Στον αέρα ο έλεγχος των πυρηνικών

Στον αέρα ο έλεγχος των πυρηνικών

Η Μόσχα απορρίπτει την πρόσκληση της Ουάσιγκτον για διαβουλεύσεις και απειλεί να καταρρίψει δορυφόρους που χρησιμοποιούνται εναντίον της

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιτείνοντας την αίσθηση ότι η ανθρωπότητα βρίσκεται στην πιο επικίνδυνη στιγμή ύστερα από την πιο ταραγμένη περίοδο του Ψυχρού Πολέμου τη δεκαετία του ’60, η Μόσχα απέρριψε την πρόσκληση της Ουάσιγκτον σε διάλογο για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων, θέτοντας ως όρο να τεθούν στο τραπέζι και οι δικές της «ανησυχίες ασφαλείας».

«Μας προτείνουν διάλογο μόνο υπό τους όρους των ΗΠΑ και μόνο για ζητήματα που ενδιαφέρουν την Ουάσιγκτον. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε ζητήματα ασφαλείας και σταθερότητας μόνο σε ενιαίο πακέτο», δήλωσε χθες η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα.

Τη Δευτέρα η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη, Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ, κάλεσε τη Ρωσία και την Κίνα σε διάλογο χωρίς προϋποθέσεις για τον έλεγχο των εξοπλισμών. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει δηλώσει ότι δεν μπορούν να υπάρξουν συνομιλίες για τον έλεγχο των στρατηγικών όπλων, παρά μόνο εφόσον τεθούν υπό συζήτηση και οι «ρωσικές ανησυχίες ασφαλείας» – πρωτίστως η προς Ανατολάς επέκταση του ΝΑΤΟ και το Ουκρανικό.

Στην ίδια επικοινωνία της με τον Τύπο, η κ. Ζαχάροβα δήλωσε ότι η Ρωσία είναι ενήμερη για τις προσπάθειες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών να αξιοποιήσουν τα δεδομένα εμπορικών δορυφόρων, όπως εκείνων της SpaceX του μεγιστάνα Ελον Μασκ, και προειδοποίησε: «Τα συστήματα αυτά θα γίνουν νόμιμοι στόχοι για απαντητικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών μέτρων».

Στο μεταξύ, η Ουκρανία προσπαθεί να απαντήσει στην εντεινόμενη πίεση του ρωσικού στρατού που συνεχίζει να προωθείται με αργό ρυθμό στο ανατολικό μέτωπο, με μακρινά πλήγματα στο εσωτερικό της Ρωσίας. Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η Ρωσία χάνει έως 600.000 βαρέλια διυλισμένου πετρελαίου ημερησίως από τους βομβαρδισμούς που ήδη έχουν υποστεί διυλιστήρια, ορισμένα σε μεγάλο βάθος της ρωσικής επικράτειας.

Υπό διαρκή πίεση βρίσκεται και η μεθοριακή, ρωσική περιοχή Μπέλγκοροντ, όπου ένας άνθρωπος σκοτώθηκε χθες και δύο τραυματίστηκαν από νέο βομβαρδισμό του ουκρανικού πυροβολικού. Ο κυβερνήτης της περιοχής Βιατσεσλάβ Γκλαντκόφ ανακοίνωσε ότι σχολεία και πανεπιστήμια στην πόλη του Μπέλγκοροντ και στη γύρω περιοχή θα μείνουν κλειστά για τρεις ημέρες, με τα μαθήματα να γίνονται διαδικτυακά λόγω των βομβαρδισμών. Μία ημέρα νωρίτερα είχε ανακοινώσει σχέδιο για τη μετεγκατάσταση 9.000 παιδιών σε ασφαλέστερες περιοχές.

Παρ’ όλα αυτά, ο ρωσικός στρατός συνεχίζει να καταγράφει μικρά εδαφικά οφέλη, μετά την κατάληψη της πόλης Αβντιίβκα στην ανατολική Ουκρανία, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν περιοριστεί για την ώρα σε αμυντικές θέσεις, εν μέρει λόγω της έλλειψης πολεμοφοδίων. Ρεπορτάζ της Washington Post αναφέρει ότι, σε μια υπερένταση των προσπαθειών τους, οι Ουκρανοί κατάφεραν να τριπλασιάσουν την παραγωγή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας το 2023, καλύπτοντας μέρος των κενών. Ωστόσο, οι φόβοι για μια μείζονα ανατροπή στο μέτωπο εντός του 2024 παραμένουν υπαρκτοί.

Ο εξοπλισμός της Ουκρανίας θα βρεθεί στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. που αρχίζει σήμερα στις Βρυξέλλες. «Η γρήγορη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία είναι επιτακτική ανάγκη», αναφέρει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ σε επιστολή του προς τους ηγέτες των 27. Από την πλευρά της η Μαρία Ζαχάροβα χαρακτήρισε «καθαρή πειρατεία και ληστεία» την πρόταση του Ζοζέπ Μπορέλ να χρησιμοποιηθούν τα «παγωμένα», λόγω κυρώσεων, περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας για τον εξοπλισμό των Ουκρανών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή