Κομισιόν: Επιπλέον 68 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των Παλαιστινίων το 2024

Κομισιόν: Επιπλέον 68 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των Παλαιστινίων το 2024

Συνολικά η Κομισιόν θα διαθέσει 125 εκατ. ευρώ για την ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Παλαιστινίους κατά το τρέχον έτος

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Την αποστολή επιπλέον 68 εκατ. ευρώ για τη στήριξη του παλαιστινιακού πληθυσμού σε ολόκληρη την περιοχή, τα οποία θα διατεθούν μέσω διεθνών εταίρων όπως ο Ερυθρός Σταυρός και η Ερυθρά Ημισέληνος, αποφάσισε σήμερα η Κομισιόν, ενώ επίσης σήμερα θα στείλει την πρώτη δόση ύψους 16 εκατ. ευρώ, έπειτα από σχετική συμφωνία με την Υπηρεσία Αρωγής και Εργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες UNRWA.

Στο μεταξύ, την ανάγκη να υπάρξει κατάπαυση του πυρός υπογραμμίζει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με αφορμή το αιματηρό περιστατικό με τους 112 νεκρούς χθες στη Γάζα από χτύπημα των ισραηλινών δυνάμεων. Δηλώνει συγκλονισμένος για τη χθεσινή δολοφονία αθώων αμάχων στη Γάζα, ενώ περίμεναν απεγνωσμένα ανθρωπιστική βοήθεια. «Το διεθνές δίκαιο δεν επιτρέπει δύο μέτρα και δύο σταθμά. Θα πρέπει να ξεκινήσει αμέσως ανεξάρτητη έρευνα και οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν», τονίζει για το χθεσινό τραγικό περιστατικό. «Χρειάζεται επειγόντως κατάπαυση του πυρός για να καταστεί δυνατή η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας», αναφέρει σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στο μεταξύ, η Κομισιόν αναφέρει ότι τα 68 εκατ. ευρώ προστίθενται στις προβλεπόμενες ενισχύσεις ύψους 82 εκατ. ευρώ που θα υλοποιηθούν μέσω της UNRWA το 2024, ανεβάζοντας το σύνολο σε 150 εκατ. ευρώ. Η Κομισιόν, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, θα προχωρήσει στην καταβολή 50 εκατ. ευρώ την επόμενη εβδομάδα. Συνολικά, η Κομισιόν θα διαθέσει 125 εκατ. ευρώ για την ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Παλαιστινίους για το 2024.

Σε σχετική της δήλωση η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τονίζει ότι «στεκόμαστε στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα και αλλού στην περιοχή. Οι αθώοι Παλαιστίνιοι δεν πρέπει να πληρώσουν το τίμημα για τα εγκλήματα της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς. Αντιμετωπίζουν τρομερές συνθήκες, που θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο λόγω έλλειψης πρόσβασης σε επαρκή τροφή και άλλες βασικές ανάγκες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ενισχύουμε τη στήριξή μας προς αυτούς φέτος κατά 68 εκατ. ευρώ επιπλέον».

Η Κομισιόν προχωρεί σε αυτές τις κινήσεις εν μέσω της έρευνας που έχει ξεκινήσει το Γραφείο Εσωτερικών Υπηρεσιών Εποπτείας του ΟΗΕ προκειμένου να εξετάσει τους σοβαρούς ισχυρισμούς εναντίον του προσωπικού της UNRWA για πιθανή εμπλοκή στο τρομοκρατικό χτύπημα της Χαμάς τον περασμένο Οκτώβριο. Η Κομισιόν χαιρετίζει τις προσπάθειες αυτές, όπως και τη συγκρότηση ανεξάρτητης ομάδας με επικεφαλής την Κατρίν Κολονά για να αξιολογήσει εάν ο οργανισμός κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσει την ουδετερότητά του και να απαντήσει κατάλληλα στους ισχυρισμούς για σοβαρές παραβιάσεις.

Επειτα από επικοινωνία με την Κομισιόν, αναφέρει η ίδια ανακοίνωση, η UNRWA ανέφερε επίσης ότι είναι έτοιμη να διασφαλίσει ότι θα διενεργηθεί επανεξέταση του προσωπικού της για να επιβεβαιωθεί ότι δεν συμμετείχε στις επιθέσεις και ότι θα τεθούν σε εφαρμογή περαιτέρω έλεγχοι για τον μετριασμό τέτοιων κινδύνων στο μέλλον. Η Υπηρεσία συμφώνησε άλλωστε να ξεκινήσει εσωτερικό έλεγχο του οργανισμού που θα διενεργηθεί από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, διορισμένους από την Ε.Ε. Στόχος είναι η επαναξιολόγηση των συστημάτων ελέγχου για να αποτραπεί πιθανή συμμετοχή του προσωπικού, καθώς και των περιουσιακών στοιχείων του σε τρομοκρατικές δραστηριότητες. Η UNRWA επίσης συμφώνησε να ενισχύσει το τμήμα εσωτερικών ερευνών.

Οπως διευκρινίζεται, η δεύτερη και η τρίτη δόση, ύψους 16 εκατ. ευρώ, θα αποδεσμευθούν σε πλήρη ευθυγράμμιση με την εφαρμογή της συγκεκριμένης συμφωνίας μεταξύ της UNRWA και της Κομισιόν.

Πέρα από την υποστήριξή της στην UNRWA, η Κομισιόν παραμένει πλήρως προσηλωμένη στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κατάστασης του παλαιστινιακού λαού, ιδιαίτερα στη Γάζα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή