Ε.Ε: Επικρίσεις για τον τρόπο διενέργειας των προεδρικών εκλογών στη Ρωσία

Ε.Ε: Επικρίσεις για τον τρόπο διενέργειας των προεδρικών εκλογών στη Ρωσία

Σε μια ιδιαιτέρως επικριτική ανακοίνωση για τον τρόπο διενέργειας των προεδρικών εκλογών στη Ρωσία (15-17 Μαρτίου) προχώρησε πριν από λίγο το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Σε μια ιδιαιτέρως επικριτική ανακοίνωση για τον τρόπο διενέργειας των προεδρικών εκλογών στη Ρωσία (15-17 Μαρτίου) προχώρησε πριν από λίγο το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ καταδικάζει την πραγματοποίησή τους σε παράνομα κατεχόμενα περιοχές, ενόψει και της σχετικής συζήτησης των 27 υπουργών Εξωτερικών, στις Βρυξέλλες.

«Οι προεδρικές εκλογές που διενεργήθηκαν στη Ρωσία στις 15-17 Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν σε ένα εξαιρετικά περιορισμένο περιβάλλον, που επιδεινώθηκε επίσης από τον παράνομο, επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας» τονίζεται στην ανακοίνωση, ενώ προστίθεται ότι «οι ρωσικές αρχές συνέχισαν μια ολοένα αυξανόμενη συστηματική καταστολή εναντίον των πολιτικών της αντιπολίτευσης, των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, καθώς και των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης και άλλων επικριτικών φωνών, μέσω κατασταλτικής νομοθεσίας και πολιτικά υποκινούμενων ποινών φυλάκισης».

Για το Συμβούλιο της Ε.Ε, μάλιστα, «ο σοκαριστικός θάνατος του πολιτικού της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, ενόψει των εκλογών υπήρξε ακόμα ένα σημάδι επιταχυνόμενης και συστηματικής καταστολής».

Καταγράφεται εξάλλου ο περιορισμός των υποψηφίων, κυρίως εκείνων που αντιτέθηκαν στον παράνομο πόλεμο της Ρωσίας, που «στέρησε στους Ρώσους ψηφοφόρους μια πραγματική επιλογή και περιόρισε σε μεγάλο βαθμό την πρόσβασή τους σε ακριβείς πληροφορίες».

Η Ε.Ε θα συνεχίσει να στηρίζει την σημαντική δουλειά των ρωσικών οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, των υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης, ενώ «εκφράζει την λύπη της για την απόφαση των ρωσικών αρχών να μην προσκαλέσει παρατηρητές του ΟΑΣΕ στις εκλογές». «Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις της Ρωσίας έναντι του ΟΑΣΕ, αρνούμενη στους ψηφοφόρους και θεσμούς της Ρωσίας μια αμερόληπτη και ανεξάρτητη αξιολόγηση αυτών των εκλογών».

Παράνομες οι «εκλογές» στην Ουκρανία

Επιπρόσθετα, η Ε.Ε καταδικάζει έντονα «την παράνομη διεξαγωγή των λεγόμενων «εκλογών» στα εδάφη της Ουκρανίας που η Ρωσία έχει προσωρινά καταλάβει: την αυτόνομη δημοκρατία της Κριμαίας και την πόλη της Σεβαστούπολης, καθώς και σε τμήματα των περιοχών Ντονιετσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα».

Οι αποκαλούμενες «εκλογές» σε αυτά τα εδάφη αποτελούν κατά την Ένωση μια ακόμα απόδειξη της παραβίασης του διεθνούς δικαίου της Ρωσίας, περιλαμβανομένου του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Η Ε.Ε επαναλαμβάνει εξάλλου ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των αποκαλούμενων εκλογών στα εδάφη της Ουκρανίας. «Η πολιτική ηγεσία της Ρωσίας και όσοι περιλαμβάνονται στην διοργάνωσή τους θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των παράνομων αυτών ενεργειών» υπογραμμίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Η Ένωση επαναλαμβάνει εξάλλου «την ακλόνητη υποστήριξή της για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της» και προσθέτει ότι η Ρωσία θα πρέπει να σταματήσει τον παράνομο πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας και να αποσύρει πλήρως και άνευ όρων τις στρατιωτικές της δυνάμεις από τη χώρα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή