Αξιωματούχος Χαμάς: Εκεχειρία και αφοπλισμός με ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα προ του 1967

Αξιωματούχος Χαμάς: Εκεχειρία και αφοπλισμός με ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα προ του 1967

Η πρότασή του για αφοπλισμό της Χαμάς φαίνεται να αποτελεί σημαντική παραχώρηση για την οργάνωση που έχει δεσμευτεί να καταστρέψει το Ισραήλ.

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Χαμάς προτίθεται να συμφωνήσει σε εκεχειρία πέντε ή περισσότερων χρόνων με το Ισραήλ, να καταθέσει τα όπλα της και να μετατραπεί σε πολιτικό κόμμα, υπό την προϋπόθεση ίδρυσης ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα προ του 1967, δήλωσε κορυφαίο πολιτικό στέλεχος της οργάνωσης στο Associated Press. 

Ο Χαλίλ Αλ-Χάγια, υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία και ανταλλαγή ομήρων, μιλώντας από την Κωνσταντινούπολη, σημείωσε μεταξύ άλλων πως η Χαμάς εμφανίζεται διατεθειμένη να ενταχθεί στην Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, της οποίας ηγείται η αντίπαλη παράταξη Φατάχ, ώστε να συγκροτηθεί μια ενιαία κυβέρνηση για τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη. 

Όπως είπε, η Χαμάς θα αποδεχόταν «ένα πλήρως κυρίαρχο παλαιστινιακό κράτος στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας και την επιστροφή των Παλαιστινίων προσφύγων σύμφωνα με τις διεθνείς αποφάσεις», κατά μήκος των συνόρων του Ισραήλ πριν από το 1967.

Εάν συμβεί αυτό, τόνισε, ο στρατιωτικός βραχίονας της οργάνωσης θα διαλυθεί.

«Όπως δείχνει η εμπειρία των ανθρώπων που πολέμησαν κατά των κατακτητών, όταν έγιναν ανεξάρτητοι και απέκτησαν τα δικαιώματά τους και το κράτος τους, τι τις χρειάζονταν αυτές τις δυνάμεις; Μετατράπηκαν σε πολιτικά κόμματα και οι στρατιωτικές τους δυνάμεις σε εθνικό στρατό», είπε.

Αξιωματούχος Χαμάς: Εκεχειρία και αφοπλισμός με ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα προ του 1967-1
Προσώρας, δεν έχει υπάρξει επίσημη αντίδραση από το Ισραήλ ή την Παλαιστινιακή Αρχή στις δηλώσεις του Αλ-Χάγια – Φωτ.: ΑΡ

Στο πέρασμα των χρόνων, η Χαμάς άμβλυνε τη δημόσια θέση της όσον αφορά την πιθανότητα δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους δίπλα στο Ισραήλ. Ωστόσο, το πολιτικό του πρόγραμμα επισήμως εξακολουθεί «να απορρίπτει οποιαδήποτε εναλλακτική λύση στην πλήρη απελευθέρωση της Παλαιστίνης από το ποτάμι έως τη θάλασσα» τόνισε, αναφερόμενος σε μια ζώνη που εκτείνεται από τον Ιορδάνη ποταμό έως τη Μεσόγειο και σήμερα περιλαμβάνει και ισραηλινά εδάφη.

Ο Αλ-Χάγια δεν διευκρίνισε αν η λύση αυτή των δύο κρατών στην οποία αναφέρεται, θα ισοδυναμούσε με τον τερματισμό της σύγκρουσης των Παλαιστινίων με το Ισραήλ ή θα αποτελούσε ένα ενδιάμεσο βήμα προς τον εκπεφρασμένο στόχο της οργάνωσης να καταστρέψει το Ισραήλ. Η πρότασή του, πάντως, για αφοπλισμό της Χαμάς φαίνεται να αποτελεί σημαντική παραχώρηση για την οργάνωση. 

Προσώρας, δεν έχει υπάρξει επίσημη αντίδραση από το Ισραήλ ή την Παλαιστινιακή Αρχή, τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση που η Χαμάς εκδίωξε από τη Λωρίδα της Γάζας μετά τις εκλογές του 2007. 

Υπενθυμίζεται πως, μετά τις πρωτοφανείς επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, το Ισραήλ έχει δεσμευτεί να συντρίψει τη Χαμάς, αντιτιθέμενο παράλληλα στη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους στα εδάφη που κατέλαβε στον πόλεμο των Έξι Ημερών, το 1967 (σ.σ ανατολική Ιερουσαλήμ, Λωρίδα της Γάζας, Δυτική Όχθη, Υψιπέδων του Γκολάν). 

Πηγή: Associated Press
 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή