«Μένουν δύο χρόνια για να σώσουμε τον πλανήτη»

«Μένουν δύο χρόνια για να σώσουμε τον πλανήτη»

Μιλώντας από το Λονδίνο, ο επικεφαλής του ΟΗΕ για το Κλίμα, Σάιμον Στιλ, προειδοποίησε πως η απορρύθμιση του κλίματος «θα αποδεκατίσει» τις οικονομίες των χωρών της G20, ενώ τοποθετήθηκε υπέρ μιας «νέας οικονομικής συμφωνίας»

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κυβερνήσεις, επιχειρηματικοί ηγέτες και τράπεζες έχουν δύο χρόνια στη διάθεσή τους για να αποτρέψουν μια πολύ χειρότερη κλιματική αλλαγή, προειδοποίησε την Τετάρτη ο επικεφαλής του ΟΗΕ για το Κλίμα, επισημαίνοντας πως η υπερθέρμανση του πλανήτη δεν βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των πολιτικών.

Σε ομιλία του από το Λονδίνο, ο Σάιμον Στιλ προειδοποίησε πως η απορρύθμιση του κλίματος «θα αποδεκατίσει» τις οικονομίες των χωρών της G20, ενώ τοποθετήθηκε υπέρ μιας «νέας οικονομικής συμφωνίας» προκειμένου να βοηθηθούν οι αναπτυσσόμενες χώρες απέναντι στην υπερθέρμανση.

«Η επίρριψη της ευθύνης στους άλλους δεν είναι στρατηγική» και «η υποβίβαση του κλίματος σε δεύτερη θέση δεν είναι η λύση σε μια απορρύθμιση που θα αποδεκατίσει κάθε οικονομία χωριστά και η οποία άρχισε ήδη να προκαλεί ζημιές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Την 1η Μαρτίου, οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της G20 ολοκλήρωσαν τη συνεδρίασή τους στο Σάο Πάολο χωρίς συμφωνία στην κοινή ανακοίνωση, λόγω «αδιεξόδου» που συνδέεται με τις διχόνοιες για τους πολέμους σε Ουκρανία και Γάζα.

Η αποδέσμευση δισεκατομμυρίων δολαρίων που είναι απαραίτητα για την ενεργειακή μετάβαση και την προσαρμογή στα ακραία καιρικά φαινόμενα στις αναπτυσσόμενες οικονομίες είναι κεντρικό θέμα των διεθνών διαπραγματεύσεων για το κλίμα το 2024, ενόψει της COP29 τον Νοέμβριο στο Μπακού.

«Στο κέντρο της λύσης η G20»

«Η οικονομική δύναμη πυρός που η G20 επιστράτευσε κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης (το 2008) θα πρέπει να επιστρατευθεί εκ νέου και να προσανατολιστεί αποφασιστικά προς τη μείωση των εκπομπών που καλπάζουν», πρόσθεσε ο εκτελεστικός γραμματέας της Συνθήκης – πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (CCNUCC).

Η ηγεσία της G20, της Ομάδας των 20 μεγαλυτέρων οικονομιών του πλανήτη, που αντιπροσωπεύει το 80% των εκπομπών της ανθρωπότητας «πρέπει να είναι στο κέντρο της λύσης, όπως ήταν κατά τη διάρκεια της μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης», τόνισε ο Στιλ απευθυνόμενος στο φόρουμ των πλούσιων χωρών και των μεγάλων αναδυόμενων οικονομιών, εκ των οποίων η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία.

Οι χώρες όλου του κόσμου πρέπει να ενισχύσουν τους στόχους τους για τη μείωση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, οι οποίοι είναι ανεπαρκείς σήμερα για να περιορίσουν την υπερθέρμανση στον 1,5 βαθμό Κελσίου όπως προβλέπει η Συμφωνία του Παρισιού, υπενθύμισε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΟΗΕ. Υπογράμμισε επίσης τον «απόλυτα καθοριστικό ρόλο» των χωρών της G7 «ως βασικών μετόχων της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ».

Παρότι όλες οι χώρες του κόσμου πρέπει να αναθεωρήσουν τα σχέδιά τους της μείωσης των εκπομπών έως την COP30, το 2025, η αποδέσμευση της οικονομικής βοήθειας είναι ένα «προαπαιτούμενο» στις προσπάθειες για το θέμα αυτό των αναπτυσσόμενων χωρών «χωρίς τις οποίες όλες οι οικονομίες, συμπεριλαμβανομένων των χωρών της G7, σύντομα θα πληγούν από σοβαρά και μόνιμα προβλήματα», υπογράμμισε ο επικεφαλής του ΟΗΕ για το Κλίμα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT