Επτά βιβλία για να αποκαταστήσετε τη σχέση σας με το φαγητό

Επτά βιβλία για να αποκαταστήσετε τη σχέση σας με το φαγητό

Αυτές οι επιλογές θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε γιατί η σχέση με το φαγητό είναι αυτή που είναι, και πώς να υιοθετήσετε έναν πιο υγιεινό τρόπο σκέψης

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πώς είναι η σχέση σας με το φαγητό αυτές τις μέρες; Η ειλικρινής απάντηση θα ήταν: «είναι περίπλοκο». Ισως τρώτε περισσότερο από άγχος απ’ όσο θα θέλατε να παραδεχθείτε ή βρίσκεστε συνεχώς σε κάποια καινούργια δίαιτα. Ισως απλά σκέφτεστε πολύ το φαγητό. Μπορείτε να κάνετε ένα νέο ξεκίνημα με λίγο διάβασμα – διανύουμε μια εποχή ακμής για τα βιβλία που σχετίζονται με τη διατροφή και το σώμα. Ζητήσαμε προτάσεις από ειδικούς στην ψυχολογία, στη διατροφή και την εικόνα του σώματος. Αυτές οι επιλογές θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε γιατί η σχέση με το φαγητό είναι αυτή που είναι, και πώς να υιοθετήσετε έναν πιο υγιεινό τρόπο σκέψης.

«Τρώγοντας διαισθητικά: μια επαναστατική προσέγγιση χωρίς δίαιτες»
Των Εβελιν Τριμπόλε και Ελίζ Ρες

Οι περισσότεροι από τους επαγγελματίες ανέφεραν αυτή τη «βίβλο» της διαισθητικής διατροφής. «Υπάρχει λόγος που το βιβλίο αυτό είναι πλέον κλασικό», σημειώνει η Κρίστι Χάρισον, διπλωματούχος διαιτολόγος και συγγραφέας, οικοδέσποινα του podcast «Αναθεωρώντας την καλύτερη υγεία». Οι διαιτολόγοι συγγραφείς του βιβλίου διαπιστώνουν: όλοι γεννηθήκαμε γνωρίζοντας πώς να τραφούμε, ωστόσο μπερδευόμαστε όταν αρχίζουμε να εμπιστευόμαστε τις φωνές γύρω μας, αντί για το σώμα μας. Οι συγγραφείς οδηγούν τους αναγνώστες στη διαδικασία να απαλλαγούν από τη «νοοτροπία της δίαιτας» και να επανασυνδεθούν με την αίσθησή τους σχετικά με την πείνα και την ικανοποίηση.

«Ηπια διατροφή: μια προσέγγιση στην υγιεινή διατροφή, απαλλαγμένη από δίαιτες»
Της Ρέιτσελ Χάρτλεϊ

Οδηγός διαισθητικής διατροφής, αλλά και βιβλίο μαγειρικής, μαθαίνει στους αναγνώστες πώς να φροντίζουν το σώμα τους μέσω μιας διατροφής χωρίς αυστηρούς κανόνες ή περιορισμούς. «Είναι ένα από τα λίγα βιβλία διατροφής που μπορώ να συστήσω ανεπιφύλακτα», τονίζει η Αλίσα Ράμσεϊ, διπλωματούχος διαιτολόγος και πιστοποιημένη σύμβουλος διαισθητικής διατροφής.

«Διατροφή – Μύθοι και προπαγάνδα»
Του Μάικλ Πόλαν

Στη συνέχεια του βιβλίου «Το δίλημμα του παμφάγου», ο δημοσιογράφος Μάικλ Πόλαν αναπτύσσει το διατροφικό ρητό του: «Να τρώτε φαγητά. Οχι πολύ. Κυρίως λαχανικά». Είναι αυτή η μηχανιστική θεώρηση των τροφίμων που κρατάει τόσο πολλούς σε σύγχυση σχετικά με το τι πρέπει να τρώει κάποιος, εξηγεί ο Κρίστοφερ Γκάρντνερ, ερευνητής διατροφής και καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

«Ο φόβος του μαύρου σώματος: οι φυλετικές καταβολές της φοβίας του πάχους»
Της Σαμπρίνα Στρινγκς

Τέσσερις από τους ειδικούς πρότειναν αυτό το εύληπτο ακαδημαϊκό βιβλίο της κοινωνιολόγου Σαμπρίνα Στρινγκς – «ανιχνεύει αριστοτεχνικά την ιστορία της χοντροφοβίας και τη σχέση της με τον ρατσισμό κατά των μαύρων», επισημαίνει η Αλέξις Κόνασον, κλινική ψυχολόγος και πιστοποιημένη ειδικός στις διατροφικές διαταραχές.

«Αλάτι, ζάχαρη, λίπη: πώς οι κολοσσοί της βιομηχανίας τροφίμων μάς δημιούργησαν εθισμούς»
Του Μάικλ Μος

Αυτό το μπεστ σέλερ του βραβευμένου με Πούλιτζερ δημοσιογράφου αποκαλύπτει πώς η βιομηχανία επεξεργασμένων τροφίμων χειραγωγεί τους γευστικούς μας κάλυκες και εκμεταλλεύεται τη βιολογία μας ώστε να συνεχίζουμε να τρώμε τροφές που μας κάνουν να αισθανόμαστε χάλια. Μετάφραση: το να καταβροχθίζεις ένα κουτί μπισκότα όταν καλά καλά δεν πεινάς, δεν είναι προσωπική αποτυχία – είναι μια καλοσχεδιασμένη συνέπεια.

«Τι δεν λέμε όταν μιλάμε για το πάχος»
Της Ομπρεϊ Γκόρντον

Η συγγραφέας και podcaster Oμπρεϊ Γκόρντον εξετάζει, υπό το πρίσμα της κοινωνικής δικαιοσύνης, την αντιμετώπιση των ανθρώπων που ζουν σε «μεγαλύτερα σώματα». Και μας αποκαλύπτει ότι μεγάλο μέρος του τρόπου με τον οποίο μπορεί να σχετιζόμαστε με το φαγητό, δεν αφορά τόσο την υγεία μας όσο τον πολιτισμικά διαπαιδαγωγημένο φόβο μας να είμαστε χοντροί. Η αμφισβήτηση της de facto απέχθειας προς το πάχος είναι ένα κρίσιμο βήμα αν θέλουμε να αποκτήσουμε μια λιγότερο επιβαρυμένη προοπτική ως προς το φαγητό, λέει η Βιρτζίνια Ράμσεϊερ Γουίντερ, διευθύντρια του Κέντρου Ερευνας και Πολιτικής για την εικόνα του σώματος στο Πανεπιστήμιο του Μιζούρι.

«Διαισθητική διατροφή για πάντα: πώς η ενσυνειδητότητα μπορεί να εμβαθύνει και να διατηρήσει την πρακτική της διαισθητικής διατροφής»
Της Τζένα Χολενστάιν

Η Τζένα Χολενστάιν είναι διατροφολόγος – θεραπεύτρια και δασκάλα διαλογισμού. Εδώ έχουμε τα τέσσερα θεμέλια της ενσυνειδητότητας, μια κλασική βουδιστική διδασκαλία, ως πλαίσιο για να τρώμε με ικανοποίηση, ευκολία και χαρά. Η επίγνωση και η περιέργεια που καλλιεργούνται μέσω της ενσυνειδητότητας, μπορούν να μας υποστηρίξουν στο ταξίδι της θεραπείας όσον αφορά τη διατροφή μας, υπογραμμίζει η Ράμσεϊ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή