Συνάντηση Μπλίνκεν – Σίσι για την κατάπαυση πυρός στη Γάζα

Συνάντηση Μπλίνκεν – Σίσι για την κατάπαυση πυρός στη Γάζα

Στο επίκεντρο της συνάντησης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών με τον Αιγύπτιο πρόεδρο βρέθηκε επίσης η προοπτική δημιουργίας ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με εγγυήσεις ασφαλείας για το Ισραήλ

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν συζήτησε σήμερα, Πέμπτη, με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για τη διασφάλιση άμεσης κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα.

Η κατάπαυση, για τουλάχιστον έξι εβδομάδες στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, θα συνδέεται με απελευθέρωση όλων των ομήρων που απήχθησαν από την παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ.

Ο κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης βρίσκεται στην Αίγυπτο. Μία ημέρα νωρίτερα επισκέφθηκε τη Σαουδική Αραβία, στο πλαίσιο της τελευταίας του περιοδείας στη Μέση Ανατολή.

Συζήτησε επίσης με τον Σίσι τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με εγγυήσεις ασφαλείας για το Ισραήλ.

Σχέδιο των ΗΠΑ στον ΟΗΕ

Εν τω μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες παρουσίασαν σχέδιο ψηφίσματος το οποίο υπέβαλαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το σχέδιο ζητά «άμεση κατάπαυση του πυρός που συνδέεται με την απελευθέρωση των ομήρων» στη Λωρίδα της Γάζας, όπως αποκάλυψε ο Μπλίνκεν.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αποκάλυψε το σχέδιο εν μέσω της νέας περιοδείας του στη Μέση Ανατολή, της έκτης κατά σειρά, μετά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα.

Οι ΗΠΑ, βασικός υποστηρικτής του Ισραήλ, είχαν ασκήσει βέτο σε προηγούμενες ψηφοφορίες του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με τον πόλεμο, διάρκειας σχεδόν έξι μηνών πλέον, αντιδρώντας, τελευταία φορά τον Φεβρουάριο, σε σχέδιο για τη Γάζα που είχε υποβάλει η Αλγερία.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο, η Ουάσιγκτον έχει αυξήσει την πίεση προς τον στενό σύμμαχό της, ενώ επιμένει ότι η Χαμάς πρέπει να απελευθερώσει αμέσως τους ομήρους που κρατά έπειτα από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ.

«Ισχυρό μήνυμα»

«Εχουμε πράγματι ψήφισμα, το οποίο έχουμε υποβάλει ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, και ζητά όντως άμεση κατάπαυση του πυρός που συνδέεται με την απελευθέρωση των ομήρων και που ελπίζουμε πολύ ότι οι χώρες θα το υποστηρίξουν», δήλωσε ο Μπλίνκεν από τη Σαουδική Αραβία.

«Νομίζω ότι αυτό θα έστελνε ισχυρό μήνυμα», δήλωσε χθες Τετάρτη στο σαουδαραβικό μέσο ενημέρωσης Al Hadath.

«Φυσικά, στεκόμαστε στο πλευρό του Ισραήλ και στο δικαίωμά του να υπερασπιστεί τον εαυτό του … αλλά την ίδια στιγμή είναι επιτακτική ανάγκη να καταστήσουμε προτεραιότητα τους αμάχους που βρίσκονται σε κίνδυνο και που υποφέρουν τρομερά – να επικεντρωθούμε σε αυτούς, προστατεύοντάς τους και παρέχοντάς τους ανθρωπιστική βοήθεια», τόνισε ο Μπλίνκεν.

Αμερικανοί αξιωματούχοι διαπραγματεύονταν εναλλακτικό κείμενο μετά το «μπλόκο» στο σχέδιο ψηφίσματος της Αλγερίας που ζητούσε «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός» στη Γάζα, στα τέλη Φεβρουαρίου.

Η νέα εκδοχή του ψηφίσματος

Ωστόσο η εναλλακτική υπέρ μίας εκεχειρίας έξι εβδομάδων με αντάλλαγμα την απελευθέρωση των ομήρων είχε λίγες πιθανότητες να πάρει έγκριση στο Συμβούλιο Ασφαλείας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Νέα εκδοχή, την οποία είδε το AFP, επισημαίνει «την ανάγκη για άμεση και διαρκή κατάπαυση του πυρός για την προστασία των αμάχων σε όλες τις πλευρές, τη δυνατότητα παροχής βασικής ανθρωπιστικής βοήθειας και την ανακούφιση των δεινών … σε συνδυασμό με την απελευθέρωση των ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται». Η ψηφοφορία για το κείμενο δεν έχει ακόμη προγραμματιστεί.

Με πληροφορίες από Reuters, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή