Σερβία: Δεν προσυπογράφει τη διακήρυξη της Ε.Ε. για Ναβάλνι

Σερβία: Δεν προσυπογράφει τη διακήρυξη της Ε.Ε. για Ναβάλνι

«Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό η Σερβία να ασκεί μια ανεξάρτητη πολιτική και να αξιολογεί τα ζητήματα κατά περίπτωση», δήλωσε από τα Τίρανα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαφωνία με τη διακήρυξη της Ε.Ε., σύμφωνα με την οποία ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θεωρείται υπεύθυνος για τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι, εξέφρασε η Σερβία.

Μιλώντας από τα Τίρανα, στο πλαίσιο συνόδου για την ανάπτυξη των Δυτικών Βαλκανίων, ο Σέρβος πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δήλωσε πως η χώρα του ακολουθεί αυτόνομη πολιτική.

«Μέχρι τώρα δεν έχουμε συμφωνήσει σε τέτοια θέματα. Αν νομίζετε ότι αυτό είναι τραγωδία και λόγος για να μας επιτεθείτε, δεν το νομίζω. Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό η Σερβία να ασκεί μια ανεξάρτητη πολιτική και να αξιολογεί τα ζητήματα κατά περίπτωση», δήλωσε ο Βούτσιτς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου.

Επισημαίνεται πως την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου έληξε η προθεσμία που έδωσε η Ε.Ε. σε τρίτες χώρες για να δηλώσουν εάν ευθυγραμμίζονται με τη θέση της σχετικά με τον θάνατο του Ναβάλνι. Η απουσία απάντησης εκ μέρους της Σερβίας εκλαμβάνεται από τις Βρυξέλλες ως άρνηση να προσυπογράψει τη σχετική διακήρυξη.

Αρνείται την παράταση των κυρώσεων του 2014

Αρνητική ήταν η απάντηση της Σερβίας και στο αίτημα της Ε.Ε. να συμφωνήσει με την παράταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας που επιβλήθηκαν το 2014, μετά τη βίαιη προσάρτηση της Κριμαίας.

Μιλώντας από τα Τίρανα για τη στάση των σερβικών Αρχών απέναντι στη Ρωσία, σύμφωνα με την οποία καταδικάζεται η εισβολή αλλά δεν επιβάλλονται κυρώσεις, ο Βούτσιτς τόνισε ότι δεν πρόκειται για «υβριδική θέση» αλλά για μια πολύ ξεκάθαρη στάση, ελεύθερης χώρας που παίρνει τις δικές της αποφάσεις, για τον εαυτό της και για το καλό του λαού της».

Ο πρόεδρος της Σερβίας αναφέρθηκε και στην πρόταση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι για συνεργασία με τις χώρες των Δ. Βαλκανίων στην παραγωγή πυρομαχικών διευκρινίζοντας ότι «η Σερβία δεν έχει συνάψει στα Τίρανα καμία συμφωνία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας για την παραγωγή όπλων και πυρομαχικών».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή