Ε.Ε.: Πολιτική συμφωνία για κυρώσεις κατά εξτρεμιστών Ισραηλινών εποίκων και νέες κυρώσεις για τον Ναβάλνι

Ε.Ε.: Πολιτική συμφωνία για κυρώσεις κατά εξτρεμιστών Ισραηλινών εποίκων και νέες κυρώσεις για τον Ναβάλνι

Στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες σημειώθηκε συμβιβασμός που οδήγησε σε πολιτική συμφωνία.

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βρυξέλλες – Ανταπόκριση. Σε πολιτική συμφωνία κατέληξαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με τις κυρώσεις κατά εξτρεμιστών Ισραηλινών εποίκων, ενώ έδωσαν το «πράσινο φως» για νέο πακέτο κυρώσεων που σχετίζονται με τον θάνατο του πολιτικού της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι.

Στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες σημειώθηκε συμβιβασμός τόσο για τις κυρώσεις εναντίον της Χαμάς, όσο και για τους εξτρεμιστές Ισραηλινούς εποίκους στη Δυτική Όχθη.

«Συζητήσαμε για τις κυρώσεις εναντίον της Χαμάς. Και συμφωνήσαμε για κυρώσεις για τους εξτρεμιστές εποίκους», ανέφερε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση. «Ένας στέρεος συμβιβασμός επιτεύχθηκε», είπε και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι εν λόγω κυρώσεις θα υιοθετηθούν πλήρως σύντομα. «Υπάρχει ωστόσο πολιτική συμφωνία», σημείωσε, καθώς τα εν λόγω μέτρα έβρισκαν αντίσταση έως πρόσφατα από τη Γερμανία, την Αυστρία και την Τσεχία αλλά και την Ουγγαρία που «μπλόκαρε»  μέχρι χθες τις κυρώσεις αυτές.

Ο Μπορέλ δήλωσε, παράλληλα, ότι θα προτείνει μια συζήτηση «πολιτικού προσανατολισμού» για το θέμα της συμφωνίας σύνδεσης Ε.Ε. – Ισραήλ, που είναι σε ισχύ από το 2000. Πρόσφατα, με επιστολή τους προς την Κομισιόν, οι πρωθυπουργοί Ισπανίας και Ιρλανδίας ζήτησαν την αναθεώρησή της. Στη σημερινή συνεδρίαση, πάντως, τουλάχιστον έξι κράτη μέλη εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην αναθεώρηση, ζητώντας περαιτέρω διευκρινίσεις.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές με τις οποίες συνομίλησε η «Κ», η Ιταλία, η Γερμανία, η Αυστρία, η Τσεχία, η Βουλγαρία και η Ουγγαρία εξέφρασαν αυτές τις αντιρρήσεις. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας ανέφερε ότι αυτό το θέμα είναι «σίγουρα περίπλοκο» και ότι απαιτεί «ισχυρή στήριξη». Για τον λόγο αυτό, σχεδιάζεται να προσκληθεί, όπως ανέφερε, στην επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών αλλά και ο νέος πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής.

Για τον θαλάσσιο διάδρομο

Στην έναρξη της σημερινής συζήτησης μετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ενώ έγινε ιδιαίτερη αναφορά στον θαλάσσιο διάδρομο που λειτουργεί πλέον από την Κύπρο. Τόσο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών όσο και ο Ζοζέπ Μπορέλ καλωσόρισαν την πρωτοβουλία της Κύπρου που πλέον «λειτουργεί», όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, ωστόσο επεσήμανε ότι χρειάζεται να ανοίξουν και οι δίοδοι αλλά και το αεροδρόμιο ώστε να διευκολύνεται η μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας.  

Η σημερινή συνεδρίαση άλλωστε έγινε στη «σκιά» της δημοσίευσης της αναθεωρημένης αξιολόγησης του ολοκληρωμένου πλαισίου καταγραφής επισιτιστικής ανασφάλειας (IPC), μιας πρωτοβουλίας του ΟΗΕ, μη κυβερνητικών οργανώσεων και διεθνών ινστιτούτων με στόχο την αξιολόγηση της σοβαρότητας της κατάστασης σε διάφορες περιοχές του κόσμου. «Η Γάζα ήδη βρίσκεται αντιμέτωπη με λιμό, καθώς 100% του πληθυσμού της υπολογίζεται ότι πλήττονται από επισιτιστική ανασφάλεια σύμφωνα με το IPC», ανέφερε νωρίτερα ανακοίνωση της Κομισιόν στην οποία αναφέρθηκε και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, που τόνισε ότι ποτέ άλλοτε η εν λόγω υπηρεσία δεν είχε καταγράψει άμεσο κίνδυνο λιμού για ολόκληρο πληθυσμό.

«Κυρώσεις Ναβάλνι»

Νωρίτερα, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. υιοθέτησαν νέο πακέτο κυρώσεων εναντίον 30 ατόμων και οντοτήτων που σχετίζονται με τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι. Πρόκειται για μια σημαντική απόφαση, ανέφερε ο Ζοζέπ Μπορέλ, όπως εξάλλου και η έγκριση παροχής επιπλέον 5 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη (European Peace Facility).

Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο της Ε.Ε. αποφάσισε να αυξήσει το χρηματοοικονομικό ανώτατο όριο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ειρήνης (EPF) κατά 5 δισεκατομμύρια ευρώ για την Ουκρανία, ιδρύοντας ένα ειδικό Ταμείο Βοήθειας για την Ουκρανία (UAF) στο πλαίσιο του EPF.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας ξεκαθάρισε, πάντως, ότι το Ταμείο λειτουργεί για την ενίσχυση της Ουκρανίας και όχι της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας.

Δεν υπήρξε, ωστόσο, συμφωνία για το θέμα της χρήσης κερδών από τα «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία. Κάποια κράτη μέλη ζήτησαν περισσότερες λεπτομέρειες για το νομικό κείμενο, ανέφερε ο Μπορέλ, ενώ δήλωσε ότι θα καταθέσει συγκεκριμένο κείμενο προς εξέταση από τους μόνιμους αντιπροσώπους της Ε.Ε. (coreper) τις επόμενες μέρες. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή