Ανησυχία για τις διαδηλώσεις στο Columbia – Συλλήψεις και στο Γέιλ

Ανησυχία για τις διαδηλώσεις στο Columbia – Συλλήψεις και στο Γέιλ

Σταματούν τα διά ζώσης μαθήματα των φοιτητών μέχρι να ηρεμήσουν τα αντισημιτικά πνεύματα

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πανεπιστήμιο Columbia βρίσκεται αντιμέτωπο με τη μεγαλύτερη κρίση στην πρόσφατη ιστορία του, ύστερα από τις επίμονες κινητοποιήσεις φοιτητών που έχουν εδώ και μέρες καταλάβει μέρος του κάμπους στήνοντας αντίσκηνα και διαδηλώνοντας υπέρ της Παλαιστίνης.

Την ένταση που επικρατεί υπογραμμίζει και η χθεσινή ανακοίνωση του ιδρύματος, με την οποία οι φοιτητές ενημερώνονται πως σταματούν προσωρινά τα διά ζώσης μαθήματα και οι εξετάσεις.

Οι εντάσεις στο Columbia δεν είναι βεβαίως οι μόνες. Από την ημέρα που άρχισε ο πόλεμος, φοιτητές από τα περισσότερα πανεπιστήμια του λεγόμενου Ivy League προέβησαν σε κινητοποιήσεις διαφορετικής ανά περίπτωση έντασης, για ένα θέμα που έχει «δηλητηριάσει» την ακαδημαϊκή ζωή ολόκληρης της χώρας. Ωστόσο, η κατάσταση στο πανεπιστήμιο του βορειοδυτικού Μανχάταν έχει πάρει επικίνδυνη τροπή, ύστερα και από την πρόσφατη έφοδο της αστυνομίας με σκοπό τη διάλυση των συγκεντρωμένων ακτιβιστών.

Η κρίση δεν έχει αφήσει αλώβητη τη διοίκηση του ιδρύματος. Η πρόεδρος Μινούς Σαφίκ παρουσιάστηκε προσφάτως ενώπιον του Κογκρέσου, ενώ η Ρεπουμπλικανή βουλευτής Ελιζ Στεφανίκ την κάλεσε να παραιτηθεί άμεσα, υποστηρίζοντας ότι «έχει χάσει εντελώς τον έλεγχο του πανεπιστημίου της».

Σε ομιλία του με αφορμή το εβραϊκό Πάσχα που ξεκίνησε χθες, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έκανε την Κυριακή λόγο για «ανησυχητική αύξηση του αντισημιτισμού», χωρίς ωστόσο να κατονομάζει ρητά τους φοιτητές του Columbia. Μία ημέρα μετά, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου, Αντριου Μπέιτς, είπε πως οι φοιτητές έχουν μεν το αναντίρρητο δικαίωμα να διαδηλώνουν ειρηνικά, αλλά καταδίκασε «τις εκκλήσεις για βία και στοχοποίηση των Εβραίων φοιτητών». Από τη μεριά του, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Ερικ Ανταμς, δήλωσε ότι είναι «τρομαγμένος και αηδιασμένος από τον αντισημιτισμό που διαδίδεται στο κάμπους του Columbia» και διαβεβαίωσε πως η αστυνομία θα συλλάβει οποιονδήποτε προσπαθήσει να παραβιάσει τους νόμους της χώρας. Από τις αρχές των κινητοποιήσεων έχουν συλληφθεί περισσότεροι από 100 φοιτητές.

Ανησυχία για τις διαδηλώσεις στο Columbia – Συλλήψεις και στο Γέιλ-1
Φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές γράφουν συνθήματα έξω από το Πανεπιστήμιο Γέιλ, όπου πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 40 συλλήψεις.[Eliza Fawcett / The New York Times]

Παράλληλα, ο ραββίνος του Columbia, Ελι Μπούλχερ, κάλεσε με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όλους τους Εβραίους φοιτητές να πάνε στα σπίτια τους και να μην επιστρέψουν στους χώρους του κάμπους μέχρι να ηρεμήσει το κλίμα. «Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών έχουν καταστήσει σαφές ότι η υπηρεσία ασφαλείας του Πανεπιστημίου Columbia καθώς και η αστυνομία της Νέας Υόρκης δεν μπορούν εγγυηθούν την ασφάλεια των Εβραίων φοιτητών μπροστά στον ακραίο αντισημιτισμό και την αναρχία», έγραψε την Κυριακή στην εφαρμογή WhatsApp. «Με πονάει βαθιά που πρέπει να σας συμβουλέψω να φύγετε από το κάμπους όσο πιο γρήγορα μπορείτε και να παραμείνετε στα σπίτια σας μέχρι η κατάσταση μέσα και γύρω από το πανεπιστήμιο να βελτιωθεί σημαντικά».

Μήνυμα του ραββίνου

Το μήνυμα του ραββίνου έρχεται ύστερα από τη δημοσίευση βίντεο, στο οποίο φαίνεται ένας φοιτητής να φωνάζει «Ζήτω η 7η Οκτωβρίου» και «Το ίδιο θα ξαναγίνει όχι μία, ούτε εκατό, αλλά δέκα χιλιάδες φορές». Αλλα βίντεο που κυκλοφόρησαν στα social media δείχνουν φοιτητές να καίνε ισραηλινές σημαίες και να φωνάζουν υβριστικά συνθήματα εναντίον των Ισραηλινών.

Αργά χθες το απόγευμα (ώρα Ελλάδος), η αστυνομία του Κονέκτικατ πραγματοποίησε έφοδο και στο πανεπιστήμιο του Yale, όπου φοιτητές είχαν μπλοκάρει την κυκλοφορία γύρω από το κάμπους διαδηλώνοντας υπέρ της Παλαιστίνης. Σύμφωνα με τον φοιτητικό ιστότοπο Yale Daily News, οι Αρχές προσήγαγαν περισσότερα από 40 άτομα.

Τέλος, στο Harvard σφραγισμένο αναμενόταν να παραμείνει για ολόκληρη την εβδομάδα το ιστορικό κέντρο του κάμπους (Harvard Yard), έκτασης δεκάδων στρεμμάτων, ενώ οι φοιτητές κινδυνεύουν με τιμωρία εάν στήσουν σκηνές ή μπλοκάρουν εισόδους κτιρίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή