Δεύτερη νύχτα σφοδρών ουκρανικών επιθέσεων εναντίον στόχων στη Ρωσία

Δεύτερη νύχτα σφοδρών ουκρανικών επιθέσεων εναντίον στόχων στη Ρωσία

Οι νέες επιθέσεις έρχονται σε συνέχεια μίας από τις μεγαλύτερες αεροπορικές επιχειρήσεις της Ουκρανίας στο εσωτερικό της ρωσικής επικράτειας χθες Τρίτη, μόλις λίγα 24ωρα πριν από τις προεδρικές εκλογές στη χώρα, με τον Πούτιν να κατηγορεί την Ουκρανία ότι προσπαθεί να παρέμβει σε αυτές

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ουκρανία εξαπέλυσε μεγάλη επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε διάφορες ρωσικές περιοχές για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα, δήλωσαν αξιωματούχοι σήμερα Τετάρτη, στοχεύοντας και πάλι ενεργειακές εγκαταστάσεις και βάζοντας φωτιά σε τουλάχιστον ένα διυλιστήριο.

Το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι 58 ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταρρίφθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταστράφηκαν πάνω από τις ρωσικές περιοχές Μπέλγκοροντ, Μπριάνσκ, Βορονέζ, Κουρσκ, Ριαζάν και Λένινγκραντ, ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Ουκρανικό drone επιτέθηκε και στο κτίριο της ρωσικής υπηρεσίας κρατικής ασφάλειας FSB στο Μπέλγκοροντ, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο τις τοπικές αρχές.
Δεν υπήρξαν θύματα από την επίθεση, πρόσθεσε, αν και το κτίριο έχει υποστεί ζημιές.

«Το διυλιστήριο πετρελαίου του Ριαζάν δέχθηκε επίθεση από μη επανδρωμένο αεροσκάφος», δήλωσε από την πλευρά του ο Πάβελ Μάλκοφ, κυβερνήτης της περιοχής που συνορεύει με την περιοχή της Μόσχας στα βόρεια, στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.

«Το αποτέλεσμα ήταν να ξεσπάσει πυρκαγιά. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, υπάρχουν τραυματίες», ανέφερε, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Περισσότερα από 30 μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταστράφηκαν στον αέρα πάνω από την περιοχή Βορονέζ που συνορεύει με την Ουκρανία, δήλωσε ο κυβερνήτης Αλεξάντερ Γκούσεφ στο Telegram, προσθέτοντας ότι υπήρξαν μόνο μικρές ζημιές.

Οι επιθέσεις της Τετάρτης έρχονται έπειτα από μία από τις μεγαλύτερες αεροπορικές επιχειρήσεις της Ουκρανίας στο εσωτερικό της ρωσικής επικράτειας χθες Τρίτη, όταν το Κίεβο σφυροκόπησε στόχους στη Ρωσία με δεκάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ρουκέτες, σε επίθεση που προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε μεγάλο διυλιστήριο πετρελαίου.

Πούτιν: Το Κίεβο επιχειρεί να παρέμβει στις προεδρικές εκλογές

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν σε δηλώσεις του που δημοσιεύθηκαν σήμερα κατηγόρησε το Κίεβο ότι επιχειρεί να παρέμβει στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές μέσω των επιθέσεών του.

«Ο κύριος στόχος, δεν έχω καμία αμφιβολία για αυτό, είναι αν όχι να διαταραχθούν οι προεδρικές εκλογές στη Ρωσία, τουλάχιστον να παρεμποδιστεί με κάποιον τρόπο η κανονική διαδικασία έκφρασης της βούλησης των πολιτών», δήλωσε ο Πούτιν στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA και στην κρατική τηλεόραση Rossiya-1 σε συνέντευξή του.

Ο Πούτιν, ο οποίος εξαπέλυσε εισβολή στην Ουκρανία πριν από δύο χρόνια, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα κερδίσει τις προεδρικές εκλογές στις 15-17 Μαρτίου.

Επιθέσεις με δεκάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη

Στο Βορονέζ, το οποίο επίσης δέχθηκε επίθεση χθες Τρίτη, ο «κίνδυνος επίθεσης με μη επανδρωμένα αεροσκάφη παραμένει», έγραψε ο Γκούσεφ νωρίς σήμερα στο Telegram.

Μη επανδρωμένο αεροσκάφος καταρρίφθηκε επίσης κατά την προσέγγισή του σε διυλιστήριο πετρελαίου στην περιοχή του Λένινγκραντ, δήλωσε στο Telegram ο Αλεξάντερ Ντροζντένκο, κυβερνήτης της περιοχής του Λένινγκραντ. Δεν υπήρξαν επιπτώσεις στις εργασίες του διυλιστηρίου.

Στην περιφέρεια Μπέλγκοροντ, πτώση συντριμμιών από μη επανδρωμένα αεροσκάφη προκάλεσε ζημιές σε γραμμή παροχής φυσικού αερίου και διέκοψε την ηλεκτροδότηση σε ορισμένα χωριά.

Ο Βιάτσεσλαφ Γκλάντκοφ, κυβερνήτης της περιοχής Μπέλγκοροντ, δήλωσε στο Telegram ότι τέσσερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύθηκαν από την Ουκρανία καταστράφηκαν και κάποια σπίτια υπέστησαν ζημιές από τα θραύσματά τους στην πόλη Γκούμπκιν.

Είπε επίσης ότι η πόλη Σεμπεκίνο δέχτηκε πυρά από τις ουκρανικές δυνάμεις, τραυματίζοντας έναν άνθρωπο και καταστρέφοντας γραμμή ηλεκτροδότησης στην πόλη και σε κοντινά χωριά.

Ο Ρομάν Σταροβόιτ, κυβερνήτης της περιφέρειας Κουρσκ βόρεια του Μπέλγκοροντ, η οποία επίσης συνορεύει με την Ουκρανία, δήλωσε ότι τα συστήματα αεράμυνας κατέστρεψαν τουλάχιστον τέσσερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτόξευσε η Ουκρανία. Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τυχόν ζημιές.

Ζελένσκι: «Η τρομοκρατία δεν μένει ατιμώρητη»

Χθες Τρίτη, η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι ρωσικός πύραυλος έπεσε σε δύο πολυκατοικίες στην πόλη Κρίβι Ριχ της κεντρικής Ουκρανίας, σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους και τραυματίζοντας τουλάχιστον 38, με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να υπόσχεται απάντηση.

«Θα προκαλέσουμε απώλειες στο ρωσικό κράτος ως απάντηση», δήλωσε ο Ζελένσκι στο νυχτερινό βιντεοσκοπημένο διάγγελμά του.

«Αυτοί στο Κρεμλίνο θα πρέπει να συνηθίσουν το γεγονός ότι η τρομοκρατία δεν μένει ατιμώρητη», πρόσθεσε.

Η Ουκρανία δεν έχει αναλάβει άμεσα την ευθύνη για τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη χθες και σήμερα Τετάρτη.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή