Ε.Ε.: Ενίσχυση της ουκρανικής αεράμυνας και κυρώσεις στο Ιράν στο τραπέζι των ΥΠΕΞ

Ε.Ε.: Ενίσχυση της ουκρανικής αεράμυνας και κυρώσεις στο Ιράν στο τραπέζι των ΥΠΕΞ

Κυρώσεις εναντίον του Ιράν ως «απάντηση» στην πρόσφατη επίθεση της Τεχεράνης στο Ισραήλ, καθώς και τις επείγουσες ανάγκες του Κιέβου σε σχέση με την ενίσχυση της αεράμυνάς του θα συζητήσουν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε.

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κυρώσεις εναντίον του Ιράν ως «απάντηση» στην πρόσφατη επίθεση της Τεχεράνης στο Ισραήλ, καθώς και τις επείγουσες ανάγκες του Κιέβου σε σχέση με την ενίσχυση της αεράμυνάς του θα συζητήσουν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε., που συναντώνται στο Λουξεμβούργο.

Τις προηγούμενες ημέρες η υπηρεσία εξωτερικής δράσης της Ε.Ε. (ΕΥΕΔ) ενημέρωσε τα κράτη-μέλη σχετικά με τις προτάσεις της για κυρώσεις εναντίον του Ιράν. 

Tην προηγούμενη εβδομάδα, οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν ότι «η Ευρωπαϊκή Ενωση θα λάβει περαιτέρω περιοριστικά μέτρα κατά του Ιράν, ιδίως όσον αφορά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAVs) και τους πυραύλους».

«Το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν δεν είναι στο τραπέζι», διευκρίνισε πριν από λίγο ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, στο Λουξεμβούργο. 

«Αυτό που θα συζητήσουμε είναι περιοριστικά μέτρα για την εξαγωγή και την παραγωγή drones και πυραύλων», πρόσθεσε. «Χρειάζονται όμως τα μέτρα αυτά ομοφωνία», είπε χαρακτηριστικά ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Κράτη-μέλη όπως η Γερμανία επιχειρούν εδώ και ημέρες να υπάρξουν περαιτέρω περιοριστικά μέτρα σχετικά με την εξαγωγή αγαθών διπλής χρήσης προκειμένου να επηρεάσουν την παραγωγή drones και πυραύλων από το Ιράν.  

Σύμφωνα με Ευρωπαίο διπλωμάτη πάντως υπάρχει συναινετική διάθεση εκ μέρους των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. να αποφασιστούν σήμερα κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ ανέφερε ότι θα συζητηθεί και η κρίση στη Γάζα, αλλά και οι αυξανόμενες επιθέσεις στη Δυτική Οχθη εναντίον Παλαιστινίων, και υπενθύμισε ότι η Ε.Ε αποφάσισε πριν από λίγες ημέρες ένα μικρό πακέτο κυρώσεων εναντίον των Ισραηλινών εποίκων.

Στο μεταξύ, οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας της Ε.Ε. θα ενημερωθούν από τους Ουκρανούς ομολόγους τους, Ντμίτρο Κουλέμπα και Ρουστέμ Ουμέροφ, για τις επείγουσες ανάγκες της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Politico οι δύο Ουκρανοί αξιωματούχοι σε επιστολή τους προς τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ με ημερομηνία 10 Απριλίου επισήμαναν εκ νέου ότι η βασική προτεραιότητα είναι η ενίσχυση της αεράμυνας του Κιέβου με σύγχρονα συστήματα.

«Εργαζόμαστε για την Ουκρανία καθημερινά. Οχι μόνο σήμερα», σχολίασε ο Ζοζέπ Μπορέλ προσερχόμενος στη σημερινή συνεδρίαση. «Ελπίζω να λάβουμε κάποιες αποφάσεις σήμερα» πρόσθεσε, ενώ υπογράμμισε ότι υπάρχει ανάγκη για περισσότερα όπλα αλλά και συστήματα αναχαίτισης πυραύλων.

«Ας δούμε τι μπορούν να κάνουν τα κράτη-μέλη», τόνισε αποφεύγοντας να απαντήσει εάν υπάρχουν πιέσεις σε συγκεκριμένα κράτη-μέλη να προσφέρουν συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία.

Οι υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν εξάλλου και την κατάσταση στο Σουδάν λόγω των συνεχιζόμενων βίαιων συγκρούσεων μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων του Σουδάν (SAF) και των δυνάμεων ταχείας υποστήριξης (RSF), από τις 15 Απριλίου.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ έχει τονίσει την κρίσιμη σημασία της άμεσης παύσης των εχθροπραξιών και της επιστροφής στις περιφερειακές διαπραγματεύσεις. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή