Το ΝΑΤΟ σε αναζήτηση συμφωνίας για ισχυρότερη στήριξη της Ουκρανίας

Το ΝΑΤΟ σε αναζήτηση συμφωνίας για ισχυρότερη στήριξη της Ουκρανίας

Η Ουκρανία θα χρειαστεί περισσότερα χρήματα για πολλά χρόνια, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, προσερχόμενος στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα κράτη – μέλη θα αναζητήσουν συμφωνία για την αύξηση της υποστήριξης προς την Ουκρανία με πιο προβλέψιμο τρόπο, ώστε να στείλουν το μήνυμα στη Ρωσία ότι δεν μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο, τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Κατά την έναρξη της επετειακής συνόδου των υπουργών Εξωτερικών για τον εορτασμό των 75 ετών από την ίδρυση του ΝΑΤΟ σήμερα, Τετάρτη, ο Γ. Στόλτενμπεργκ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Ουκρανία θα χρειαστεί περισσότερα χρήματα για πολλά χρόνια.

Ωστόσο, αρνήθηκε να σχολιάσει πιθανό ταμείο βοήθειας ύψους 100 δισ. δολ. ειδικά για την Ουκρανία.

«Η Ουκρανία έχει επείγουσες ανάγκες – οποιαδήποτε καθυστέρηση στην παροχή υποστήριξης έχει συνέπειες στο πεδίο της μάχης αυτή τη στιγμή που μιλάμε», δήλωσε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ. «Επομένως, πρέπει να αλλάξουμε τη δυναμική της υποστήριξής μας», τόνισε.

Το σχέδιο για πενταετές ταμείο 100 δισ. ευρώ θα μπορούσε να «διασφαλίσει» συνέχιση της βοήθειας προς το Κίεβο ακόμα και σε περίπτωση επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, ανέφεραν διπλωμάτες.

Προειδοποίησαν ωστόσο ότι οι συζητήσεις βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο και δεν είναι σαφές αν το ποσό των 100 δισ. ευρώ θα γίνει αποδεκτό ή το πώς θα χρηματοδοτηθεί το ταμείο, όπως αναφέρει το Reuters.

Η διήμερη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες θα προετοιμάσει τη σύνοδο κορυφής της συμμαχίας στην Ουάσιγκτον τον Ιούλιο.

Κοινό μήνυμα από Γερμανία, Γαλλία και Πολωνία

Ενόψει της συνάντησης, οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ, της Γαλλίας Στεφάν Σεζουρνέ και της Πολωνίας Ράντοσλαβ Σιρκόσκι υπογράφουν από κοινού άρθρο που δημοσιεύεται στο Politico την Τετάρτη με τίτλο «Αυτή η στιγμή μπορεί να καθορίσει το μέλλον των παιδιών μας».

Καλούν τους Ευρωπαίους συμμάχους να επωμιστούν «το μερίδιο που τους αναλογεί στο συλλογικό βάρος του ΝΑΤΟ», να επιδείξουν ετοιμότητα και να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη για την άμυνα της Ευρώπης.

Μεταξύ άλλων, τονίζουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν αναλάβει εδώ και καιρό μεγαλύτερο μέρος του βάρους από ό,τι οι υπόλοιπες χώρες της Συμμαχίας και ότι η Ευρώπη πρέπει πλέον να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη για την κοινή ασφάλεια

Για τον σκοπό αυτό, οι τρεις υπουργοί προτείνουν τα ακόλουθα τρία βήματα:

  • «Πρώτον, δαπάνη τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ για την άμυνα
  • Δεύτερον, αξιοποίηση όλου του βιομηχανικού δυναμικού με «κλειδί» τις εθνικές αμυντικές βιομηχανίες
  • Τρίτον, επενδύσεις σε μελλοντικές τεχνολογίες για να διατηρηθεί το τεχνολογικό πλεονέκτημα». 

Περισσότερες δαπάνες ζήτησε και η Βρετανία

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον παρότρυνε επίσης τους συναδέλφους του να δαπανούν περισσότερα, να παράγουν περισσότερα και να προσφέρουν περισσότερα για την άμυνα.

«75 χρόνια μετά τη δημιουργία του, γιορτάζουμε ένα ΝΑΤΟ που ποτέ δεν ήταν ισχυρότερο ή πιο σημαντικό, ιδίως μετά την ένταξη της Σουηδίας τον περασμένο μήνα», δήλωσε ο Κάμερον την Τετάρτη.

«Με την Ουκρανία πιο κοντά στο ΝΑΤΟ από ποτέ, πρέπει να διατηρήσουμε την κρίσιμη υποστήριξη που χρειάζεται η χώρα για να κερδίσει τον πόλεμο», τόνισε ο Βρετανός υπουργός.

«Οι σύμμαχοι πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους και να ξοδέψουν περισσότερα για την άμυνα μπροστά στη συνεχιζόμενη ρωσική επιθετικότητα και σε έναν πιο επικίνδυνο κόσμο», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από Reuters, Politico

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή