Ανοιξε ο ανθρωπιστικός διάδρομος από Κύπρο προς Γάζα – Βαριές κατηγορίες για τον ισραηλινό στρατό

Ανοιξε ο ανθρωπιστικός διάδρομος από Κύπρο προς Γάζα – Βαριές κατηγορίες για τον ισραηλινό στρατό

Βάναυση μεταχείριση γιατρών στη Γάζα καταγγέλλει το BBC

5' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απάνθρωπη μεταχείριση του ιατρικού προσωπικού κεντρικού νοσοκομείου της Γάζας από τον ισραηλινό στρατό που είχε εισβάλει σε αυτό πριν από ένα μήνα καυτηριάζει αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του BBC.

Προϊόν έρευνας τριών εβδομάδων και εξονυχιστικής διασταύρωσης των μαρτυριών, το ντοκουμέντο του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου αναφέρεται στα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στο νοσοκομείο Νάσερ της πόλης Χαν Γιουνίς –ένα από τα μεγαλύτερα στην παλαιστινιακή Λωρίδα– στις 15 Φεβρουαρίου. Εκείνη την ημέρα ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε στο νοσηλευτικό ίδρυμα επικαλούμενος αξιόπιστες πληροφορίες, κατά τις οποίες το νοσοκομείο χρησιμοποιούνταν από μαχητές της Χαμάς που έκρυβαν εκεί ορισμένους από τους Ισραηλινούς ομήρους.

Βίντεο που τραβήχτηκε χωρίς να το αντιληφθεί ο ισραηλινός στρατός και έπεσε στα χέρια του BBC δείχνει γονατισμένους άνδρες με δεμένα μάτια, που έχουν μείνει μόνο με τα εσώρουχά τους, με τα χέρια πίσω από το κεφάλι και παραταγμένους σε μια σειρά έξω από τα επείγοντα περιστατικά, υπό το βλέμμα των δεσμωτών τους. Μπροστά τους εικονίζονται λευκές, ιατρικές φόρμες. «Οποιος προσπαθούσε να κουνήσει λίγο το κεφάλι του για να ξεπιαστεί, γινόταν στόχος των στρατιωτών που τον χτυπούσαν αλύπητα», σύμφωνα με έναν από τους γιατρούς που μίλησαν στο BBC.

Οι κρατούμενοι έμειναν επί ώρες καθηλωμένοι σε εξευτελιστικές και επώδυνες στάσεις. Πολλοί δοκίμασαν γρονθοκοπήματα και ψυχρολουσίες. Ενας εκ των γιατρών του Νάσερ, ο Αχμεντ Αμπού Σάμπχα, κατήγγειλε ότι εξαπέλυσαν καταπάνω του σκυλιά (με φίμωτρα) και πως του έσπασαν ένα χέρι. Το BBC έθεσε τα στοιχεία της έρευνας υπόψη του ισραηλινού στρατού, που επιφυλάχθηκε να απαντήσει, χωρίς να αμφισβητήσει την ακρίβεια του ρεπορτάζ. Εκπρόσωπός του περιορίστηκε να δηλώσει ότι «οποιαδήποτε κακομεταχείριση κρατουμένων είναι αντίθετη με τις εντολές των ενόπλων δυνάμεων, επομένως κατηγορηματικά απαγορεύεται».

Στο μεταξύ, το πλοίο «Open Arms» της ομώνυμης ισπανικής, ανθρωπιστικής οργάνωσης, που μεταφέρει 200 τόνους τροφίμων για τη Γάζα, αναχώρησε χθες το πρωί από το λιμάνι της Λάρνακας για την παλαιστινιακή Λωρίδα. Το ταξίδι κανονικά διαρκεί γύρω στις 15 ώρες, αλλά το μικρό, βαρυφορτωμένο σκάφος αναμένεται να χρειαστεί δύο ημέρες για να καταπλεύσει. Δεδομένου ότι οι Ισραηλινοί έχουν καταστρέψει το λιμάνι της Γάζας στο πλαίσιο του αποκλεισμού που ασκούν εδώ και χρόνια στη Λωρίδα, η αμερικανική ανθρωπιστική οργάνωση World Central Kitchen, από την οποία προέρχεται η βοήθεια, θα δημιουργήσει προσωρινή προβλήτα σε κάποιο σημείο της ακτής της Λωρίδας, απ’ όπου θα γίνει η παραλαβή του φορτίου.

H προοπτική εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς παραμένει μακρινή, σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ του Κατάρ, που μετέχει στις διαπραγματεύσεις.

«Ταξίδι ελπίδας»

Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης έκανε λόγο για «ταξίδι ελπίδας και ανθρωπιάς». Η αποστολή του «Open Arms» είναι πιλοτική. Αναμένεται να ακολουθήσουν αποστολές μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας σε τακτική βάση, στο πλαίσιο του διαδρόμου Λάρνακας – Γάζας που αποφάσισαν να δημιουργήσουν Ε.Ε., Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Στο μεταξύ, προς τη Γάζα κατευθύνεται και πλοίο του αμερικανικού ναυτικού, το οποίο προβλέπεται να δημιουργήσει μέσα στο ερχόμενο δίμηνο προσωρινό λιμάνι στη Γάζα για την υποδοχή της βοήθειας.

Πάντως, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΗΕ προειδοποιούν ότι μόνο η χερσαία μεταφορά βοήθειας, μέσω φορτηγών, συνιστά αξιόπιστη λύση για την πρόληψη του λιμού, που υπολογίζεται ότι απειλεί άμεσα 576.000 κατοίκους της Γάζας.

Παλαιστινιακά και αραβικά Μέσα καταγγέλλουν ότι οι πρωτοβουλίες για τη μεταφορά βοήθειας από τη θάλασσα ή τον αέρα αφορούν περισσότερο την τηλεόραση και λιγότερο τα θύματα του πολέμου, πιστεύοντας ότι πρόκειται κυρίως για αναζήτηση φύλλων συκής από τους Αμερικανούς και τους συμμάχους τους. Μία ημέρα μετά την έναρξη του Ραμαζανίου, ο ΥΠΕΞ του Κατάρ, Ματζέντ αλ Ανσάρι, η χώρα του οποίου πρωταγωνιστεί στις μεσολαβητικές προσπάθειες για ειρήνευση, δήλωσε ότι η προοπτική εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς παραμένει μακρινή. Σύμφωνα με τις Αρχές της Γάζας, τουλάχιστον 31.184 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 72.889.

«Τρίζει η καρέκλα του Νετανιάχου»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. «Σε κίνδυνο βρίσκεται η βιωσιμότητα του Μπέντζαμιν Νετανιάχου ως ηγέτη», σύμφωνα με την ετήσια έκθεση των μυστικών υπηρεσιών για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, που παρουσιάστηκε τη Δευτέρα στο Κογκρέσο.

«Η δυσπιστία απέναντι στην ικανότητα του Νετανιάχου να κυβερνήσει έχει ενισχυθεί και διευρυνθεί μεταξύ του κοινού, από τα ήδη υψηλά επίπεδά της πριν από τον πόλεμο. Περιμένουμε μεγάλες διαδηλώσεις με αίτημα την παραίτησή του και τη διεξαγωγή νέων εκλογών. Η προοπτική μιας διαφορετικής, πιο μετριοπαθούς κυβέρνησης είναι υπαρκτή», αναφέρει η έκθεση.

Ο Νετανιάχου έχει αντιμετωπίσει οξεία κριτική στο Ισραήλ για την αποτυχία της κυβέρνησής του να προβλέψει και να αντιμετωπίσει την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν, στο μεταξύ, ότι πολλοί Ισραηλινοί αμφισβητούν ότι η μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση αντιποίνων στη Γάζα, που βρίσκεται τώρα στον πέμπτο μήνα της και έχει σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες Παλαιστινίους, αποτελεί την καλύτερη μέθοδο απελευθέρωσης των Ισραηλινών ομήρων της Χαμάς. Η έκθεση επισημαίνει ότι το ισραηλινό κοινό υποστηρίζει στην πλειονότητά του την καταστροφή της Χαμάς. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται, όμως, έχουν οδηγήσει στην αποξένωση μεγάλης μερίδας του πληθυσμού από τον ηγέτη του Λικούντ.

Καθώς οι πληροφορίες για τον τεράστιο φόρο αίματος στη Γάζα αλλά και για τον λιμό που σκοτώνει τους κατοίκους της επιβεβαιώνονταν, η κυβέρνηση Μπάιντεν άρχισε να πιέζει το Ισραήλ να επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας. Σε συνέντευξή του το Σαββατοκύριακο ο πρόεδρος Μπάιντεν είπε ότι ο Νετανιάχου «πλήττει, παρά βοηθάει το Ισραήλ». Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απάντησε λέγοντας: «Ο Μπάιντεν εκτιμά ότι ακολουθώ πολιτική αντίθετη προς τις επιθυμίες της πλειονότητας των Ισραηλινών και ότι προκαλώ ζημιά στο Ισραήλ. Κάνει λάθος και στα δύο».

Τι αναφέρει έκθεση μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ – Εκτιμήσεις ότι η εκστρατεία στη Γάζα είναι ατελέσφορη και θα ενισχύσει την τρομοκρατία.

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες προβλέπουν επίσης ότι το Ισραήλ θα δυσκολευθεί πολύ να εκριζώσει τη Χαμάς. «Το Ισραήλ θα αντιμετωπίσει πιθανότατα τη συνεχιζόμενη ένοπλη αντίσταση της Χαμάς για πολλά ακόμη χρόνια, ενώ ο στρατός θα δυσκολευθεί να εξουδετερώσει τις υπόγειες υποδομές της οργάνωσης», αναφέρει η έκθεση.

Αμυντικοί αναλυτές συμφωνούν με την παραπάνω εκτίμηση, προειδοποιώντας ότι το μόνο που θα πετύχει η μαζική εκστρατεία βομβαρδισμού από το Ισραήλ είναι να εμπνεύσει τις επόμενες γενιές τρομοκρατών. «Η Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος έχουν δώσει εντολή στους οπαδούς τους να επιτεθούν εναντίον ισραηλινών και αμερικανικών στόχων», γράφει η έκθεση.

«Στο εσωτερικό των ΗΠΑ η τρομοκρατική απειλή έχει ανέλθει σε νέο επίπεδο μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου», ανέφερε στην κατάθεσή του ενώπιον της Επιτροπής Αντικατασκοπείας της Γερουσίας ο επικεφαλής του FBI, Κρίστοφερ Ρέι. «Αυτή είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε τις απειλές γηγενούς τρομοκρατίας, προερχόμενης από Αμερικανούς ισλαμιστές, από βίαιους Αμερικανούς εξτρεμιστές και από ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις που δρουν στις ΗΠΑ, να αυξάνονται ταυτόχρονα», είπε ο Ρέι.

Ενώπιον της επιτροπής κατέθεσαν επίσης ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς και η Αβρίλ Χέινς, διευθύντρια των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT