Ε.Ε.: Στροφή στις «ανθεκτικές» στην κλιματική κρίση υποδομές

Ε.Ε.: Στροφή στις «ανθεκτικές» στην κλιματική κρίση υποδομές

Η Κομισιόν παρουσίασε τη στρατηγική της για την αντιμετώπιση των φαινομένων που εκτιμάται ότι θα πλήξουν την Ευρώπη

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη διαχείριση του κλιματικού κινδύνου στον «απόηχο» της πρώτης σχετικής έκθεσης εκτίμησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) δημοσίευσε χθες η Κομισιόν. Μόλις μία ημέρα μετά τη δραματική προειδοποίηση του ΕΟΠ για ανάληψη επείγουσας δράσης για την προστασία της αγροτικής παραγωγής, την επίδραση των υψηλών θερμοκρασιών στον γενικό πληθυσμό, αλλά και την ενίσχυση των ευρωπαϊκών μηχανισμών αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, η Κομισιόν παρουσίασε τη στρατηγική της για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλεί η κλιματική κρίση. Το σχέδιο «αφορά κυρίως την προσαρμογή», κάτι που δεν συζητείται ευρέως, τόνισε ο αρμόδιος επίτροπος Βόκπε Χούκστρα στη σχετική συνέντευξη Τύπου στο Στρασβούργο. «Αυτό για το οποίο μιλάμε αφορά την οικοδόμηση ανθεκτικών κοινωνιών και ανθεκτικών οικονομιών στην κλιματική αλλαγή», προσέθεσε. Μέσω του εν λόγω σχεδίου η Κομισιόν αποσκοπεί στο να διασφαλίσει ότι η Ε.Ε. είναι επαρκώς προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει τον αυξημένο κίνδυνο των προβλημάτων που σχετίζονται με την κλιματική κρίση, όπως «οι ξηρασίες, οι πλημμύρες, οι δασικές πυρκαγιές, οι ασθένειες, οι αποτυχίες καλλιεργειών ή οι καύσωνες».

Η Ε.Ε. έχει πάντως ήδη δεσμευθεί νομικά να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050. Παρ’ όλα αυτά, η πρώτη έκθεση που δημοσίευσε τη Δευτέρα ο ΕΟΠ ανέφερε ότι το «μπλοκ» δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένο για την αντιμετώπιση του κλιματικού κινδύνου. Καλεί, μάλιστα, τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να συνεργαστούν τόσο σε τοπικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο για την αντιμετώπιση των κλιματικών κινδύνων λαμβάνοντας προληπτικά μέτρα. Από την πλευρά του το έγγραφο που περιγράφει τη στρατηγική της Κομισιόν αναφέρεται στο «καλύτερο δυνατό σενάριο» για την κλιματική αλλαγή, όπου δηλαδή οι θερμοκρασίες σε παγκόσμιο επίπεδο δεν θα ξεπεράσουν τον 1,5 βαθμό Κελσίου. Το σενάριο αυτό, ωστόσο, θα σήμαινε άνοδο σχεδόν 3 βαθμών Κελσίου στην Ευρώπη και κατ’ επέκταση θα προκαλούσε «περισσότερους καύσωνες και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα».

Συνοψίζοντας το σχέδιο στη συνέντευξη Τύπου, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μάρος Σέφκοβιτς έδωσε έμφαση σε τέσσερα βασικά σημεία. Το πρώτο αφορά τον επιμερισμό ευθυνών μεταξύ της Ε.Ε., των εθνικών κυβερνήσεων αλλά και των τοπικών διοικήσεων. Υπάρχει, παράλληλα, ανάγκη να βελτιωθεί «η πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου και εύκολα κατανοητά δεδομένα για το κλίμα». Χρειάζεται, επίσης, βελτίωση της χρήσης γης και των αντίστοιχων σχεδιασμών από τα κράτη-μέλη, όπως και καλύτερη προστασία των κρίσιμων υποδομών. Το τέταρτο στοιχείο είναι η εξασφάλιση ότι όλα τα σχετικά τρέχοντα προγράμματα της Ε.Ε. «θα συμβάλουν στην ανθεκτικότητα» έναντι της κλιματικής κρίσης, σημείωσε ο Μάρος Σέφκοβιτς. Το σχέδιο της Κομισιόν αναφέρει, εξάλλου, πως πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι τοπικές και οι εθνικές κυβερνήσεις στα κράτη-μέλη κατανοούν σωστά τους ιδιαίτερους κινδύνους που αντιμετωπίζουν και οι οποίοι θα διαφέρουν ανά περιφέρεια σε όλη την Ευρώπη. Η στρατηγική της Κομισιόν δίνει πάντως έμφαση στις επενδύσεις για κατάλληλες υποδομές που θα είναι «ανθεκτικές» ως προς τον σχεδιασμό ή τη συντήρησή τους έναντι της κλιματικής αλλαγής. «Κάθε ευρώ που απαιτείται για την αποκατάσταση ζημιών είναι ένα ευρώ που δεν δαπανάται για πιο παραγωγικές επενδύσεις», τόνισε ο κ. Σέφκοβιτς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή