Σι Τζινπίνγκ: Πρώτο ταξίδι στην Ευρώπη έπειτα από 5 χρόνια

Σι Τζινπίνγκ: Πρώτο ταξίδι στην Ευρώπη έπειτα από 5 χρόνια

Ο Κινέζος πρόεδρος αναμένεται, το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου, να επισκεφθεί τη Γαλλία, τη Σερβία και την Ουγγαρία, ενώ οι εμπορικές κόντρες στον άξονα Πεκίνου-Βρυξελλών εντείνονται

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κινεζική πλευρά επιβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ πρόκειται να επισκεφθεί την Ευρώπη τον επόμενο μήνα, ταξιδεύοντας σε Γαλλία, Σερβία και Ουγγαρία το διάστημα μεταξύ 5 και 10 Μαΐου.

Η ευρωπαϊκή μίνι περιοδεία του Σι πραγματοποιείται σε μια δύσκολη χρονική περίοδο για τις σινοευρωπαϊκές σχέσεις, ενώ εντείνονται οι εμπορικές κόντρες στον άξονα Πεκίνου-Βρυξελλών και ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται.

Κατά την επικείμενη επίσκεψή του στη Γαλλία, ο Σι Τζιπίνγκ πρόκειται να έχει συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Η τελευταία φορά που ο Σι βρέθηκε στη Γαλλία ήταν προ πενταετίας, το 2019.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, η Κίνα προσβλέπει στη συνεργασία με τη Γαλλία για τη βελτίωση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνεργασίας, θεωρώντας ότι η σινογαλλική προσέγγιση θα μπορούσε να «εμφυσήσει σταθερότητα στην ανάπτυξη των σχέσεων Κίνας-Ευρώπης και να συμβάλει στη διεθνή ειρήνη και σταθερότητα».

Σι Τζινπίνγκ: Πρώτο ταξίδι στην Ευρώπη έπειτα από 5 χρόνια-1
Ορμπαν και Σι κατά τη συνάντηση που είχαν στο Πεκίνο τον Μάιο του 2017 (Jason Lee/Pool Photo)

Κατά την επίσκεψή του στη Σερβία, μια χώρα που δεν ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο Σι θα έχει συνάντηση με τον Σέρβο ομόλογό του, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ενώ στην Ουγγαρία ο Κινέζος πρόεδρος πρόκειται να έχει επαφές με τον πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπαν και τον πρόεδρο Τάμας Σούλιοκ.

Η Ουγγαρία του Ορμπαν ξεχωρίζει ως μία από τις πιο φιλικές προς την Κίνα χώρες της Ε.Ε. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός έδωσε το «παρών» τον περασμένο Οκτώβριο στο Belt and Road Forum στο Πεκίνο, αναλαμβάνοντας μάλιστα τη δέσμευση να βελτιώσει τους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών που συνεργάζονται με στόχο την ολοκλήρωση της σιδηροδρομικής σύνδεσης Βουδαπέστης-Βελιγραδίου.

Μέσα στον Μάιο ωστόσο, ο Σι Τζινπίνγκ αναμένεται να υποδεχθεί και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στο Πεκίνο.

Με πληροφορίες από SCMP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή