Νεπάλ: Προς μείωση ο αριθμός των αδειών ανάβασης στο Εβερεστ

Νεπάλ: Προς μείωση ο αριθμός των αδειών ανάβασης στο Εβερεστ

Μέχρι στιγμής, το Νεπάλ χορηγεί άδειες σε όσους θέλουν να ανεβούν στο Εβερεστ και είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν 11.000 δολάρια. Πέρυσι χορηγήθηκαν 478 άδειες, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Νεπάλ έδωσε εντολή στην κυβέρνηση να μειώσει τον αριθμό των αδειών που χορηγούνται για την ανάβαση στο Εβερεστ και σε άλλες κορυφές των Ιμαλαΐων, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας δικηγόρος που είχε καταθέσει σχετικό αίτημα.

«Το δικαστήριο διέταξε να περιοριστεί ο αριθμός των ορειβατών» στο πιο ψηλό βουνό του κόσμου, που έχει υψόμετρο 8.850 μέτρων, είπε ο Ντεεπάκ Μπικράμ Μίσρα, τη στιγμή που ξεκινάει στο Νεπάλ η περίοδος των εαρινών αναβάσεων.

Το Νεπάλ χορηγεί επί του παρόντος άδειες σε όσους θέλουν να ανεβούν στο Εβερεστ και είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν 11.000 δολάρια. Πέρυσι χορηγήθηκαν 478 άδειες, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ.

Η δυνατότητα υποδοχής στις ορεινές αυτές περιοχές «πρέπει να τηρείται» και πρέπει να καθοριστεί ένας μέγιστος αριθμός αδειών για αναρρίχηση, τονίζεται σύμφωνα με την περίληψη της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η οποία δεν παρέχει αριθμητικά στοιχεία για το θέμα αυτό.

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Νεπάλ εκδόθηκε στα τέλη Απριλίου, αλλά η περίληψη δημοσιοποιήθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Ο δικηγόρος Ντεεπάκ Μπικράμ Μίσρα εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι με την απόφαση αυτή το Δικαστήριο ανταποκρίθηκε στις ανησυχίες του πληθυσμού σε σχέση με την προστασία της φύσης στο Νεπάλ, στο οποίο υπάρχουν οκτώ από τις δέκα υψηλότερες κορυφές του πλανήτη.

Εκτός από τη μείωση του αριθμού των ορειβατών, το δικαστήριο συνέστησε τη λήψη «μέτρων για τη διαχείριση των απορριμμάτων και την προστασία του περιβάλλοντος» στις ορεινές περιοχές, τόνισε ο δικηγόρος.

Κάθε άνοιξη, όταν οι θερμοκρασίες είναι ήπιες και οι άνεμοι ασθενείς, το Νεπάλ υποδέχεται εκατοντάδες ανθρώπους που «αναζητούν περιπέτειες» στα βουνά του.

Ενα μεγάλο ανθρώπινο «μποτιλιάρισμα» το 2019 ανάγκασε τα μέλη των αποστολών να παραμείνουν επί ώρες πάνω στο Εβερεστ, σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Τουλάχιστον τέσσερις από τους 11 θανάτους που καταγράφηκαν εκείνη τη χρονιά οφείλονταν στον υπερπληθυσμό πάνω στο βουνό.

«Ασκούμε υπερβολική πίεση στο βουνό και πρέπει να του προσφέρουμε μια μικρή ανάπαυλα», είπε ο Ντεεπάκ Μπικράμ Μίσρα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT