Ερευνα: 57 παραγωγοί ευθύνονται για το 80% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα

Ερευνα: 57 παραγωγοί ευθύνονται για το 80% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα

Πενήντα επτά οντότητες από τον χώρο της παραγωγής καυσίμων και τσιμέντου ευθύνονται για τη συντριπτική πλειονότητα των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από το 2016, σύμφωνα με ερευνητές του μη κερδοσκοπικού think tank «Influence Map»

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πενήντα επτά οντότητες από τον χώρο της παραγωγής καυσίμων και τσιμέντου ευθύνονται για τη συντριπτική πλειονότητα των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από το 2016, σύμφωνα με ερευνητές του μη κερδοσκοπικού think tank «Influence Map».

Οπως επισημαίνουν στην έκθεση «Carbon Majors», οι συγκεκριμένες οντότητες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται κράτη, κρατικές επιχειρήσεις καθώς και ιδιωτικές εταιρείες, παρήγαγαν το 80% των παγκόσμιων ρύπων από το 2016 έως το 2022.

Οι τρεις εταιρείες με τις περισσότερες εκπομπές CO2 στον κόσμο την περίοδο αυτή ήταν η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Σαουδικής Αραβίας, Saudi Aramco, ο κρατικός ενεργειακός γίγαντας της Ρωσίας, Gazprom, καθώς και η κρατική Coal India.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι οι περισσότερες εταιρείες είχαν επεκτείνει την παραγωγή ορυκτών καυσίμων από το 2015, έτος κατά το οποίο σχεδόν όλες οι χώρες υπέγραψαν τη Συμφωνία του Παρισιού του ΟΗΕ, δεσμευόμενες να αναλάβουν δράση για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής.

Εκτοτε, ενώ πολλές κυβερνήσεις και εταιρείες έχουν θέσει αυστηρότερους στόχους για τις εκπομπές και έχουν διευρύνει τη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, ωστόσο παράγουν και καταναλώνουν περισσότερα ορυκτά καύσιμα, προκαλώντας αύξηση των εκπομπών.

Οι παγκόσμιες εκπομπές CO2 που σχετίζονται με την ενέργεια σημείωσαν ρεκόρ πέρυσι, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.

Η «InfluenceMap» δήλωσε ότι τα ευρήματα της έρευνας επιβεβαιώνουν ότι μια σχετικά μικρή ομάδα παραγωγών ήταν υπεύθυνη για το μεγαλύτερο μέρος των εκπομπών CO2.

Σύμφωνα με το think tank, στόχος της έρευνας είναι να αυξήσει τη διαφάνεια σχετικά με το ποιες κυβερνήσεις και εταιρείες ευθύνονται περισσότερο για την κλιματική αλλαγή.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή