Μνημόνιο για άξονα μεταφορών και συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας υπέγραψε ο Ερντογάν στη Βαγδάτη

Μνημόνιο για άξονα μεταφορών και συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας υπέγραψε ο Ερντογάν στη Βαγδάτη

Τούρκοι αναλυτές χαρακτηρίζουν «ιστορικό» το ταξίδι του προέδρου Ερντογάν, του οποίου η προηγούμενη επίσκεψη στη Βαγδάτη ήταν πριν από 12 χρόνια

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τετραμερές μνημόνιο για τη δημιουργία του σχεδιαζόμενου από την Aγκυρα άξονα μεταφορών που θα συνδέει τον Περσικό Κόλπο με την Τουρκία, υπεγράφη κατά την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Βαγδάτη.

Το εν λόγω μνημόνιο υπεγράφη από το Ιράκ, την Τουρκία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο σχεδιαζόμενος από την Αγκυρα «Δρόμος της Ανάπτυξης» θα ενώνει τον Περσικό Κόλπο με την Τουρκία, δημιουργώντας έναν άξονα μεταφορών εναλλακτικό και ανταγωνιστικό προς τον σχεδιαζόμενο εμπορικό ναυτικό και σιδηροδρομικό άξονα που είχε παρουσιαστεί στη Σύνοδο Κορυφής της G20 στην Ινδία τον Σεπτέμβριο του 2023.

Για τη δημιουργία του άξονα μεταφορών θα χρειαστεί να κατασκευαστούν 1.190 χλμ. αυτοκινητόδρομου και 1.176 χλμ. σιδηροδρομικού δικτύου υψηλής ταχύτητας.

Παράλληλα, Τουρκία και Ιράκ υπέγραψαν συμφωνία-πλαίσιο σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, με σημαντικότερα την από κοινού αντιμετώπιση των Κούρδων ανταρτών του ΡΚΚ στο Βόρειο Ιράκ και τη συνεργασία για τη μεταφορά νερού από την Τουρκία προς το Ιράκ.

Η στρατηγική συμφωνία αποτελεί έναν «σταθερό οδικό χάρτη», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Συζητήσαμε τα κοινά βήματα που μπορούμε να κάνουμε κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK και των προεκτάσεών της που στοχεύουν την Τουρκία από το ιρακινό έδαφος», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στις οικονομικές σχέσεις της Τουρκίας με το Ιράκ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι επιθυμία της Αγκυρας είναι η αύξηση του όγκου εμπορικών συναλλαγών, ο οποίος κυμάνθηκε πέρυσι γύρω στα 20 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τούρκοι πολιτικοί αναλυτές χαρακτηρίζουν ιστορικό το ταξίδι του προέδρου Ερντογάν, του οποίου η προηγούμενη επίσκεψη στη Βαγδάτη ήταν πριν από 12 χρόνια.

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος είχε συναντηθεί με τον Ιρακινό ομόλογό του, Αμπντούλ Λατίφ Ρασίντ.

Η συνάντηση έγινε κεκλεισμένων των θυρών και σύμφωνα με τη Διεύθυνση Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, το Κουρδικό και η κατάσταση των τουρκογενών Τουρκομάνων στο Βόρειο Ιράκ ήταν από τα βασικά θέματα που έθεσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στην ανακοίνωση σημειώνεται: «Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία έχει προσδοκίες από το Ιράκ όσον αφορά στην καταπολέμηση της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK και ότι το Ιράκ πρέπει να είναι απαλλαγμένο από κάθε μορφή τρομοκρατίας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι είναι σημαντικό για τη σταθερότητα του Ιράκ, οι σχέσεις μεταξύ της Βαγδάτης και της περιφερειακής κυβέρνησης του Βορείου Ιράκ να επανέλθουν στον σωστό δρόμο και οι Τουρκομάνοι να έχουν στη θέση που τους αξίζει. Ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι τα βήματα που θα γίνουν από την Τουρκία και το Ιράκ την επόμενη περίοδο θα συμβάλουν στην περιφερειακή ανάπτυξη και ευημερία. Ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε, επίσης, ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες να σταματήσει η ισραηλινή καταπίεση στη Γάζα και ότι οι ισλαμικές χώρες θα πρέπει να ενεργήσουν ενωμένες σε αυτήν τη διαδικασία».

Ο Ερντογάν συνοδευόταν στη Βαγδάτη από τον υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, τον υπουργό Αμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ, τον υπουργό Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, τον αρχηγό της υπηρεσίας πληροφοριών Ιμπραχίμ Καλίν, τον διευθυντή Επικοινωνίας Φαχρετίν Αλτούν κ.ά.

Μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στη Βαγδάτη, ο Ερντογάν αναχώρησε για το Ερμπίλ του Βορείου Ιράκ, όπου θα έχει συνομιλίες με την ηγεσία της αυτόνομης κυβέρνησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT