Ενταση Τούρκων και Κούρδων στην Ευρώπη ενόψει τουρκικών εκλογών

Ενταση Τούρκων και Κούρδων στην Ευρώπη ενόψει τουρκικών εκλογών

Διαδηλωτές προκάλεσαν ζημιές στο τουρκικό προξενείο στο Αννόβερο της Γερμανίας – Επεισόδια σε Βέλγιο και Μασσαλία

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΝΝΟΒΕΡΟ. Την επίθεση μελών της κουρδικής οργάνωσης ΡΚΚ εναντίον του τουρκικού προξενείου στο Αννόβερο της Γερμανίας καταδίκασε χθες ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Κρίστιαν Βάγκνερ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο. «Η βία δεν έχει θέση στην κοινωνία μας και αυτό ισχύει και για τις ξένες αποστολές στη Γερμανία, οι οποίες βρίσκονται υπό την προστασία μας. Βρισκόμαστε ασφαλώς σε επικοινωνία με την τουρκική πλευρά για το θέμα και ελπίζουμε οι δράστες να εντοπιστούν και να παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη», είπε ο Βάγκνερ.

Τη νύχτα της Τρίτης, μετά τη λήξη διαδήλωσης στο Αννόβερο υπέρ των δικαιωμάτων των Κούρδων της Τουρκίας, ομάδα περίπου 12 ατόμων αποπειράθηκε να σπάσει τα τζάμια του γενικού προξενείου της Τουρκίας στη γερμανική πόλη. Οι δράστες προκάλεσαν μικρές υλικές ζημιές στην πύλη και στα παράθυρα του κτιρίου, προτού εξαφανιστούν. Η γερμανική κυβέρνηση έχει χαρακτηρίσει το ΡΚΚ τρομοκρατική οργάνωση και απαγόρευσε το 1993 τις δραστηριότητες της κουρδικής οργάνωσης στη χώρα. Το κουρδικό κόμμα παραμένει, όμως, ενεργό στη Γερμανία, με την υπηρεσία κρατικής ασφάλειας της χώρας να εκτιμά τα μέλη του στα 14.500.

Σε ηρεμία κάλεσε χθες τους πολίτες ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ ντε Κρο, στον απόηχο της ενισχυόμενης έντασης μεταξύ μελών της τουρκικής και της κουρδικής κοινότητας, λίγες ημέρες πριν από τις τοπικές εκλογές στην Τουρκία. «Καλούμε όλους να ηρεμήσουν, να σταματήσουν τις προκλήσεις. Ας σταματήσουμε αυτές τις διαδηλώσεις υπέρ οργανώσεων που έχουν χαρακτηριστεί τρομοκρατικές», είπε ο Βέλγος πρωθυπουργός αναφερόμενος έμμεσα στο ΡΚΚ.

Τη Δευτέρα, Κούρδοι κάτοικοι των Βρυξελλών είχαν διαδηλώσει για να καταγγείλουν τη δράση μελών των εθνικιστών Γκρίζων Λύκων και την εκστρατεία τρομοκράτησης και εκβιασμού Κούρδων ιδιοκτητών καταστημάτων στη βελγική πρωτεύουσα από Τούρκους εθνικιστές.

Μία ημέρα νωρίτερα, Κούρδοι που γιόρταζαν το Νεβρόζ (κουρδικό νέο έτος) πραγματοποίησαν πορεία με κουρδικές σημαίες στους δρόμους των δήμων Οϊστεν-Ζόλντερ και Χαουτάλεν στη Λιμβουργία στα δυτικά της χώρας, όπου κατοικεί μεγάλος αριθμός Τούρκων μεταναστών. Η προκλητική ενέργεια οδήγησε σε εκτεταμένες ταραχές, με τις δυνάμεις της τάξης να παρεμβαίνουν κάνοντας χρήση αντλιών νερού και δακρυγόνων για να διαλυθεί το πλήθος. Εξι άνθρωποι τραυματίστηκαν και η αστυνομία προχώρησε σε δεκάδες προσαγωγές και από τις δύο πλευρές.

Τα ξημερώματα της Δευτέρας στον Δήμο Μαρινιάν κοντά στη Μασσαλία, μέλη της τουρκικής και της κουρδικής κοινότητας συγκρούστηκαν προκαλώντας την επέμβαση της αστυνομίας.

Σύμφωνα με τις Αρχές, ομάδα περίπου 60 ατόμων με καλυμμένα τα πρόσωπα, οπλισμένη με λοστούς και βόμβες μολότοφ και κραδαίνοντας σημαίες του ΡΚΚ κατευθύνθηκε προς τη συνοικία Παρκ Καμουέν, έδρα της τοπικής τουρκικής κοινότητας. Η παρουσία της αστυνομίας εμπόδισε τους συγκεντρωμένους να φθάσουν στον στόχο τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή