουέστ και η ομάδα του κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το να είναι κανείς γυμνός μπροστά σε άλλους τονώνει την αυτοπεποίθηση και την ικανοποίηση από τη ζωή. «Οταν πας σε μια εκδήλωση γυμνιστών και βλέπεις πολλούς κανονικούς ανθρώπους που δεν έχουν κάνει φώτοσοπ και δεν είναι η Μπιγιονσέ, συνειδητοποιείς ότι δεν είσαι άσχημος σε σχέση με τον μέσο άνθρωπο. Περνάς αρκετή ώρα με την παρέα τους και δεν συμβαίνει κάτι κακό. Κανείς δεν σου λέει κάτι άσχημο, ούτε σε κοροϊδεύει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή