Fed: Παραμένουν στο «τραπέζι» τρεις επιτοκιακές μειώσεις το 2024

Fed: Παραμένουν στο «τραπέζι» τρεις επιτοκιακές μειώσεις το 2024

Αμετάβλητα κράτησε η Fed τα επιτόκια για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμετάβλητα, όπως άλλωστε αναμενόταν, κράτησε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση τα επιτόκια, σηματοδοτώντας ωστόσο ότι εξακολουθεί να βλέπει τρεις μειώσεις των επιτοκίων των 25 μονάδων βάσης έως τα τέλη του 2024, παρά την πιο αργή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού προς τον στόχο του 2%. Ωστόσο, ο τόνος είναι ελαφρώς πιο αυστηρός.

Η Fed ανέφερε ότι ο πληθωρισμός παραμένει «υψηλός» και αναθεώρησε τις τριμηνιαίες προβλέψεις της για την οικονομία και τον πληθωρισμό προς τα πάνω. Συγκεκριμένα, βλέπει τον δείκτη ατομικών καταναλωτικών δαπανών να αυξάνεται στο 2,6% έως τα τέλη του έτους από 2,4% που είχε προβλέψει τον Δεκέμβριο. 

Οι 10 από τους 19 αξιωματούχους της αρμόδιας για τη νομισματική πολιτική επιτροπής της εξακολουθούν να βλέπουν τα επιτόκια να υποχωρούν τουλάχιστον κατά 75 μονάδες βάσης έως τα τέλη του έτους, διατηρώντας ακριβώς την πρόβλεψη που είχαν κάνει και στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, παρά τα υψηλότερα του αναμενομένου στοιχεία για τον πληθωρισμό. 

Αναφορικά με την οικονομία, οι νέες προβλέψεις κάνουν λόγο για ανάπτυξη 2,1% για φέτος συγκριτικά με το 1,4% που είχε προβλεφθεί τον Δεκέμβριο, ενώ το ποσοστό ανεργίας αναμένεται στο 4% στο τέλος του έτους, ελαφρώς χαμηλότερα από το 4,1%. Η άποψη των διαμορφωτών πολιτικής της Fed είναι ότι η αμερικανική οικονομία μπορεί να υποστηρίξει τα υψηλότερα επιτόκια. 

Οι τελευταίες προβλέψεις δείχνουν επίσης ότι ο μέσος όρος των διαμορφωτών πολιτικής περιμένει ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης το 2025, λιγότερο από τη μία ποσοστιαία μονάδα που έδιναν τον Δεκέμβριο, καθώς η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ φαίνεται να επιβραδύνει τη διαδικασία μείωσης των επιτοκίων. Το 2026 αναμένονται αντίστοιχες μειώσεις των 75 μονάδων βάσης, όπως ακριβώς είχε προβλεφθεί και τον Δεκέμβριο. 

«Η οικονομική δραστηριότητα αναπτύσσεται με σταθερό ρυθμό, με την αγορά εργασίας να παραμένει ισχυρή και την ανεργία σε χαμηλά επίπεδα», αναφέρεται στο ανακοινωθέν. 

Το ανακοινωθέν επαναλαμβάνει επίσης ότι οι αξιωματούχοι εξακολουθούν να επιδιώκουν «μεγαλύτερη εμπιστοσύνη» ως προς την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού προτού αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια.

Πηγή: MoneyReview

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή