Η σουηδική σημαία κυματίζει στις Βρυξέλλες

Η σουηδική σημαία κυματίζει στις Βρυξέλλες

Ειδική τελετή για την έπαρσή της στην έδρα του ΝΑΤΟ

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την έπαρση της σημαίας της Σουηδίας σε ειδική τελετή, που έλαβε χώρα στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ολοκληρώθηκε χθες και τυπικά η ένταξή της ως 32ου μέλους της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, δύο χρόνια μετά τη σχετική αίτηση που κατατέθηκε στη «σκιά» της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, το 2022. Με την προσχώρησή της στο ΝΑΤΟ από την περασμένη Πέμπτη η Σουηδία περνάει σε μια νέα εποχή, έπειτα από 200 χρόνια ουδετερότητας, γεγονός που υπογραμμίστηκε από τον γενικό γραμματέα της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ. «Η Σουηδία από εταίρος εδώ και καιρό γίνεται σήμερα σύμμαχος», είπε χαρακτηριστικά ο Στόλτενμπεργκ. Η Σουηδία είχε πράγματι υπογράψει με το ΝΑΤΟ την εταιρική σχέση για την ειρήνη (PfP) το 1994, ενώ εξελίχθηκε σε στρατηγικό εταίρο του (EOP) είκοσι χρόνια μετά.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ προσέθεσε ότι η ένταξη σημαίνει και υποχρεώσεις. Η σκανδιναβική χώρα φαίνεται πάντως ότι έχει ήδη προετοιμαστεί ως προς αυτό, καθώς έχει αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες της ώστε να φθάσουν στο 2%, που έχει τεθεί ως βασικό όριο για τους νατοϊκούς συμμάχους, ενώ μετέχει κανονικά στη μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση –μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου– Steadfast Defender 2024 που έχει στόχο να στείλει σαφές μήνυμα ότι η Συμμαχία μπορεί να υπερασπιστεί όλα τα εδάφη της έως τα σύνορα με τη Ρωσία.

Παράλληλα, η Στοκχόλμη έχει υπογράψει συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ (DCA) από τον περασμένο Δεκέμβριο, που θα επιτρέψει την εισαγωγή αμερικανικού στρατιωτικού υλικού και στρατευμάτων στο σουηδικό έδαφος. Ομως –όπως άλλωστε και οι γειτονικές χώρες της, Φινλανδία και Νορβηγία– δεν πρόκειται να φιλοξενήσει μόνιμη στρατιωτική βάση του ΝΑΤΟ ή πυρηνικά όπλα. Το ξεκαθάρισε χθες ο γ.γ της Συμμαχίας λέγοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση αυτό θα αποτελεί απόφαση της σουηδικής κυβέρνησης.

Η χώρα δεν πρόκειται να φιλοξενήσει μόνιμη στρατιωτική βάση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας ή πυρηνικά όπλα.

Το λάθος του Πούτιν

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Σουηδό πρωθυπουργό Ουλφ Κρίστερσον, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ συγχρόνως τόνισε ότι «ο Πούτιν έκανε ένα στρατηγικό λάθος», εξηγώντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος ήθελε λιγότερο ΝΑΤΟ, αλλά πέτυχε ακριβώς το αντίθετο, καθώς η Συμμαχία πλέον επεκτείνεται γεωγραφικά με την ενσωμάτωση της Σουηδίας και της Φινλανδίας, ενώ και «η Ουκρανία είναι πιο κοντά παρά ποτέ στο να γίνει μέλος».

Η ένταξη της Σουηδίας ολοκληρώνει, άλλωστε, ένα στρατηγικό γεωγραφικό τμήμα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας γύρω από τη Βαλτική Θάλασσα –που γίνεται πλέον μια «νατοϊκή λίμνη»–, καθώς τα κράτη-μέλη της επί της ουσίας περικυκλώνουν τον ρωσικό θύλακο του Καλίνινγκραντ και ελέγχουν τις βόρειες και τις νότιες ακτές γύρω από τον κόλπο της Φινλανδίας, που καταλήγει στην Αγία Πετρούπολη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ρωσίας. Η Σουηδία μπορεί πλέον να απολαμβάνει την εγγύηση ασφάλειας της Συμμαχίας, δηλαδή το άρθρο 5 της συνθήκης του ΝΑΤΟ που προβλέπει ότι επίθεση σε μέλος του συνεπάγεται επίθεση σε όλα τα μέλη.

Εκατέρωθεν επιλογή

«Σας επιλέξαμε και μας επιλέξατε. Ολοι για έναν και ένας για όλους», τόνισε από την πλευρά του ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον, ενώ προσέθεσε ότι «η αλληλεγγύη και η ενότητα θα είναι οι δύο αρχές που θα μας καθοδηγούν». «Η ρωσική άγρια και μεγάλης κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία ένωσε τη Σουηδία γύρω από την αντίληψη ότι μια πλήρης ένταξη στο ΝΑΤΟ αποτελεί τη μόνη λογική επιλογή», σημείωσε ο Σουηδός πρωθυπουργός, ενώ στη χθεσινή τελετή στις Βρυξέλλες παρευρέθησαν εκτός από υπουργούς της κυβέρνησής του και όλοι οι επικεφαλής των πολιτικών κομμάτων της χώρας, σε μια συμβολική ένδειξη ενότητας.

Η ενότητα των πολιτικών δυνάμεων στη Σουηδία ήταν απαραίτητη στη διάρκεια της σχεδόν δίχρονης «περιπέτειας» ένταξης της χώρας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, καθώς η Στοκχόλμη βρέθηκε αντιμέτωπη με σκληρές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για να άρει το βέτο της και πρόσφατα με την απροθυμία του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν να επικυρώσει το πρωτόκολλο ένταξής της. Στην Αγκυρα προσέφερε, πάντως, «γη και ύδωρ» η σουηδική κυβέρνηση, καθώς ήρε το εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας, έλαβε μέτρα κατά μελών του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) και του κινήματος Γκιουλέν, ενέκρινε σχετική αντιτρομοκρατική νομοθεσία, ενώ δεσμεύθηκε να περάσει νόμο ώστε να αποτρέπει πολίτες από το να καίνε δημόσια το Κοράνι. Δικαιολογημένα χθες ο Σουηδός πρωθυπουργός αναφώνησε «η Σουηδία έφθασε πλέον στο σπίτι της».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή