Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα συνεδριάζει για πολιτικό μανιφέστο και υποψηφιότητα Φον ντερ Λάιεν

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα συνεδριάζει για πολιτικό μανιφέστο και υποψηφιότητα Φον ντερ Λάιεν

Το ΕΛΚ θα κληθεί, στο πλαίσιο του συνεδρίου που ξεκινά σήμερα στο Βουκουρέστι, να αποφασίσει τη στρατηγική του ενόψει ευρωεκλογών αλλά και να επικυρώσει την υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την προεδρία της Κομισιόν

4' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη «μάχη» εναντίον των λαϊκιστικών και εξτρεμιστικών δυνάμεων στην Ευρώπη θα δώσει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) στις επικείμενες εκλογές, ανέφερε ο πρόεδρός του, Μάνφρεντ Βέμπερ, λίγο πριν από την έναρξη του συνεδρίου του κόμματος στο Βουκουρέστι. Το ΕΛΚ καλείται να αποφασίσει τη στρατηγική για τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μέσω του πολιτικού του μανιφέστου, αλλά και να επικυρώσει την υποψηφιότητα για την προεδρία της Κομισιόν της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα συνεδριάζει για πολιτικό μανιφέστο και υποψηφιότητα Φον ντερ Λάιεν-1
(AP Photo/Vadim Ghirda)

Το συνέδριο –στο οποίο μετέχουν συνολικά 11 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων και 2.000 αντιπρόσωποι από περισσότερες από 40 χώρες– διεξάγεται στο Βουκουρέστι ως ένδειξη αλληλεγγύης προς τις γειτονικές χώρες της Ουκρανίας, όπως ανέφερε ο Μάνφρεντ Βέμπερ, και προς την ίδια την Ουκρανία που «υπερασπίζεται τις ευρωπαϊκές μας αξίες».

Το απόγευμα αναμένεται να ψηφιστεί το πολιτικό μανιφέστο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, έπειτα από μια διαδικασία που διήρκεσε περίπου ενάμιση χρόνο.

Αρκετά «σημεία» του μανιφέστου προκαλούν ήδη ενδιαφέρον, όπως αυτό που αφορά τη διαχείριση του μεταναστευτικού. Το μανιφέστο, ανάμεσα σε άλλα, αναφέρει πως «όποιος υποβάλλει αίτηση ασύλου στην Ε.Ε. θα μπορούσε επίσης να μεταφερθεί σε ασφαλή τρίτη χώρα και να υποβληθεί στη διαδικασία ασύλου εκεί. Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, η ασφαλής τρίτη χώρα θα παρέχει προστασία στον αιτούντα επί τόπου. Θα συναφθεί συνολική συμβατική συμφωνία με την ασφαλή τρίτη χώρα».

Επί της ουσίας, προτείνεται η λογική «εξαγωγής» της επεξεργασίας και ελέγχου των αιτήσεων ασύλου σε τρίτες χώρες, όπως εισηγείται η πρόσφατη συμφωνία Ιταλίας – Αλβανίας. Πρόκειται, πάντως, για μια θεμελιώδη αλλαγή σε σύγκριση με τους σχετικούς ευρωπαϊκούς νόμους αλλά και το πρόσφατο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου της Ε.Ε.

Ερωτηθείς ο Μάνφρεντ Βέμπερ αν η πρόεδρος της Κομισιόν ασπάζεται το μανιφέστο στην ολότητά του και κυρίως σε ό,τι αναφέρει για το μεταναστευτικό, τόνισε ότι «είναι το μανιφέστο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι η επικεφαλής υποψήφιά μας. Επομένως όλες οι προγραμματικές θέσεις του ΕΛΚ καλύπτονται και από την ίδια […] Εργαζόμαστε όλοι μαζί ως προς αυτό. Αυτό που αναμένουν οι Ευρωπαίοι πολίτες από εμάς, από το ΕΛΚ και θα γίνει ξεκάθαρο και στην προεκλογική μας εκστρατεία είναι ότι θα πρέπει να μειωθούν οι αριθμοί των αφίξεων και πρέπει να υπάρχει σαφής διάκριση μεταξύ αυτών που δικαιούνται άσυλο και εκείνων που είναι παράνομοι μετανάστες». Στη συνέντευξη Τύπου λίγο πριν την έναρξη του συνεδρίου εξάλλου σημείωσε ότι «το μήνυμα που αποφασίσαμε να στείλουμε είναι ότι εμείς θα αποφασίζουμε ποιοι θα έρχονται στην Ευρώπη και όχι οι διακινητές».

Σε ό,τι αφορά την «Πράσινη Συμφωνία» –αρκετά σημεία της οποίας πλέον προκαλούν προβληματισμό στο ΕΛΚ ή απορρίπτονται– ο πρόεδρος του ΕΛΚ ξεκαθάρισε πως «η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι το πιο σημαντικό καθήκον για εμάς ως μεγαλύτερη πολιτική ομάδα». «Είμαστε το κόμμα της Πράσινης Συμφωνίας. Ακολουθούμε την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ως προς αυτό» ανέφερε, διευκρινίζοντας ότι αναφορικά με το περιεχόμενό της υπάρχουν διαφορές με τους Σοσιαλιστές και τους Χριστιανοδημοκράτες στην Ευρώπη, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τους αγρότες. Σημείωσε όμως ότι «δεσμευόμαστε απολύτως» ως προς τη Συμφωνία και για την επιτυχή εφαρμογή της και «το επόμενο βήμα θα είναι να συζητήσουμε τα επόμενα πέντε χρόνια πώς θα διασφαλίσουμε την ευημερία των πολιτών μας» ανέφερε ο Μάνφρεντ Βέμπερ. Εφερε παράλληλα ως παράδειγμα την ανάγκη να κατασκευάζονται περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Ευρώπη και όχι στην Κίνα. «Θέλουμε πλέον η Πράσινη Συμφωνία να αφορά και τις επιχειρήσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Το Αυστριακό Λαϊκό κόμμα πάντως δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει υπέρ του μανιφέστου εκφράζοντας διαφωνίες για την αναφορά στη χρήση πυρηνικής ενέργειας καθώς και για τη διεύρυνση της ζώνης Σένγκεν (με την είσοδο της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στο τέλος του μήνα). «Στο ΕΛΚ έχουμε διαφορετικές απόψεις για διάφορα θέματα» ανέφερε ο πρόεδρός του, αλλά τόνισε ότι «ένα είναι ξεκάθαρο ότι εμείς στηρίζουμε πλήρως τη διεύρυνση της ζώνης Σένγκεν και πως τόσο η Ρουμανία όσο και η Βουλγαρία θα πρέπει να μπουν άμεσα σε αυτή» καθώς έχουν ήδη εκπληρώσει τα απαιτούμενα κριτήρια.

Επίτροπος για ασφάλεια και άμυνα

Ενδιαφέρον στοιχείο του πολιτικού μανιφέστου είναι παράλληλα το ζήτημα της «ασφάλειας» στο πλαίσιο του οποίου προτείνεται να θεσπιστούν «βήματα» για την ευρωπαϊκή άμυνα –που παραπέμπουν στη στρατηγική ενίσχυσης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας που παρουσίασε χθες η Κομισιόν– και συγκεκριμένα την ενίσχυση της άμυνας και της βιομηχανικής βάσης μέσω περισσότερων επενδύσεων. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται: «Θέλουμε τον επόμενο πολυετή προϋπολογισμό να παράσχει τα μέσα για να καινοτομήσουμε και να ανταποκριθούμε στις στρατιωτικές μας ανάγκες. Τελικά θα πρέπει να δημιουργήσουμε μια ενιαία αγορά για την άμυνα».

Στο πλαίσιο αυτό, το ΕΛΚ προτείνει τη θέσπιση χαρτοφυλακίου στην επόμενη Κομισιόν για θέματα ασφάλειας και άμυνας. «Πρέπει επίσης να συστήσουμε έναν επίτροπο για την ασφάλεια και την άμυνα, ο οποίος θα συντονίζει καλύτερα τα θέματα άμυνας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Ε.Ε. και θα προωθεί τη συνεργασία, καθώς και ένα Συμβούλιο Αμυνας με τους υπουργούς άμυνας των κρατών-μελών», όπως αναφέρεται.

Παράλληλα, το ΕΛΚ ζητά αλλαγές σε ό,τι αφορά και τη διαχείριση της εξωτερικής πολιτικής εκ μέρους της Ενωσης. Στο πλαίσιο αυτό, μέσω του μανιφέστου ζητά «την αντικατάσταση του ύπατου εκπροσώπου με υπουργό Εξωτερικών της Ε.Ε.», ενώ δίνει έμφαση και και στον διορισμό Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφαλείας αποτελούμενου από ηγέτες των κρατών-μελών της Ε.Ε. και άλλων ευρωπαϊκών χωρών (περιλαμβανομένων του Ηνωμένου Βασιλείου, της Νορβηγίας και της Ισλανδίας).

Το πολιτικό μανιφέστο του ΕΛΚ αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα το βράδυ.

Γαλλικό «όχι» στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Αύριο θα γίνει η ψηφοφορία για τη μοναδική επικεφαλής υποψήφια του κόμματος, την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Δεν φαίνεται πάντως να ικανοποιεί όλα τα κόμματα η υποψηφιότητά της καθώς το γαλλικό κεντροδεξιό κόμμα των Ρεπουμπλικανών δεν πρόκειται να ψηφίσει υπέρ της, όπως ανέφερε σε χθεσινή επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΕΛΚ.

Ερωτηθείς σχετικά ο Μάνφρεντ Βέμπερ επανέλαβε ότι «στο ΕΛΚ έχουμε διαφορετικές απόψεις. Δεν βάλαμε την υποψηφιότητά της (σ.σ. Φον ντερ Λάιεν) σε μυστική ψηφοφορία αλλά έχουμε μια δημοκρατική διαδικασία ως κόμμα», είπε ενώ άφησε αιχμές για τον τρόπο εκλογής του επικεφαλής υποψηφίου των Σοσιαλιστών Νίκολα Σμιτ το περασμένο Σάββατο διά βοής. Εξέφρασε, πάντως, βεβαιότητα ότι η συντριπτική πλειοψηφία θα ψηφίσει υπέρ της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή