Γάζα: Επανέρχονται οι φόβοι για τη Ράφα

Γάζα: Επανέρχονται οι φόβοι για τη Ράφα

Το σχέδιο του Ισραήλ για εισβολή αποκαλύπτει η Wall Street Journal

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς υποχωρούν οι φόβοι για ανοιχτή σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, ο ισραηλινός στρατός επανέρχεται δριμύτερος στις επιδρομές σε όλο το μήκος της Γάζας, ενώ επανέρχονται στην ημερήσια διάταξη σενάρια για εισβολή χερσαίων δυνάμεων στη Ράφα, τελευταία πόλη της Λωρίδας υπό παλαιστινιακό έλεγχο.

Χθεσινό ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας The Wall Street Journal αναφέρει ότι η κυβέρνηση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου είναι αποφασισμένη να εισβάλει στην παλαιστινιακή πόλη, στα σύνορα με την Αίγυπτο, παρά τη ρητή αντίθεση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Εξι εβδομάδες

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, που επικαλείται Αιγύπτιους αξιωματούχους, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ αναμένεται να διαρκέσουν γύρω στις έξι εβδομάδες, με βασικούς στόχους την εξουδετέρωση της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της Χαμάς, που πιστεύεται ότι κρύβεται στα υπόγεια τούνελ κάτω από την πόλη, και την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων.

Της εισβολής θα έχει προηγηθεί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η μετακίνηση του άμαχου πληθυσμού σε ανθρωπιστικούς θυλάκους, οι οποίοι θα δημιουργηθούν σε άλλα σημεία της Λωρίδας. Η φάση αυτή αναμένεται να διαρκέσει δύο έως τρεις εβδομάδες, στη διάρκεια των οποίων θα υπάρξει στενός συντονισμός με ΗΠΑ, Αίγυπτο και άλλες αραβικές χώρες. Αιγύπτιοι αξιωματούχοι που μίλησαν στην εφημερίδα ανέφεραν ότι οι Ισραηλινοί σκοπεύουν να δημιουργήσουν στη Χαν Γιουνίς κατασκηνώσεις, εφοδιασμένες με κέντρα διανομής τροφίμων και ιατρεία για τους εκτοπισμένους αμάχους.

Κατασκηνώσεις

Χθεσινό τηλεγράφημα του πρακτορείου Associated Press ανέφερε ότι δορυφορικές φωτογραφίες επιβεβαιώνουν πως νέες κατασκηνώσεις έχουν αρχίσει ήδη να στήνονται στη Χαν Γιουνίς, τη μεγαλύτερη πόλη στη νότια Γάζα, ενόψει της επικείμενης εισβολής. Εκφράζονται ωστόσο σοβαρές αμφιβολίες για το κατά πόσο μπορεί να υπάρξουν ασφαλή καταφύγια σε μια Λωρίδα που υπόκειται καταιγιστική, καθολική πολιορκία, όταν μάλιστα στη μικροσκοπική Ράφα συνωστίζονται σήμερα 1,4 εκατ. άνθρωποι.

Την αποστροφή του εκφράζει ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ύστερα από τις καταγγελίες για ομαδικούς τάφους Παλαιστινίων.

Τα σχέδια για εισβολή στη Ράφα καυτηρίασε χθες ο Φόλκερ Τουρκ, ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο «θα απειλούσε περισσότερους θανάτους, τραυματισμούς και εκτοπισμούς σε μεγάλη κλίμακα, ακόμη και νέα θηριώδη εγκλήματα, για τα οποία οι υπεύθυνοι θα κληθούν να λογοδοτήσουν». Παράλληλα, καυτηρίασε τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς του τελευταίου τριημέρου στη Ράφα, όπου σκοτώθηκαν δεκάδες άνθρωποι, στη μεγάλη τους πλειονότητα παιδιά και γυναίκες.

Σε άλλες δηλώσεις του, ο Τουρκ εξέφρασε την «αποστροφή» του για την καταστροφή των νοσοκομείων Αλ Σίφα και Νάσερ από τον ισραηλινό στρατό και τις καταγγελίες για μαζικούς τάφους Παλαιστινίων στους γύρω χώρους. Την προηγούμενη ημέρα είχε ανακοινωθεί η ανακάλυψη ακόμη 35 σορών σε ομαδικό τάφο στο νοσοκομείο Νάσερ της Χαν Γιουνίς, ανεβάζοντας σε 310 τον συνολικό αριθμό των πτωμάτων που ανακαλύφθηκαν την τελευταία εβδομάδα. «Σε ορισμένες περιπτώσεις οι νεκροί είχαν τα χέρια δεμένα, κάτι που φυσικά συνιστά βαριά παραβίαση του διεθνούς δικαίου», δήλωσε η Ραβίνα Σαμντασανί, εκπρόσωπος Τύπου της υψηλής Αρμοστείας.

Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός διέψευσε με χθεσινή του δήλωση τις κατηγορίες για ομαδικούς τάφους και για εκτελέσεις Παλαιστινίων με συνοπτικές διαδικασίες σε νοσοκομεία της Γάζας. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι ισραηλινές δυνάμεις επέστρεψαν τα πτώματα εκεί που βρίσκονταν αρχικά, αφού τα εξέτασαν, στην προσπάθειά τους να διαπιστώσουν αν υπήρχαν ανάμεσά τους σοροί Ισραηλινών ομήρων.

Διαψεύδοντας σενάρια περί επικείμενης μετεγκατάστασης της ηγεσίας της Χαμάς από το Κατάρ σε άλλη χώρα, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του εμιράτου δήλωσε χθες ότι το πολιτικό γραφείο της ισλαμικής οργάνωσης θα παραμείνει στην Ντόχα «όσο η παρουσία τους εκεί είναι χρήσιμη και θετική για την προσπάθεια της μεσολάβησης». Την ίδια εκτίμηση είχε εκφράσει νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος συναντήθηκε με τον ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε το Σαββατοκύριακο στην Κωνσταντινούπολη. Επικαλούμενη Αραβες αξιωματούχους, η Wall Street Journal έγραψε ότι η Χαμάς ήρθε πρόσφατα σε επαφή με το Ομάν και άλλη μία αραβική χώρα για να διερευνήσει το ενδεχόμενο της μετεγκατάστασης.

Πυρά από τη Χεζμπολάχ

Επίθεση με μη επανδρωμένα αεροπλάνα εναντίον στρατιωτικών βάσεων στην Ακρα του βόρειου Ισραήλ εξαπέλυσε χθες η Χεζμπολάχ, σε αντίποινα για βομβαρδισμό του ισραηλινού στρατού που σκότωσε έναν μαχητή της, στον νότιο Λίβανο. Ηταν το πιο βαθύ πλήγμα, στην ισραηλινή επικράτεια, που έχει εξαπολύσει μέχρι τώρα η ισχυρή φιλοϊρανική οργάνωση του Λιβάνου από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα.

Απαντώντας στην επίθεση της Χεζμπολάχ, μαχητικά αεροπλάνα του Ισραήλ έπληξαν στρατιωτικούς στόχους στα χωριά Αϊτα ας Σαμπ και Μπλίντα του νοτίου Λιβάνου. Νωρίτερα, αεροπορικές επιδρομές των Ισραηλινών είχαν σκοτώσει άλλους δύο μαχητές της Χεζμπολάχ κοντά στα σύνορα. Από τον περασμένο Οκτώβριο, περίπου 270 μαχητές της Χεζμπολάχ έχουν σκοτωθεί στις συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό, ενώ 12 στρατιώτες και ισάριθμοι πολίτες του Ισραήλ έχασαν τη ζωή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή