Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης «βλέπουν» επίθεση στη Ράφα σύντομα

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης «βλέπουν» επίθεση στη Ράφα σύντομα

Η επίθεση στη Ράφα, που αναβλήθηκε για αρκετές εβδομάδες εν μέσω διαφωνιών με την Ουάσιγκτον, θα πραγματοποιηθεί «πολύ σύντομα», σύμφωνα με αναφορές στον ισραηλινό Τύπο

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ισραήλ είναι έτοιμο να στείλει στρατεύματα στη Ράφα, την πόλη της Γάζας που θεωρεί ως το τελευταίο προπύργιο της Χαμάς, ανέφεραν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης σήμερα Τετάρτη.

Παράλληλα, έκαναν λόγο για προετοιμασίες με σκοπό την απομάκρυνση των εκτοπισμένων Παλαιστίνιων αμάχων που έχουν καταφύγει εκεί λόγω του πολέμου που συνεχίζεται εδώ και έξι μήνες.

Η επίθεση στη Ράφα, που αναβλήθηκε για αρκετές εβδομάδες εν μέσω διαφωνιών με την Ουάσιγκτον, θα γίνει «πολύ σύντομα», ανέφερε η εφημερίδα Israel Hayom, επικαλούμενη απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης μετά το αδιέξοδο των συνομιλιών με τη Χαμάς για κατάπαυση πυρός.

Αλλα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν παρόμοιες αναφορές. Κάποια επικαλούνταν εικόνες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης που έδειχναν καταυλισμό υπό κατασκευή για τους Παλαιστινίους της Ράφα.

Το γραφείο του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου και το γραφείο του εκπροσώπου του ισραηλινού στρατού δεν προέβησαν σε σχόλιο.

Ο πληθυσμός της Ράφα

Ο πληθυσμός της Ράφα, η οποία βρίσκεται στα σύνορα του παλαιστινιακού θυλάκου με την Αίγυπτο, έχει αυξηθεί σημαντικά, καθώς έχουν καταφύγει σε αυτήν πάνω από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι που εγκατέλειψαν άλλες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Δυτικές δυνάμεις, καθώς και το Κάιρο έχουν εκφράσει ανησυχία για το τι θα μπορούσε να τους συμβεί σε περίπτωση χερσαίας επιχείρησης των ισραηλινών δυνάμεων.

Η Αίγυπτος έχει αποκλείσει ενδεχόμενο εισροής προσφύγων προς το Σινά. Το Ισραήλ, υπό πίεση λόγω των αυξανόμενων απωλειών που έχει προκαλέσει ο πόλεμος, έχει δεσμευτεί να λάβει μέτρα για την προστασία των αμάχων της Ράφα.

Η κυβέρνηση Νετανιάχου ισχυρίζεται ότι η Ράφα φιλοξενεί τέσσερα τάγματα μάχης της Χαμάς, τα οποία, όπως λέει, έχουν ενισχυθεί από χιλιάδες μαχητές της ισλαμιστικής οργάνωσης που υποχωρούν.

200 ημέρες μαχών

Η νίκη στον πόλεμο στη Γάζα, που ξεκίνησε μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ, θα ήταν αδύνατη χωρίς την κατάληψη της Ράφα, τη συντριβή της Χαμάς και την ανάκτηση τυχόν ομήρων που μπορεί να κρατούνται εκεί, λέει η κυβέρνηση Νετανιάχου.

Σε ομιλία του χθες, Τρίτη, με αφορμή την 200ή ημέρα του πολέμου, ο εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς Αμπού Ουμπάιντα δήλωσε ότι το Ισραήλ έχει επιτύχει μόνο «ταπείνωση και ήττα» σε μία εκστρατεία που, σύμφωνα με ιατρικούς αξιωματούχους της Γάζας, έχει σκοτώσει περισσότερους από 34.000 Παλαιστινίους.

Η Χαμάς σκότωσε 1.200 ανθρώπους και απήγαγε 253 στις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές. Αλλοι 262 Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί σε χερσαίες μάχες κατά τις οποίες το μεγαλύτερο μέρος της Λωρίδας της Γάζας έχει καταληφθεί, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή