ΗΠΑ: Πολεμική ατμόσφαιρα στα πανεπιστήμια – Φωτιές άναψε η Γάζα

ΗΠΑ: Πολεμική ατμόσφαιρα στα πανεπιστήμια – Φωτιές άναψε η Γάζα

Ενταση μεταξύ φιλοπαλαιστινίων και Αμερικανοεβραίων φοιτητών και νέες επεμβάσεις της αστυνομίας σε διάφορες πόλεις

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξαπλώνεται με γρήγορους ρυθμούς το κύμα καταλήψεων πανεπιστημιακών χώρων από φοιτητές που διαδηλώνουν την αλληλεγγύη τους προς τους Παλαιστινίους, με φόντο τον φονικό πόλεμο στη Γάζα. Η ατμόσφαιρα ήταν ιδιαίτερα ηλεκτρισμένη το βράδυ της Δευτέρας, όταν ξεκινούσε για τους Αμερικανοεβραίους η εορταστική περίοδος για το εβραϊκό Πάσχα, με την αστυνομία να εισβάλει σε πανεπιστημιουπόλεις, προχωρώντας σε συλλήψεις εκατοντάδων ακτιβιστών. Σε αρκετές περιπτώσεις σημειώνονταν αντιδιαδηλώσεις υπέρ του Ισραήλ σε τεταμένη ατμόσφαιρα.

Μία εβδομάδα μετά την παρέμβαση αστυνομικών δυνάμεων και τη σύλληψη περίπου 100 φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, από όπου ξεκίνησε το κύμα των κατασκηνώσεων υπέρ της παλαιστινιακής υπόθεσης, ανάλογες σκηνές εκτυλίχθηκαν τη Δευτέρα στον χώρο του Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης στο Μανχάταν. Νωρίτερα, αστυνομικοί είχαν εισβάλει στην πανεπιστημιούπολη του Γέιλ στο Νιου Χέιβεν του Κονέκτικατ, όπου πέρασαν πλαστικές χειροπέδες σε δεκάδες διαδηλωτές και τους μετέφεραν με λεωφορεία του ιδρύματος, κατηγορώντας τους για παραβίαση του χώρου. Το ντόμινο των κατασκηνώσεων επεκτάθηκε στο ΜΙΤ, στο Ταφτς και στο Eμερσον στη Μασαχουσέτη, όπως και στο Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια και στο Πανεπιστήμιο Μίσιγκαν στην ομώνυμη πολιτεία.

Την ίδια ημέρα, οι Αρχές του Πανεπιστημίου Κολούμπια είχαν αναστείλει τα διά ζώσης μαθήματα (θα διεξάγονται μόνο διαδικτυακά μέχρι το τέλος των διαλέξεων, στις 29 Απριλίου), ενώ το Χάρβαρντ είχε κλείσει την κεντρική του πύλη στο ευρύ κοινό προς αποφυγήν επεισοδίων. Ανησυχία επικρατεί στις πανεπιστημιακές Αρχές και για το ενδεχόμενο επεισοδίων στις τελετές αποφοίτησης, που προβλέπεται να πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα.

ΗΠΑ: Πολεμική ατμόσφαιρα στα πανεπιστήμια – Φωτιές άναψε η Γάζα-1
Φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές, μετά τη διάλυση των αντίσκηνων, βγήκαν στον δρόμο και ζητούν να σταματήσουν οι επενδύσεις σε παραγωγή όπλων στο Νιου Χέιβεν του Κονέκτικατ. [REUTERS / Melanie Stengel]

Ο πόλεμος στη Γάζα έχει μεταφερθεί στα αμερικανικά πανεπιστήμια, προκαλώντας εντάσεις ανάμεσα σε υποστηρικτές και επικριτές του Ισραήλ, οι οποίες κλιμακώθηκαν ανησυχητικά τις τελευταίες ημέρες, που σημειώθηκαν αρκετά κρούσματα αντισημιτισμού και ισλαμοφοβίας. Σε δηλώσεις του για το εβραϊκό Πάσχα, ο Αμερικανός πρόεδρος προσπάθησε να κρατήσει τις ισορροπίες καταδικάζοντας τόσο τις «αντισημιτικές διαδηλώσεις» όσο και «εκείνους που δεν καταλαβαίνουν τι συμβαίνει με τους Παλαιστινίους».

Ο πρόεδρος Μπάιντεν καταδίκασε τα κρούσματα αντισημιτισμού, αλλά και «όσους δεν καταλαβαίνουν τι συμβαίνει με τους Παλαιστινίους».

Οι ακτιβιστές ζητούν από τα ιδρύματά τους να διακόψουν τις οικονομικές σχέσεις τους με κατασκευαστές όπλων και άλλες εταιρείες που διαπλέκονται με την ισραηλινή κατοχή αραβικών εδαφών. Η αυξανόμενη πίεση έχει αρχίσει να έχει αισθητές επιπτώσεις. Την περασμένη Κυριακή, ο ραββίνος Ελι Μπούκλερ από εβραϊκή ένωση του Κολούμπια έστειλε μήνυμα μέσω WhatsApp σε 300 Εβραίους φοιτητές, με το οποίο τους συνιστούσε να μείνουν στα σπίτια τους μέχρις ότου ηρεμήσουν τα πνεύματα στο πανεπιστήμιο. Ενας από τους μεγαλύτερους χρηματοδότες του ιδρύματος, όπου περίπου 5.000 φοιτητές σε σύνολο 36.000 είναι εβραϊκής καταγωγής, ο Αμερικανοεβραίος Ρόμπερτ Κραφτ, απειλεί να διακόψει τις εισφορές του, απογοητευμένος, όπως είπε, για την αδυναμία των πανεπιστημιακών Αρχών να προστατεύσουν το εβραϊκό στοιχείο.

ΗΠΑ: Πολεμική ατμόσφαιρα στα πανεπιστήμια – Φωτιές άναψε η Γάζα-2
«Το προαύλιο του Χάρβαρντ θα μείνει σήμερα κλειστό», λέει η ταμπέλα στην πύλη εισόδου του πανεπιστημίου. Προς αποφυγήν επεισοδίων τα μαθήματα θα διεξάγονται διαδικτυακά. [EPA/CJ GUNTHER]

Η Δημοκρατική βουλευτής Κάθι Μάνινγκ, που επισκέφθηκε το Κολούμπια μαζί με άλλα τρία εβραϊκής καταγωγής μέλη του Κογκρέσου, δήλωσε ότι είδε στον χώρο της κατασκήνωσης «σύμβολα που υποδήλωναν ότι το Ισραήλ πρέπει να καταστραφεί». Σε αυτήν την κατηγορία κατέταξε και το σύνθημα ορισμένων διαδηλωτών «Ελεύθερη Παλαιστίνη, από το ποτάμι μέχρι τη θάλασσα», αν και οι ακτιβιστές τού δίνουν διαφορετικό νόημα.

Απαντώντας στις κατηγορίες, η ένωση «Φοιτητές του Κολούμπια για την Ελευθερία στην Παλαιστίνη» ανακοίνωσε ότι «απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε μορφή μισαλλοδοξίας, εθνικού ή φυλετικού μίσους» και διαχώρισε τη θέση της από «άτομα που επιδίδονται σε εμπρηστική ρητορική και δεν μας αντιπροσωπεύουν». Αλλοι ακτιβιστές παραλλήλιζαν, με δηλώσεις τους σε διεθνή πρακτορεία, τις πρωτοβουλίες τους με τις ιστορικές διαδηλώσεις εναντίον του πολέμου στο Βιετνάμ και του καθεστώτος απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική.

Σε δεινή θέση έχει περιέλθει μετά τα τελευταία επεισόδια η πρόεδρος του Κολούμπια, Μινούς Σαφίκ. Ρεπουμπλικανοί βουλευτές υπέγραψαν επιστολή με την οποία την καλούσαν να παραιτηθεί, υποστηρίζοντας ότι «απέτυχε να θέσει τέλος στον όχλο των φοιτητών και των προπαγανδιστών που καλούν σε πράξεις τρομοκρατίας εναντίον Εβραίων φοιτητών». Με τη θέση των Ρεπουμπλικανών συντάχθηκε και ένας γερουσιαστής των Δημοκρατικών. Από την άλλη πλευρά, εκατοντάδες μέλη του διδακτικού προσωπικού έχουν υπογράψει καταγγελία εναντίον της Σαφίκ για την απόφασή της να καλέσει την αστυνομία στην πανεπιστημιούπολη, ζητώντας της να διαλύσει την κατασκήνωση, την περασμένη εβδομάδα. Η ίδια εξέφρασε τη «βαθιά θλίψη» της για τις εξελίξεις και ζήτησε από όλες τις πλευρές να σκεφθούν ήρεμα τα επόμενα βήματα για τον κατευνασμό των εντάσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή