«Μονομαχία» Μπάιντεν – Τραμπ με φόντο τα σύνορα με το Μεξικό

«Μονομαχία» Μπάιντεν – Τραμπ με φόντο τα σύνορα με το Μεξικό

Ο Τζο Μπάιντεν και ο Ντόναλντ Τραμπ επισκέπτονται σήμερα, Πέμπτη, τα σύνορα με το Μεξικό σηματοδοτώντας την έναρξη μίας πολιτικής μονομαχίας για το μεταναστευτικό, που ενδέχεται να καθορίσει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο

4' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι τα σύνορα τα οποία διέσχισαν πέρυσι, μέσα έναν μόλις χρόνο, 2,5 εκατομμύρια μετανάστες χωρίς χαρτιά. Οι εγκαταστάσεις υποδοχής των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ήδη γεμάτες, ενώ οι κοινωνικές υπηρεσίες σε μεγάλες αμερικανικές πόλεις δυσκολεύονται να καλύψουν τον φόρτο της εργασίας.

Με την επίσκεψη στα σύνορα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα προσπαθήσει να πείσει τους ψηφοφόρους ότι δεν αστειεύεται με το μεταναστευτικό.

Για τον Ντόναλντ Τραμπ, η επίσκεψη αποτελεί ευκαιρία να ρίξει τα φώτα στο ζήτημα που έχει αποτελέσει το σημείο «αιχμής» ολόκληρης της πολιτικής του πορείας.

Ο Μπάιντεν και ο Τραμπ αναμένεται να αναμετρηθούν στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, αν και οι δύο υποψήφιοι δεν έχουν εξασφαλίσει ακόμη το χρίσμα από τους ψηφοφόρους των κομμάτων τους.

Τα ξυράφια, το τείχος και οι δημοσκοπήσεις

Ο Τραμπ επισκέπτεται τη συνοριακή πόλη Ιγκλ Πας του Τέξας, όπου ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης Γκρεγκ Αμποτ, αψηφώντας τον Λευκό Οίκο και τον Μπάιντεν, χρησιμοποιεί στρατιώτες της πολιτειακής Εθνοφρουράς για τη σύλληψη μεταναστών χωρίς χαρτιά.

Επίσης, έχει προχωρήσει στην ανέγερση συνοριακών φραγμάτων, χρησιμοποιώντας συρματοπλέγματα με ξυράφια. Οι επικριτές χαρακτηρίζουν τις μεταναστευτικές του πρακτικές ως απάνθρωπες.

Ο τέως πρόεδρος είναι πιθανό να αναφερθεί στα επιθετικά μέτρα που έχουν υιοθετηθεί στο Τέξας, επαινώντας τα, αποδίδοντας σε αυτά τη μείωση των διελεύσεων και υπογραμμίζοντας ότι οι εισροές μεταναστών αυξήθηκαν σε Αριζόνα και Καλιφόρνια, πολιτείες με Δημοκρατικούς κυβερνήτες.

Ο Μπάιντεν κατηγορείται πως έχει αποτύχει να ασχοληθεί αποτελεσματικά με το μεταναστευτικό και δέχεται κριτική για το ζήτημα, κάτι που εκφράζεται πλέον στις δημοσκοπήσεις.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Gallup, το 28% των Αμερικανών ανέφερε τη μετανάστευση ως την κορυφαία ανησυχία, πάνω από κάθε άλλο ζήτημα, συμπεριλαμβανομένης της οικονομίας και του πληθωρισμού.

Δημοσκόπηση της Harris βρήκε το ποσοστό αποδοχής της πολιτικής του Μπάιντεν για το ζήτημα στο 35%, το χαμηλότερο ποσοστό του.

Περίπου το 61% των Αμερικανών σε έρευνα του Monmouth εκτιμά πως η παράνομη μετανάστευση αποτελεί «πολύ σοβαρό πρόβλημα», ενώ η πλειονότητα των ερωτηθέντων δήλωσαν για πρώτη φορά ότι υποστηρίζουν την πρόταση του Τραμπ για την κατασκευή τείχους στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό.

«Μαζεύει» την πολιτική ζημιά

«Μονομαχία» Μπάιντεν – Τραμπ με φόντο τα σύνορα με το Μεξικό-1
Μετανάστες φτάνουν περπατώντας στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό (Reuters).

Η δυσφορία εκφράζεται και σε επίπεδο τοπικών αρχών, κυρίως σε μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ που διοικούνται από Δημοκρατικούς, εξαιτίας της πίεσης που δέχονται από τις εισροές εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών.

Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα του Σικάγου, του Λος Αντζελες και της Νέας Υόρκης, όπου φτάνουν ολοένα περισσότεροι μετανάστες είτε μόνοι τους είτε με μεταφορά που οργάνωσαν Ρεπουμπλικανοί κυβερνήτες πολιτειών όπως το Τέξας.

Οι προοδευτικοί δήμαρχοι που αντιμετωπίζουν το καυτό ζήτημα καλούν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να αναλάβει δράση.

Η επίσκεψη του Μπάιντεν στα σύνορα, η δεύτερη κατά τη διάρκεια της προεδρίας του στην περιοχή, αποτελεί μέρος της συντονισμένης προσπάθειας να αντιστραφεί η τάση ή τουλάχιστον να ελαχιστοποιηθεί η πολιτική ζημιά.

Στόχος των Δημοκρατικών είναι το αποτέλεσμα των εκλογών να εξαρτηθεί από άλλα ζητήματα, όπως η οικονομία ή το δικαίωμα στην άμβλωση και όχι από το μεταναστευτικό.

Παράλληλα, πολλοί στην Ουάσιγκτον περιμένουν στροφή του Λευκού Οίκου στο μεταναστευτικό, που θα περιλαμβάνει από αυστηρότερα μέτρα στα σύνορα μέχρι αυστηρότερη πολιτική ασύλου.

Η κυβέρνηση έχει αφήσει να εννοηθεί ότι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν τις επόμενες ημέρες.

Στην κόψη του ξυραφιού

Τα μέτρα θα μπορούσαν να αποτελέσουν απάντηση στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση ότι δεν έχει κάνει αρκετά τα τελευταία τρία χρόνια για να αντιμετωπίσει τη «μεταναστευτική κρίση», όπως πρόσφατα περιέγραψε το ζήτημα ο ίδιος ο Μπάιντεν.

Την ίδια ώρα όμως θα μπορούσαν να απομακρύνουν παραδοσιακούς ψηφοφόρους του Αμερικανού προέδρου, οι οποίοι διατηρούν φιλική στάση προς τους μετανάστες.

Ο κίνδυνος να βαθύνει το χάσμα στην εκλογική βάση του Μπάιντεν, η συσπείρωση της οποίας ήδη δοκιμάζεται λόγω της υποστήριξης του προέδρου προς το Ισραήλ στον πόλεμο στη Γάζα, είναι υπαρκτός.

Επιπλέον, εάν ο Μπάιντεν προχωρούσε σε μία εμφάνιση κενή περιεχομένου με φόντο τα σύνορα ή εάν υιοθετούσε σημεία από την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ για το ζήτημα, θα μπορούσε να εξοργίσει τους ανθρώπους της βάσης του, χωρίς να πείσει πραγματικά κανέναν ότι η πολιτική του στα σύνορα θα γινόταν ξαφνικά το ίδιο σκληρή με των Ρεπουμπλικανών.

«Πεδίο δόξας» για τον Τραμπ;

Το πεδίο είναι ευνοϊκό για τον Τραμπ και τους Ρεπουμπλικανούς, που συνεχίζουν να ασκούν πίεση στον Μπάιντεν, τονίζοντας είτε πως έκανε λίγα είτε πως ό,τι έκανε το έκανε πολύ αργά.

Χλευάζουν την επίσκεψή του στα σύνορα, υποστηρίζοντας ότι αντιγράφει τον Τραμπ, ενώ καταγγέλλουν την πολιτική του ως αναποτελεσματική.

Ο Τραμπ από την άλλη έχει παρελθόν, και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισε την πρόκληση του μεταναστευτικού όταν ήταν πρόεδρος δεν είναι για επαίνους.

Επί των ημερών του, οι περιορισμοί στη μετανάστευση και οι προσπάθειες να εφαρμόσει τη λεγόμενη «απαγόρευση μουσουλμανικής εισόδου», που είχε υποσχεθεί προεκλογικά, δημιούργησαν χάος στα αεροδρόμια των ΗΠΑ και είχαν ως συνέπεια πολύμηνες νομικές διαμάχες.

Η μεταναστευτική πολιτική που χάραξε το 2018, βάσει της οποίας παιδιά υποχρεώθηκαν να αποχωριστούν τους γονείς τους στα σύνορα, καταγγέλθηκε ευρέως ως σκληρή και οδήγησε τον Τραμπ σε αλλαγή πορείας.

Ακροδεξιός εξτρεμισμός

Ο τέως πρόεδρος υπόσχεται ότι εάν εκλεγεί εκ νέου θα ξεκινήσει ακόμα σκληρότερη εκστρατεία εναντίον των μεταναστών χωρίς χαρτιά, κατασκευάζοντας, μεταξύ άλλων, μαζικά κέντρα κράτησης στα σύνορα.

Οι επικριτές του κάνουν λόγο για «ακροδεξιό εξτρεμισμό», στον οποίο θεωρούν ότι η εκστρατεία Μπάιντεν θα πρέπει απαντήσει δυναμικά.

Οπως τονίζουν, οι μαζικές συλλήψεις και οι απελάσεις δεν καλύπτουν την ανάγκη για ασφαλή σύνορα, τη στιγμή μάλιστα που οι πολίτες στις ΗΠΑ αντιμετωπίζουν τη νόμιμη μετανάστευση ως κάτι θετικό.

Είναι μόνο η αρχή

Πολιτικοί αναλυτές στις ΗΠΑ εκτιμούν ότι οι επισκέψεις του Μπάιντεν και του Τραμπ στο Τέξας σήμερα, Πέμπτη, θα αποτελέσουν μόνο την αρχή στην προεκλογική διαμάχη για τη μεταναστευτική πολιτική.

Ο Τραμπ φαίνεται να ξεκινά τη μάχη με σαφές πλεονέκτημα, ωστόσο, το χρονικό διάστημα μέχρι τις εκλογές είναι μεγάλο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, μεταξύ άλλων, αναμένεται να επαναλάβει τις εκκλήσεις προς τους Ρεπουμπλικανούς του Κογκρέσου να δώσουν το πράσινο φως για τη χρηματοδότηση της αμερικανικής συνοριοφυλακής, των υπηρεσιών παροχής ασύλου και την τεχνολογία ανίχνευσης, δήλωσε ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Με πληροφορίες από Reuters, AP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή