Ισραήλ: Πρώτη παραίτηση για τον αιφνιδιασμό της 7ης Οκτωβρίου

Ισραήλ: Πρώτη παραίτηση για τον αιφνιδιασμό της 7ης Οκτωβρίου

Σε αποστρατεία ο αρχηγός της στρατιωτικής κατασκοπείας του Ισραήλ – Κυρώσεις από Μπάιντεν σε τάγματα του ισραηλινού στρατού

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με καθυστέρηση πλέον των έξι μηνών άρχισαν να πέφτουν κεφάλια στο Ισραήλ για την αδυναμία να προληφθούν οι φονικές επιδρομές της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, που συγκλόνισαν τους πολίτες του και αιφνιδίασαν τη διεθνή κοινότητα.

Οπως ανακοινώθηκε από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, ο υποστράτηγος Ααρών Χαλίβα, επικεφαλής της στρατιωτικής κατασκοπείας, υπέβαλε την παραίτησή του αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τον αιφνιδιασμό που υπέστη η χώρα. «Η υπηρεσία πληροφοριών, που βρισκόταν υπό τη διοίκησή μου, δεν επιτέλεσε την αποστολή που μας είχε ανατεθεί», αναφέρει στην επιστολή του ο Χαλίβα, ο οποίος υπηρετεί στο στράτευμα επί 38 χρόνια.

Ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου έχει δηλώσει ότι ο καταλογισμός ευθυνών θα γίνει όταν τελειώσει ο πόλεμος. Η κοινή γνώμη του χρέωσε βαριές ευθύνες για το σοκ της 7ης Οκτωβρίου και αυτός ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που η δημοτικότητά του υπέστη ελεύθερη πτώση. Τον τελευταίο μήνα, όμως, επωφελήθηκε από την κρίση με το Ιράν, έτσι που στις τελευταίες δημοσκοπήσεις να έχει μειώσει κατά πολύ την απόσταση από τον προπορευόμενο ηγέτη της κεντρώας αντιπολίτευσης Μπένι Γκαντς.

Στα εικοσιτετράωρα που μεσολάβησαν από την περιορισμένη ισραηλινή απάντηση της Παρασκευής στις επιθέσεις της 13ης προς 14η Απριλίου από το Ιράν ενισχύθηκε η αίσθηση ότι η επικίνδυνη ένταση μεταξύ των δύο χωρών βαίνει, τουλάχιστον προσώρας, προς εκτόνωση. Χθες ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ, Νάσερ Καναανί, δήλωσε ότι τα πυρηνικά όπλα δεν έχουν θέση στο πυρηνικό δόγμα του Ιράν, ανασκευάζοντας προγενέστερη, απειλητική δήλωση του Αχμάντ Χαγκταλάμπ, υπευθύνου πυρηνικής ασφάλειας των Φρουρών της Επανάστασης.

Παράλληλα, ο ανώτατος ηγέτης της Ισλαμικής Δημοκρατίας, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, παραδέχθηκε εμμέσως ότι η ιρανική επίθεση της 13ης προς 14η Απριλίου είχε πολύ περιορισμένο αντίκρισμα. «Το βασικό είναι η ανάδειξη της βούλησης του ιρανικού λαού και στρατού στη διεθνή σκηνή», δήλωσε ο Χαμενεΐ.

Δημοσίευμα των New York Times που επικαλείται τρεις ανώτερους Ισραηλινούς αξιωματούχους αναφέρει ότι το αρχικό σχέδιο του Ισραήλ σχετικά με την απάντησή του στην ιρανική επίθεση προέβλεπε τον βομβαρδισμό σειράς στρατιωτικών εγκαταστάσεων, ακόμη και κοντά στην Τεχεράνη. Ωστόσο η ισραηλινή ηγεσία αποφάσισε περιορισμένη απάντηση ύστερα από τις παρεμβάσεις του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν και των ΥΠΕΞ Βρετανίας και Γερμανίας.

Τελικά, αντί να στείλουν μαχητικά αεροσκάφη μέσα στον ιρανικό εναέριο χώρο, οι Ισραηλινοί εκτόξευσαν λίγους πυραύλους από αεροπλάνα που πετούσαν εκατοντάδες μίλια μακριά από τα σύνορα και μικρά, επιθετικά drones, τα λεγόμενα τετράπτερα, για να προκαλέσουν σύγχυση στην ιρανική αεράμυνα. Και πάλι, όμως, οι Ισραηλινοί θεωρούν ότι έστειλαν το μήνυμά τους. Με τη μείωση των εντάσεων μεταξύ Ισραήλ και Ιράν επανέρχονται, κατά τα φαινόμενα, οι αμερικανικές πιέσεις στην κυβέρνηση Νετανιάχου για τον πόλεμο της Γάζας.

Σύμφωνα με την αμερικανική ιστοσελίδα Axios, η κυβέρνηση Μπάιντεν ετοιμάζεται να επιβάλει κυρώσεις σε τάγματα του ισραηλινού στρατού που βαρύνονται με ακρότητες εναντίον Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη. Πρώτο στη μαύρη λίστα βρίσκεται το τάγμα Νετζάχ Γεχούντα, στο οποίο κυριαρχούν υπερορθόδοξοι και έποικοι. Την Κυριακή η Δυτική Οχθη παρέλυσε από γενική απεργία των Παλαιστινίων ύστερα από νέα, φονική επιδρομή του ισραηλινού στρατού σε στρατόπεδο προσφύγων. Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι θα κάνει το παν για να αποτρέψει την επιβολή κυρώσεων σε τμήματα του ισραηλινού στρατού.

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε η έρευνα εξεταστικής επιτροπής του ΟΗΕ, υπό τη Γαλλίδα ΥΠΕΞ Κατρίν Κολονά, για την υπηρεσία του διεθνούς οργανισμού που παρέχει στήριξη στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA). Η έρευνα αποφασίστηκε ύστερα από τις καταγγελίες του Ισραήλ για ανάμειξη μελών του προσωπικού της UNRWA στις επιθέσεις της Χαμάς. Η επιτροπή Κολονά συνεπέρανε ότι η UNRWA ανταποκρίνεται στην απαιτούμενη ουδετερότητα της αποστολής της και ότι το Ισραήλ δεν απέδειξε τις καταγγελίες του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή