Το Ιράν πλημμυρίζει με όπλα τη Δυτική Οχθη

Το Ιράν πλημμυρίζει με όπλα τη Δυτική Οχθη

Η Τεχεράνη βλέπει μια ευκαιρία να δημιουργήσει στο Ισραήλ ένα πρόβλημα εξίσου μεγάλο, αν όχι μεγαλύτερο, με εκείνο της Γάζας

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακολουθώντας περίπλοκες διαδρομές πολλών εκατοντάδων χιλιομέτρων στη Μέση Ανατολή, το Ιράν καταφέρνει να μεταφέρει όπλα στους Παλαιστινίους της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης, όπως μαρτυρούν Ιρανοί, Ισραηλινοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Σύμφωνα μάλιστα με τους Ιρανούς αξιωματούχους (οι οποίοι για ευνόητους λόγους ζήτησαν να παραμείνουν ανώνυμοι), απώτερος σκοπός αυτή τη στιγμή είναι να «πλημμυρίσει» η Δυτική Οχθη με όπλα ώστε να ξεκινήσει μια νέα ταραχή στο ενκλάβιο, σε μια στιγμή μάλιστα που ο πόλεμος έχει πάρει μια επικίνδυνη τροπή ύστερα από το ισραηλινό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό και την επακόλουθη ιρανική προειδοποίηση για εκδίκηση.

Τα περισσότερα όπλα που μεταφέρονται στη Δυτική Οχθη ακολουθούν χοντρικά δύο διαδρομές και διασχίζουν το Ιράκ, τη Συρία, τον Λίβανο, την Ιορδανία και το Ισραήλ. Καθώς πλησιάζουν τα ισραηλινά σύνορα αλλάζουν πολλά χέρια μεταξύ μελών οργανωμένων εγκληματικών ομάδων, εξτρεμιστών μαχητών, στρατιωτών και μυστικών πρακτόρων. Μάλιστα, οι ως άνω Ιρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως μια ομάδα «κλειδί» στο τελικό στάδιο αυτής της διαδρομής είναι οι Βεδουίνοι λαθρέμποροι που περνούν τα όπλα από τα σύνορα της Ιορδανίας στο Ισραήλ. Η δεύτερη διαδρομή που περιλαμβάνει τον Λίβανο θεωρείται πλέον ιδιαίτερα επικίνδυνη, καθώς το σύνορο με το Ισραήλ, περιοχή στην οποία δραστηριοποιείται η Χεζμπολάχ, φυλάσσεται από ισχυρές δυνάμεις με συχνές αστυνομικές περιπολίες.

Σύμφωνα με αναλυτές, οι εισαγωγές όπλων στη Δυτική Οχθη ξεκίνησαν πριν από περίπου δύο χρόνια όταν το Ιράν άρχισε να χρησιμοποιεί διαδρομές που έχουν δημιουργηθεί εδώ και δεκαετίες για το λαθρεμπόριο άλλων ειδών. Είναι αδύνατο να υπάρξει μια βέβαιη εκτίμηση σχετικά με το πόσα όπλα έχουν μπει στην περιοχή αυτό το διάστημα, ωστόσο τα περισσότερα από αυτά είναι μικρά πιστόλια.

Ιρανοί ηγέτες έχουν από χρόνια μιλήσει για την ανάγκη εξοπλισμού των Παλαιστινίων μαχητών στη Δυτική Οχθη. Επιπλέον το Ιράν ενισχύει εδώ και καιρό διάφορες άλλες ομάδες που πολεμούν το Ισραήλ στην περιοχή, τον λεγόμενο «Αξονα της Αντίστασης», στις οποίες εντάσσονται και οι δύο μεγαλύτερες ένοπλες ομάδες της Γάζας: η Χαμάς και η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ. Η Τεχεράνη δεν έχει πάρει το μέρος κάποιας συγκεκριμένης οργάνωσης και αντ’ αυτού προτιμάει να εξοπλίζει ευρέως την περιοχή με όπλα και πυρομαχικά.

Ο Αφσόν Οστοβάρ, καθηγητής με ειδίκευση στα ζητήματα εθνικής ασφάλειας, λέει πως το Ιράν εστιάζει αυτή τη στιγμή στη Δυτική Οχθη γιατί καταλαβαίνει πως η δυνατότητα να φτάσει στη Γάζα θα είναι ιδιαίτερα περιορισμένη στο ορατό μέλλον. Επιπλέον βλέπει στην περίπτωση της Δυτικής Οχθης μια ευκαιρία να δημιουργήσει στο Ισραήλ ένα πρόβλημα εξίσου μεγάλο, αν όχι μεγαλύτερο, με εκείνο της Γάζας.

Το Ισραήλ δεν φαίνεται διατεθειμένο να μείνει άπραγο. Οι Αμερικανοί και οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης πως μια σειρά από πλήγματα του Ισραήλ στη Συρία την προηγούμενη εβδομάδα είχαν στόχο ιρανικές μεραρχίες που εμπλέκονται με λαθρεμπόριο. Μία από αυτές μάλιστα, η διαβόητη Μεραρχία 4000, συνδέεται άμεσα με τους Ιρανούς Φρουρούς της Επανάστασης.

Λίγες ημέρες πριν από το χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Χαμενεΐ, συνάντησε στην Τεχεράνη τους επικεφαλής των δύο ένοπλων οργανώσεων της Γάζας: τον Ζιγιάντ αλ Νακάλα της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ και τον Ισμαήλ Χανίγια, πολιτικό ηγέτη της Χαμάς. Ο Χαμενεΐ, που χρόνια πριν είχε δημοσίως διατάξει τον εξοπλισμό της Δυτικής Οχθης, είπε και στους δύο ηγέτες πως το Ιράν θα στηρίξει τώρα περισσότερο από ποτέ τους Παλαιστινίους και τον αγώνα τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή