Το κόστος της κλιματικής αλλαγής στην Καλιφόρνια

Το κόστος της κλιματικής αλλαγής στην Καλιφόρνια

Προβλέψεις για απώλειες ύψους 150 δισ. δολαρίων στον τομέα του real estate, λόγω της διάβρωσης του εδάφους

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιδράσεις «ντόμινο» στην οικονομία της Καλιφόρνιας έχουν οι σαρωτικές βροχές που πλήττουν την πολιτεία από την αρχή του έτους. Μόνο κατά τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, υπολογίζεται πως στα νότια της πολιτείας έπεσαν 45 εκατομμύρια νερού –περίπου 40 εκατομμύρια περισσότερα από τη συνηθισμένη για την εποχή ποσότητα– και οι βροχές αναμένεται να επιδεινωθούν την επόμενη εβδομάδα.

Ηδη από χθες ο κυβερνήτης Γκάβιν Νιούσομ κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης σε οκτώ κομητείες που στεγάζουν συνολικά περισσότερα από 20 εκατομμύρια άτομα, ενώ επέστησε την προσοχή όσων κινούνται στις κομητείες του Λος Αντζελες και της Σάντα Μπάρμπαρα, καθώς υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι για πλημμύρες, ακόμη και μέσα στις πόλεις.

Οι διάσημες εύπορες παραθαλάσσιες πόλεις βλέπουν με αγωνία να χάνονται ακίνητες περιουσίες ύψους εκατοντάδων εκατ. δολαρίων καθώς οι νεροποντές προκαλούν πρωτόγνωρες κατολισθήσεις, που σαρώνουν στο πέρασμά τους κάθε ανθρώπινη κατασκευή.

Σύμφωνα με τους Los Angeles Times, έως το έτος 2100 ο τομέας του real estate σε ολόκληρη την πολιτεία θα υποστεί πλήγμα ύψους 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων λόγω της διάβρωσης του εδάφους που προκαλούν η υπερβολική βροχόπτωση και οι κατολισθήσεις.

Το κόστος της κλιματικής αλλαγής στην Καλιφόρνια-1
Προετοιμασίες στο Λονγκ Μπιτς με προσχώματα περιμένοντας την κακοκαιρία. Στις εύπορες παραθαλάσσιες πόλεις της Καλιφόρνιας χάνονται ακίνητες περιουσίες εκατοντάδων εκατ. δολαρίων από τις νεροποντές. [A.P. Photo / Damian Dovarganes]

Το 2016, στην περιοχή της Πασίφικα, δεκάδες κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν άρον άρον τα σπίτια τους που ήταν χτισμένα κυριολεκτικά πάνω στα βράχια της ακτογραμμής αφού κρίθηκε απαραίτητη η κατεδάφισή τους για λόγους ασφαλείας. Το κόστος για την επιχείρηση είχε τότε επωμιστεί το δημόσιο.

To κόστος αποκατάστασης όλων αυτών των καταστροφών και της (έστω μερικής) αποζημίωσης των ιδιοκτητών θα έρθει από το κράτος. Αυτό σημαίνει, βέβαια, πως θα συμμετάσχουν σ’ αυτό άνθρωποι που δεν είναι ιδιοκτήτες βιλών ή άλλως πολυτελών οικισμάτων. Στις περισσότερες από τις πληγείσες περιοχές τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα, κυρίως Αφροαμερικανοί και άνθρωποι προερχόμενοι από τη Νότια Αμερική, δεν είναι καν ιδιοκτήτες των σπιτιών στα οποία κατοικούν.

«Οχι άλλες ασφάλειες»

Σε συνδυασμό με τις φονικές πυρκαγιές που πλήττουν την Καλιφόρνια τα τελευταία χρόνια, η ασφάλιση έχει αναχθεί σε μεγάλο πρόβλημα. Από τις δώδεκα μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες που λειτουργούν στην πολιτεία, οι επτά δεν δέχονται πλέον νέες αιτήσεις από οικίες και καταστήματα εξαιτίας του αυξημένου ρίσκου για «μεγα-πυρκαγιές». Αυτό αναγκάζει τους ιδιοκτήτες να προβούν στην «τελευταία λύση» της απευθείας ασφάλισης στο κράτος.

Μεγάλος δημόσιος διάλογος διεξάγεται ήδη στις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με την επιλογή και την επιμονή να ζει κανείς σε επικίνδυνες περιοχές, αλλά και την ανάγκη να στραφεί η κυβερνητική μέριμνα στην πρόληψη.

Οπως δήλωσε ο Νιούσομ σε συνέντευξη στον ιστότοπο του Politico: «Η Αμερική συμφιλιώνεται σιγά σιγά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής». Είναι γεγονός ότι ακόμη και σε ομοσπονδιακό επίπεδο τα χρήματα για την ανακούφιση από τις καταστροφές έχουν αρχίσει να στερεύουν. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναγκάστηκε το φθινόπωρο να ζητήσει από το Κογκρέσο έγκριση για επιπλέον ενίσχυση του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς οι πρόσφατες καταστροφές το οδήγησαν εκτός προϋπολογισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή