Κλωνοποίησε γιγάντιο πρόβατο για να πουλά τα υβρίδιά του σε κυνηγούς

Κλωνοποίησε γιγάντιο πρόβατο για να πουλά τα υβρίδιά του σε κυνηγούς

Τα αρσενικά αργκάλι μπορούν να ξεπεράσουν σε βάρος τα 135 κιλά και σε μέγεθος το 1,5 μέτρο, κάτι που τα καθιστά περίβλεπτο «τρόπαιο» για τους κυνηγούς

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αρθουρ «Τζακ» Σούμπαρθ, ένας ιδιοκτήτης ράντσου από το Βον της Μοντάνα, κατηγορείται για εμπορία και συνωμοσία για εμπορία άγριων ζώων κακουργηματικού χαρακτήρα, αφού χρησιμοποίησε ιστό και σπέρμα από προστατευόμενο είδος πελώριου προβάτου για λόγους κέρδους. 

Καθεμία από τις ποινές επισύρει ανώτατη ποινή κάθειρξης πέντε χρόνων και πρόστιμο 250.000 δολαρίων. 

Οπως περιγράφεται στη δικογραφία, ο Σούμπαρθ και τουλάχιστον άλλα πέντε άτομα ξεκίνησαν από το 2013 το εγχείρημα για τη δημιουργία «γιγάντιων υβρίδιων προβάτων» με διασταύρωση ειδών. Στόχος τους να τα πουλήσουν σε ιδιαίτερα υψηλές τιμές στα κυνηγετικά κέντρα όπου για λόγους ψυχαγωγίας ερασιτέχνες κυνηγούν και πυροβολούν θηράματα. 

Με τη χρήση βιολογικού ιστού από ένα Μάρκο Πόλο αργκάλι (Marco Polo argali sheep) από το Κιργιστάν, ένα από τα μεγαλύτερα είδη άγριου προβάτου στον κόσμο που ενδημεί στα υψίπεδα της Ανατολικής Ασίας, τα Ιμαλάια, στο Θιβέτ και στα βουνά Αλτάι, ο Σούμπαρθ δημιούργησε κλωνοποιημένα έμβρυα του ζώου σε εργαστήριο. Τα έμβρυα αυτά στη συνέχεια εμφυτεύτηκαν σε μια προβατίνα, που γέννησε ένα καθαρόαιμο Μάρκο Πόλο αργκάλι, το οποίο ο 80χρονος ονόμασε «βασιλιά των ορέων της Μοντάνα» (Montana Mountain King). 

Επειτα το σπέρμα από το καθαρόαιμο αυτό αγριοπρόβατο χρησιμοποιήθηκε σε τεχνητή γονιμοποίηση άλλων θηλυκών για τη δημιουργία μεγαλύτερων και πιο ακριβών εκδοχών του είδους. 

Σύμφωνα με τη δικογραφία, ένα από αυτά τα αργκάλι προβατάκια πουλήθηκε σε ανθρώπους στο Τέξας για 10.000 δολάρια

Σημειώνεται πως τα αρσενικά αργκάλι μπορούν να ξεπεράσουν σε βάρος τα 135 κιλά και σε μέγεθος το 1,5 μέτρο, κάτι που τα καθιστά περίβλεπτο «τρόπαιο» για τους κυνηγούς. 

Τα πελώρια μηρυκαστικά προστατεύονται βάσει διεθνούς σύμβασης ως απειλούμενα είδη, ενώ η εισαγωγή τους απαγορεύεται στη Μοντάνα για την προστασία των ντόπιων προβάτων από ασθένειες και υβριδισμό.

Το 2019, ο Σούμπαρθ πλήρωσε 400 δολάρια για τους όρχεις ενός Μεγαλοκέρατου προβάτου (Bighorn sheep) από τη Μοντάνα, το σπέρμα του οποίου χρησιμοποίησε για να διασταυρώσει με τα «υβρίδια» αργκάλι, δημιουργώντας «μέγα» πρόβατα. 

Η εισαγγελία χαρακτήρισε τις ενέργειές του ως «ένα τολμηρό εγχείρημα για τη μαζική δημιουργία υβριδικών ειδών προβάτων που θα πωλούνταν ως “τρόπαια” για κυνηγούς». 

Πηγή: Guardia

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή