Ο αναπάντεχος νικητής της εμπορικής διαμάχης των ΗΠΑ με την Κίνα

Ο αναπάντεχος νικητής της εμπορικής διαμάχης των ΗΠΑ με την Κίνα

Για πολλές εταιρείες, η μεταποίηση στο Μεξικό έχει γίνει εξαιρετικά ελκυστική επένδυση, καθώς τα τελευταία χρόνια προσπαθούν να μειώσουν την εξάρτησή τους από το εμπόριο ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο λόγω της γεωπολιτικής αβεβαιότητας

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς οι αλυσίδες εφοδιασμού των Ηνωμένων Πολιτειών σταδιακά αποσυνδέονται από την Κίνα, ο μεταποιητικός τομέας του Μεξικού φαίνεται πως γνωρίζει σημαντικά οικονομικά οφέλη. 

Για πολλές εταιρείες, η μεταποίηση στο Μεξικό έχει γίνει εξαιρετικά ελκυστική επένδυση, καθώς τα τελευταία χρόνια προσπαθούν να μειώσουν την εξάρτησή τους από το εμπόριο ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο λόγω της γεωπολιτικής αβεβαιότητας. Πρόκειται για το λεγόμενο «nearshoring», όταν δηλαδή μεγάλες εταιρείες επιλέγουν να μετακινήσουν τις παραγωγικές μονάδες τους πιο κοντά στο σημείο πωλήσεων των προϊόντων τους.

Καθώς το «nearshoring» συνεχίζεται και οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού αναδιοργανώνονται, ο μεταποιητικός τομέας του Μεξικού έχει μια ευκαιρία για μακροπρόθεσμη επιτυχία, σύμφωνα με τον Αλμπέρτο Ράμος, επικεφαλής σε θέματα οικονομικής έρευνας της Λατινικής Αμερικής στην Goldman Sachs.

Πράγματι, το Μεξικό ξεπέρασε την Κίνα ως κορυφαίος εξαγωγέας στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2023. Οι εξαγωγές αυτές αφορούσαν σε μεγάλο βαθμό τη μεταποίηση, η οποία αποτελεί το 40% της οικονομίας του Μεξικού, σύμφωνα με τη Morgan Stanley. Οι εισαγωγές των ΗΠΑ από το Μεξικό συνέχισαν να αυξάνονται τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα εμπορικά στοιχεία. Εν τω μεταξύ, οι κινεζικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 20% το 2023, σε σύγκριση με το 2022.

«Αυτή τη στιγμή, με τον τρόπο που λειτουργεί το εμπόριο, οι αλυσίδες εφοδιασμού μας είναι τόσο πολύ μπλεγμένες και έχουν δημιουργήσει τόσο μεγάλη εξάρτηση από την κινεζική οικονομία, που όλοι αισθανόμαστε εξαιρετικά ευάλωτοι, επειδή οι αλυσίδες εφοδιασμού είναι εύθραυστες», δήλωσε η εμπορική αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, Κάθριν Τάι. 

Με τη γεωπολιτική κατάσταση να παραμένει ρευστή, τόσο οι αμερικανικές όσο και οι κινεζικές εταιρείες βλέπουν δυνατότητες στη μεξικανική παραγωγή: Το χαμηλό εργατικό κόστος, η γεωγραφική εγγύτητα στις αμερικανικές αγορές και η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΗΠΑ-Μεξικού-Καναδά (USMCA) είναι όλοι παράγοντες που συμβάλλουν σε μια πιθανή άνθηση.

Πάντως, αν και η υφιστάμενη οικονομική πολιτική των ΗΠΑ σκοπεύει να μειώσει την εξάρτηση από την Κίνα, η αναδιαμόρφωση των αλυσίδων εφοδιασμού μπορεί να είναι δύσκολη. Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχει πάντα και το ενδεχόμενο η προσπάθεια των ΗΠΑ να απεμπλακούν από την κινεζική οικονομία, να επιτρέψει στο Πεκίνο να αποκτήσει πρόσβαση σε νέες αγορές και έτσι να αποφεύγει συστηματικά τους αμερικανικούς δασμούς.

Με πληροφορίες από CNN

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή