Ρωσία: Στους 133 οι νεκροί, ο Πούτιν εμπλέκει την Ουκρανία

Ρωσία: Στους 133 οι νεκροί, ο Πούτιν εμπλέκει την Ουκρανία

3' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο απολογισμός της αιματηρής επίθεσης σε συγκρότημα συναυλιών στα περίχωρα της Μόσχας ανήλθε σε 133 νεκρούς, ανακοίνωσε η Ερευνητική Επιτροπή, την ώρα που ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι οι τέσσερις άνδρες που πραγματοποίησαν το χτύπημα κατευθύνονταν προς την Ουκρανία, όταν συνελήφθησαν. 

Σε διάγγελμά του, είπε πως κάποιοι άνθρωποι στην ουκρανική πλευρά είχαν κάνει προετοιμασίες για να τους επιτρέψουν να διασχίσουν τα σύνορα από τη Ρωσία. «Προσπάθησαν να κρυφτούν και μετακινήθηκαν προς την Ουκρανία, όπου, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, είχε προετοιμαστεί ένα “παράθυρο” για εκείνους από την ουκρανική πλευρά ώστε να διασχίσουν τα σύνορα», τόνισε ο Πούτιν. 

Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν το Σάββατο ότι συνέλαβαν 11 άτομα, μεταξύ των οποίων τέσσερις ύποπτους ως ενόπλους, σε σχέση με την επίθεση. Το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε, το απόγευμα του Σαββάτου, ότι οι δράστες «δεν είναι Ρώσοι πολίτες».

Ο Πούτιν δεν έκανε καμία αναφορά στην τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος που ανέλαβε -το βράδυ της Παρασκευής- την ευθύνη για την επίθεση, την ώρα που το Κίεβο αρνείται κατηγορηματικά κάθε εμπλοκή

«Όλοι οι δράστες, όσοι το οργάνωσαν και εκείνοι που διέταξαν αυτό το έγκλημα θα τιμωρηθούν δίκαια και αναπόφευκτα. Όποιοι κι αν είναι, όποιος τους καθοδηγεί», είπε ο Ρώσος πρόεδρος και πρόσθεσε: «Θα αναγνωρίσουμε και θα τιμωρήσουμε όποιον βρίσκεται πίσω από τους τρομοκράτες, που προετοίμασε αυτήν την κτηνωδία, αυτήν την επίθεση στη Ρωσία, εναντίον του λαού μας». 

Η 24η Μαρτίου κηρύχθηκε ημέρα εθνικού πένθους.



Βίντεο από την ανάκριση υπόπτου

Οπτικοακουστικό υλικό με ανακρίσεις συλληφθέντων που θεωρούνται ύποπτοι για το αιματοκύλισμα, έδωσαν στη δημοσιότητα ρωσικά ΜΜΕ. Βίντεο από την ανάκριση ενός εκ των συλληφθέντων, ανάρτησε στο Telegram η αρχισυντάκτρια του Russia Today, Μαργαρίτα Σιμονιάν, η οποία έσπευσε να βεβαιώσει ότι οι δράστες δεν είναι τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους.

Στις εικόνες, ο ύποπτος εμφανίζεται να τρέμει και να δηλώνει ότι άγνωστοι του υποσχέθηκαν -μέσω Telegram- μισό εκατομμύριο ρούβλια για να πυροβολήσει αδιακρίτως εναντίον των θεατών της συναυλίας. Διακρίνεται να απαντάει σε μια σειρά ερωτήσεων στη ρωσική γλώσσα, με βαριά προφορά. Λέει πως έφυγε από την Τουρκία την 4η Μαρτίου και είχε λάβει οδηγίες από αγνώστους για να διαπράξει την επίθεση με αντάλλαγμα χρήματα.

Ο άνδρας αρχικά διακρίνεται να είναι ξαπλωμένος μπρούμυτα με τα χέρια του πίσω στην πλάτη και το πηγούνι του να ακουμπάει στην μπότα ενός ανθρώπου που φοράει στολή παραλλαγής. Αργότερα, είναι γονατισμένος.

Eνας άλλος άνδρας με πληγές και μώλωπες στο πρόσωπό του διακρίνεται να ανακρίνεται μέσω ενός διερμηνέα, ενώ κάθεται σε ένα παγκάκι δεμένος χειροπόδαρα.

Η Ρωσία δεν έχει παρουσιάσει ακόμη αποδείξεις για οποιαδήποτε ουκρανική σχέση με την επίθεση.

«Ας είμαστε ειλικρινείς με αυτό: Η Ουκρανία δεν έχει καμία απολύτως σχέση με αυτά τα γεγονότα», δήλωσε ο Ουκρανός σύμβουλος Ποντόλιακ. «Βρισκόμαστε σε πλήρους κλίμακας, ολικό πόλεμο με τον ρωσικό τακτικό στρατό και με τη Ρωσική Ομοσπονδία ως χώρα. Και παρ’ όλα αυτά, τα πάντα θα αποφασιστούν στο πεδίο της μάχης».


Το ISIS δημοσίευσε φωτογραφία

Η τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος έδωσε στη δημοσιότητα, μέσω μιας ανάρτησης σε ένα από τα δίκτυά της στο Telegram, μια φωτογραφία όπου, όπως υποστηρίζει, απεικονίζονται οι τέσσερις δράστες της επίθεσης στη Ρωσία, στην οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 133 άνθρωποι

Στην ανάρτηση αναφέρεται πως η επίθεση στη Ρωσία διαπράχθηκε στο πλαίσιο του «πολέμου που μαίνεται» μεταξύ του Ισλαμικού Κράτους και των χωρών που πολεμούν το Ισλάμ. 


Σοκαριστικά τα βίντεο από τη στιγμή της επίθεσης

Σε βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας, η αυθεντικότητα των οποίων έχει επαληθευτεί, διακρίνονται άνθρωποι να κάθονται στις θέσεις τους στην αίθουσα συναυλιών, κατόπιν να τρέχουν προς τις εξόδους την ώρα που αντηχούν πυροβολισμοί και ακούγονται κραυγές ανθρώπων.

Σε άλλο βίντεο φαίνονται άνδρες να πυροβολούν εναντίον ομάδων ανθρώπων. Κάποια από τα θύματα έχουν πέσει στο πάτωμα χωρίς τις αισθήσεις τους, μέσα σε μια λίμνη αίματος.

Προσοχή! Σκληρές εικόνες:

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή