Ε.Ε.: Ετοιμη να παράσχει βοήθεια στην Κύπρο για τις αυξημένες ροές προσφύγων

Ε.Ε.: Ετοιμη να παράσχει βοήθεια στην Κύπρο για τις αυξημένες ροές προσφύγων

«Η Κομισιόν βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία σε ανώτατο και σε τεχνικό επίπεδο με τις κυπριακές αρχές», δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Ευρωπαϊκή Ενωση εμφανίζεται έτοιμη να παράσχει επιπλέον βοήθεια στην Κύπρο, καθώς αντιμετωπίζει αυξημένες ροές προσφύγων από τον Λίβανο και τη Συρία.

«Η Κομισιόν βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία σε ανώτατο και σε τεχνικό επίπεδο με τις κυπριακές αρχές και είναι έτοιμη να παράσχει στήριξη στην Κύπρο για να διαχειριστεί αυτή τη νέα πρόκληση,» δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν, ενώ προσέθεσε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ε.Ε., όπως η Frontex και η Europol, «θα συνεχίσουν να παρέχουν την απαραίτητη οικονομική και επιχειρησιακή στήριξη».

Οσον αφορά την επιχειρησιακή στήριξη, θα σταλούν πάνω από 350 άτομα σε προσωπικό από την Κομισιόν, την EUAA, τη Europol και τον Frontex, ενώ έχουν διατεθεί 255 εκατ. ευρώ από τα ταμεία Εσωτερικών Υποθέσεων έως το 2027.

Ο Λίβανος είναι μία από τις χώρες που πλήττονται περισσότερο από την προσφυγική κρίση που προκλήθηκε από τον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας, ο οποίος διαρκεί περισσότερο από μια δεκαετία. Σήμερα φιλοξενεί περίπου 1,5 εκατ. Σύρους πρόσφυγες, σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Η χώρα αντιμετωπίζει πολιτική κρίση για πάνω από έναν χρόνο, χωρίς πρόεδρο, ενώ το πραγματικό ΑΕΠ της μειώνεται κατά περίπου 40% από το 2019.

Ωστόσο, οι αυξημένες παράτυπες αφίξεις από τον Λίβανο ώθησαν τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη να κηρύξει «κατάσταση σοβαρής κρίσης», την περασμένη Τετάρτη.

Περίπου 2.004 άνθρωποι έφτασαν στην Κύπρο διά θαλάσσης τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους, έναντι μόλις 78 την ίδια περίοδο του 2023, σύμφωνα με στοιχεία της κυπριακής κυβέρνησης.

Για τον λόγο αυτόν, η Κομισιόν αναμένεται το 2024 να προωθήσει πακέτο χρηματοδοτικής στήριξης που αφορά την ενίσχυση της ασφάλειας στον Λίβανο, ενώ εκπρόσωπος της Επιτροπής υπενθύμισε πως «τρέχει» παράλληλα πρόγραμμα στήριξης ολοκληρωμένης διαχείρισης των συνόρων. Η Κομισιόν πάντως ενέκρινε το 2023 ένα πρόσθετο πακέτο ύψους 7 εκατ. ευρώ, ενώ επεξεργάζεται νέο πακέτο που αποσκοπεί στην ενίσχυση της ασφάλειας στη χώρα και αναμένεται το 2024.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Κύπρο στις 22 Μαρτίου, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς ανέφερε ότι η Ε.Ε. θα μπορούσε να διαπραγματευτεί μια συμφωνία ελέγχου των μεταναστών με τον Λίβανο όπως εκείνη με την Αίγυπτο.

«Είχαμε συνεργαστεί με την Αίγυπτο για αρκετό καιρό, αλλά θεωρώ ότι είναι απολύτως ρεαλιστικό να κινηθούμε με αντίστοιχο τρόπο με τον Λίβανο», ανέφερε ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

Παράλληλα, η χρηματοδότηση που έχει κατευθύνει η Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της κρίσης στη Συρία από το 2011 ανήλθε σε 2,6 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνουν τόσο ανθρωπιστική βοήθεια όσο και αναπτυξιακή βοήθεια.

Επίσης κάθε χρόνο η Ε.Ε. διοργανώνει τη σύνοδο για τη στήριξη προς τη Συρία, για να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη συνέχιση της διεθνούς βοήθειας προς τη χώρα αλλά και άλλων χωρών της περιοχής, όπως ο Λίβανος. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή