Οι Κένεντι στηρίζουν Μπάιντεν

Οι Κένεντι στηρίζουν Μπάιντεν

Πολλά μέλη της οικογένειας έχουν επίσης εκφράσει την έντονη αντίθεσή τους για την υποψηφιότητα του Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ρητή στήριξη προς το πρόσωπο του Τζο Μπάιντεν που εξέφρασαν χθες μέλη της οικογένειας Κένεντι καταδεικνύει με τον πλέον γλαφυρό τρόπο τον κίνδυνο που θέτει στην επανεκλογή του προέδρου η υποψηφιότητα του ανεξάρτητου Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ. Ανάμεσα στους συγγενείς του Ρ. Φ. Κένεντι που επέλεξαν να στηρίξουν τον Μπάιντεν βρίσκονται τα αδέλφια του Τζόζεφ, Κέρι, Κέιθλιν, Μάξγουελ και Κρίστοφερ. Συνολικά, περίπου δέκα Κένεντι εμφανίστηκαν χθες στην προεκλογική συγκέντρωση του προέδρου των Δημοκρατικών στη Φιλαδέλφεια, με την Κέρι Κένεντι να προλογίζει την ομιλία του. «Μας έφερε ανάπτυξη, μας έκανε να πιστέψουμε ξανά», δήλωσε η Κένεντι για τον πρόεδρο Μπάιντεν. «Σχεδόν κάθε εγγόνι του Τζο και της Ρόουζ Κένεντι υποστηρίζει τον Τζο Μπάιντεν. Η οικογένεια Κένεντι ψηφίζει Μπάιντεν για πρόεδρο».

Ανεβαίνοντας στο βήμα, ο Μπάιντεν δήλωσε με τη σειρά του ότι «το πάθος και το θάρρος του Ρόμπερτ Κένεντι ενέπνευσε τη γενιά μας» και στη συνέχεια ανακάλεσε τις ιστορικές ομιλίες του πρώην γενικού εισαγγελέα και γερουσιαστή ύστερα από τη δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ το 1968.

Αυτή η επίδειξη δύναμης εκ μέρους των «Kennedys» στέλνει το μήνυμα πως το πιο ιστορικό Δημοκρατικό «τζάκι» της Αμερικής αισθάνεται τον έντονο φόβο πως ένα μέλος του μπορεί να αποβεί μοιραίο, στερώντας ψήφους από τον Μπάιντεν και επαναφέροντας στον Λευκό Οίκο τον τέως πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Πολλά άλλα μέλη της οικογένειας έχουν επίσης εκφράσει την έντονη αντίθεσή τους για την υποψηφιότητα του Ρόμπερτ, ανησυχώντας για τις θεωρίες συνωμοσίας που έχει στο παρελθόν εκφράσει. Οπως πολλοί υποστηρικτές των Δημοκρατικών, ανησυχούν πως η υποψηφιότητά του μπορεί να βοηθήσει τον Τραμπ να κερδίσει ψηφοφόρους από τον Μπάιντεν σε μια εκλογική αναμέτρηση που δεν αποκλείεται να κριθεί σε μερικές δεκάδες χιλιάδες ψήφους.

Σε απάντηση αυτών των κριτικών, ο ίδιος αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο. «Μαθαίνω ότι κάποια μέλη της οικογένειάς μου θα στηρίξουν τον Τζο Μπάιντεν», έγραψε απλώς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Χαίρομαι πολύ που είναι ενεργοί πολιτικά – είναι άλλωστε οικογενειακή μας παράδοση. Εχουμε διαφορετικές απόψεις, αλλά μας ενώνει η αγάπη».

Οπως είναι αναμενόμενο, ο Ντόναλντ Τραμπ βρέθηκε στο επίκεντρο της προεκλογικής ομιλίας στη Φιλαδέλφεια, με την Κέρι Κένεντι να τον αποκαλεί «τον πιο αντιδημοκρατικό πρόεδρο στην ιστορία της χώρας».

Ζητούν απόσυρση

Σε μία είδηση της τελευταίας στιγμής, ωστόσο, αργά χθες το απόγευμα δεκάδες πρώην συνεργάτες του Ρ. Φ. Κένεντι συνυπέγραψαν κείμενο με το οποίο τον παρακαλούν να αποσυρθεί από την προεκλογική κούρσα. Οι σχεδόν 50 υπογράφοντες και υπογράφουσες, που εργάστηκαν στο παρελθόν με τον Κένεντι στη μη κερδοσκοπική περιβαλλοντική οργάνωση Natural Resources Defense Council, του ζητούν να ξανασκεφτεί την πρωτοβουλία του και να μη «στρώσει τον δρόμο» της επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ, οι απόψεις του οποίου για την κλιματική κρίση είναι αμφιλεγόμενες. «Σας παρακαλούμε, κύριε Κένεντι», καταλήγει η επιστολή, «τιμήστε τον πλανήτη μας και αποσύρετε την υποψηφιότητά σας».

Το πλήγμα κρίνεται ιδιαίτερα σοβαρό, καθώς ο Ρ. Φ. Κένεντι έχει στο επίκεντρο του πολιτικού του προγράμματος τα ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος και τον περιορισμό των μεγάλων αμερικανικών εταιρειών από την αλόγιστη μόλυνση του πλανήτη. Ο ίδιος μάλιστα είχε δηλώσει προσφάτως πως, εάν εκλεγεί, θα είναι «ο καλύτερος πρόεδρος για το περιβάλλον στην αμερικανική ιστορία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή