Eurocorps: Νέος διοικητής ο Πολωνός στρατηγός Πιοτρ Μπλαζέους

Eurocorps: Νέος διοικητής ο Πολωνός στρατηγός Πιοτρ Μπλαζέους

«Το Eurocorps είναι ένα ισχυρό και ανθεκτικό αρχηγείο, ικανό να εκπληρώνει τα καθήκοντά του τόσο για την Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και για το ΝΑΤΟ», δήλωσε ο στρατηγός, ο οποίος αντικαθιστά τον συμπατριώτη του, αντιστράτηγο Γιαροσλάβ Γκρομαντζίνσκι

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Πολωνός στρατηγός Πιοτρ Μπλαζέους ανέλαβε τη διοίκηση του Ευρωπαϊκού Στρατιωτικού Σώματος (Eurocorps), μετά την ανάκληση από τη Βαρσοβία και την αποπομπή του προκατόχου του, έπειτα από έρευνα της στρατιωτικής αντικατασκοπείας, ανακοίνωσε το ενιαίο επιτελείο που έχει την έδρα του στο Στρασβούργο, στην ανατολική Γαλλία.

«Αισθάνομαι μεγάλη τιμή που επιλέχθηκα να διοικήσω αυτό το ενιαίο πολυεθνικό επιτελείο», δήλωσε ο στρατηγός και πρόσθεσε πως «το Eurocorps είναι ένα ισχυρό και ανθεκτικό αρχηγείο, ικανό να εκπληρώνει τα καθήκοντά του τόσο για την Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και για το ΝΑΤΟ».

Ο 53χρονος Μπλαζέους, ο οποίος υπηρέτησε κυρίως ως γενικός διοικητής της πολωνικής δύναμης στο Αφγανιστάν το 2011 και το 2012, άρχισε τη στρατιωτική του σταδιοδρομία το 1990, ενώ είναι κάτοχος διδακτορικού στις πολιτικές επιστήμες.

Κατείχε αρκετές θέσεις στο ΝΑΤΟ, προτού γίνει τον Σεπτέμβριο του 2022 ο πρώτος υπαρχηγός του γενικού επιτελείου των πολωνικών ενόπλων δυνάμεων, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Eurocorps.

Διαδέχεται τον συμπατριώτη του, αντιστράτηγο Γιαροσλάβ Γκρομαντζίνσκι, που ανακλήθηκε στη χώρα του την περασμένη εβδομάδα και παύθηκε από τα καθήκοντα του «με άμεση ισχύ» από το πολωνικό υπουργείο Αμυνας.

Η απόφαση ελήφθη μετά την έρευνα της στρατιωτικής αντικατασκοπείας για την πρόσβαση του αντιστράτηγου Γκρομαντζίνσκι σε πληροφορίες που καλύπτονται από το απόρρητο, έπειτα από «νέες πληροφορίες για τον αξιωματικό», σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας.

Υπενθυμίζεται πως η Πολωνία ασκεί την εκ περιτροπής διοίκηση του Eurocorps από τον Ιούνιο, η οποία αλλάζει ανά διετία.

Το Eurocorps ιδρύθηκε το 1992. Πρόκειται για σώμα στρατού επανδρωμένο με 1.000 στρατιωτικούς από έξι χώρες μέλη (Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο και Πολωνία) που το χρηματοδοτούν και το διοικούν.

Αρκετές «συνδεόμενες χώρες» (Ελλάδα, Τουρκία, Ιταλία, Ρουμανία και Αυστρία) υποστηρίζουν επίσης το Eurocorps, παρέχοντάς του αξιωματικούς στο επιτελείο.

Το σώμα αυτό, αποστολή του οποίου είναι να διευθύνει και να συντονίζει πολυεθνικές επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας για λογαριασμό της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, μπορεί να διοικεί έως 60.000 στρατιώτες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή