Αρθρο Ιωάννη Γρηγοριάδη στην «Κ»: Ο Εκρέμ Ιμάμογλου εναντίον (σχεδόν) όλων

Αρθρο Ιωάννη Γρηγοριάδη στην «Κ»: Ο Εκρέμ Ιμάμογλου εναντίον (σχεδόν) όλων

Η προεκλογική του εκστρατεία υπήρξε αυτή τη φορά πολύ δυσκολότερη και μοναχική, καθώς οι πολιτικοί του σύμμαχοι τον εγκατέλειψαν για διαφόρους λόγους

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προ πέντε ετών ο Εκρέμ Ιμάμογλου ήταν ένας φέρελπις αλλά άγνωστος στο ευρύ κοινό δήμαρχος του Μπεϊλίκντουζου, ενός μάλλον άσημου δυτικού προαστίου της Κωνσταντινούπολης. Επιλογή του τότε προέδρου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου για τον μητροπολιτικό δήμο της Κωνσταντινούπολης, είχε ξενίσει πολλούς από τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του κόμματος λόγω των ισλαμιστικών του καταβολών. Δεν ήταν σύνηθες να υποστηρίξει το CHP υποψήφιο δήμαρχο που απήγγελλε από στήθους χωρία από το Κοράνιο και επιδείκνυε εξαιρετικές ικανότητες διαπροσωπικής επικοινωνίας με ψηφοφόρους που ουδέποτε είχαν ψηφίσει το CHP. Η επιλογή αυτή συνδεόταν και με τη στρατηγική Κιλιτσντάρογλου για τη διεύρυνση της επιρροής του CHP προς τα συντηρητικά στρώματα της τουρκικής κοινωνίας. Η συνεργασία του Ιμάμογλου με την πρόεδρο της τοπικής οργάνωσης του CHP στην Κωνσταντινούπολη, Τζανάν Καφταντζίογλου, υπήρξε υποδειγματική και συνέβαλε στη σύμπηξη μιας πολυσυλλεκτικής συμμαχίας η οποία οδήγησε στην ανέλπιστη νίκη Ιμάμογλου εναντίον του τέως πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Πέντε χρόνια αργότερα ο Εκρέμ Ιμάμογλου είναι ένας από τους πλέον αναγνωρίσιμους Τούρκους πολιτικούς. Από πολλούς θεωρείται ως ο μοναδικός πολιτικός που μπορεί να αμφισβητήσει την ηγεμονία Ερντογάν. Κατά την άποψη αυτή, η αποτυχία του συνασπισμού της αντιπολίτευσης να τον υποδείξει κοινό υποψήφιο κατά τις περυσινές προεδρικές εκλογές είχε διευκολύνει τα μέγιστα την επανεκλογή Ερντογάν. Ωστόσο, η προεκλογική του εκστρατεία υπήρξε αυτή τη φορά πολύ δυσκολότερη και μοναχική, καθώς οι πολιτικοί του σύμμαχοι τον εγκατέλειψαν για διαφόρους λόγους. Η Μεράλ Ακσενέρ, η οποία είχε ασκήσει πέρυσι πίεση για την προεδρική υποψηφιότητα Ιμάμογλου, πλέον υποστηρίζει τον δικό της υποψήφιο για τον θώκο του δημάρχου, ενώ και το φιλοκουρδικό πολιτικό κίνημα έχει πάρει σαφείς αποστάσεις. Εξάλλου και οι σχέσεις του με τον άλλοτε πολιτικό του πατέρα Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αλλά και με την Τζανάν Καφταντζίογλου, έχουν διαρραγεί. Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ υπογραμμίζουν ότι τα φίλα προσκείμενα στον Κιλιτσντάρογλου στελέχη αδιαφόρησαν για την προεκλογική εκστρατεία Ιμάμογλου και ότι προτιμούν την ήττα του, καθώς εκτιμούν ότι αυτή θα συμπαρασύρει και τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο του CHP Οζγκιούρ Οζέλ και θα επιτρέψει την επιστροφή Κιλιτσντάρογλου ή έστω ενός ευνοουμένου του στην ηγεσία του κόμματος.

Οι αντίπαλοί του τον κατηγορούν ότι μοιάζει υπερβολικά στον πρόεδρο της Τουρκίας και θα τον μιμηθεί και στα ελαττώματά του, όταν αποκτήσει εξουσία. Προς το παρόν ο Εκρέμ Ιμάμογλου εμφανίζεται ως το τελευταίο ανάχωμα στην απόλυτη πολιτική ηγεμονία του προέδρου Ερντογάν. Αύριο θα γνωρίζουμε αν το ανάχωμα αυτό θα ενισχυθεί ή θα καταρρεύσει.

* Ο κ. Ιωάννης Γρηγοριάδης είναι αναπληρωτής καθηγητής και κάτοχος έδρας Jean Monnet του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Μπίλκεντ στην Τουρκία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή