Ανοιγμα στη Δύση, αλλά και απειλές από Πούτιν

Ανοιγμα στη Δύση, αλλά και απειλές από Πούτιν

Ασκήσεις με τακτικά πυρηνικά όπλα ταυτόχρονα με την ορκωμοσία του

4' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Είμαστε ένας ενωμένος και ισχυρός λαός και μαζί θα ξεπεράσουμε όλα τα εμπόδια, θα υλοποιήσουμε όλα μας τα σχέδια. Μαζί θα νικήσουμε!». Με αυτά τα λόγια απευθύνθηκε στον ρωσικό λαό ο Βλαντιμίρ Πούτιν από το Μεγάλο Ανάκτορο του Κρεμλίνου, την παλαιά κατοικία των τσάρων με τη λαμπρή, επίχρυση διακόσμηση, εγκαινιάζοντας την πέμπτη προεδρική θητεία του. Λίγα λεπτά νωρίτερα ο 71χρονος ηγέτης, που κυβερνά τη χώρα του επί ένα τέταρτο του αιώνα, έδωσε τον καθιερωμένο όρκο με το δεξί χέρι του πάνω στο ρωσικό σύνταγμα.

«Το να κυβερνώ τη Ρωσία, μια χώρα 140 εκατ. ανθρώπων, είναι για μένα μεγάλη τιμή, ένα ιερό καθήκον», δήλωσε ο μακροβιότερος ένοικος του Κρεμλίνου μετά τον Ιωσήφ Στάλιν. Στο ξεκίνημα της ομιλίας που εκφώνησε ενώπιον 2.500 προσκεκλημένων απέτισε φόρο τιμής στους «ήρωες» του πολέμου στην Ουκρανία, προτού στείλει μηνύματα αποφασιστικότητας προς τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

«Η Ρωσία δεν αρνείται τον διάλογο με τη Δύση», διεμήνυσε ο Ρώσος πρόεδρος, σπεύδοντας να προσθέσει: «Η επιλογή είναι δική τους: εννοούν να συνεχίσουν την προσπάθεια περιορισμού της Ρωσίας, να συνεχίσουν την επιθετική πολιτική τους, τη διαρκή πίεση που ασκούν στη χώρα μας χρόνια τώρα, ή θα επιλέξουν την αναζήτηση ενός δρόμου συνεργασίας και ειρήνης;».

Αν και η ομιλία του Πούτιν κράτησε ανοιχτό ένα παράθυρο συνδιαλλαγής με τη Δύση, την ίδια στιγμή η Μόσχα έκανε γνωστό ότι θα πραγματοποιηθούν γυμνάσια με ανάπτυξη τακτικών πυρηνικών όπλων, επικαλούμενη απειλές από τη Γαλλία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ. «Ελπίζουμε ότι αυτό θα ηρεμήσει τους θερμοκέφαλους στις δυτικές πρωτεύουσες», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στη σχετική ανακοίνωση γίνεται αναφορά σε πρόσφατες τοποθετήσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν περί ενδεχόμενης αποστολής στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία και του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον περί δικαιώματος των Ουκρανών να πλήξουν στόχους στο εσωτερικό της Ρωσίας με βρετανικά όπλα, καθώς και στην αποστολή αμερικανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς ATACMS στο Κίεβο. Για «ανεύθυνη ρητορική» κατηγόρησε τη Μόσχα το Πεντάγωνο.

Ασκήσεις Λευκορωσίας

Στο μεταξύ, η Λευκορωσία ανακοίνωσε, παράλληλα με τη Ρωσία, ασκήσεις ετοιμότητας του στρατού της για ενδεχόμενη χρήση πυρηνικών όπλων. Τον Απρίλιο ο πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο ανακοίνωσε ότι η χώρα του παρέλαβε και φιλοξενεί δεκάδες πυρηνικά όπλα της Ρωσίας, ύστερα από συμφωνία που υπέγραψε με τον Πούτιν.

Είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο με τη Δύση, αλλά θα αποκρούσουμε κάθε προσπάθεια να μας περιορίσουν, τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος.

Παρά την απότομη επιδείνωση των σχέσεών της με τη Ρωσία, την οποία προκάλεσαν οι επίμαχες δηλώσεις Μακρόν, η Γαλλία έστειλε χθες τον πρεσβευτή της στην τελετή ορκωμοσίας, κάτι που δεν έπραξαν οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γερμανία και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Μετά την ομιλία του ο Ρώσος πρόεδρος μετέβη στον παρακείμενο καθεδρικό ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου για να τον ευλογήσει ο πατριάρχης Κύριλλος, ο οποίος, στη διάρκεια της σύντομης τελετής, δεν δίστασε να τον παραλληλίσει με τον Αλέξανδρο Νιέφσκι, ηγέτη του μεσαιωνικού κράτους των Ρως, ο οποίος αγιοποιήθηκε από τη ρωσική Εκκλησία.

Νέα κυβέρνηση

Η πρώτη σημαντική πράξη του Πούτιν μετά την ορκωμοσία του αναμένεται να είναι ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης, καθώς η θητεία της προηγούμενης έληξε με τις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην επιλογή πρωθυπουργού, αλλά και στο κατά πόσον το κρίσιμο υπουργείο Αμυνας θα μείνει στα χέρια του Σεργκέι Σοϊγκού. Αν και προσωπικός φίλος του Πούτιν, ο Σοϊγκού θεωρείται ευάλωτος ύστερα από τη σύλληψη του στενού συνεργάτη του και υφυπουργού Αμυνας Τιμούρ Ιβανόφ τον περασμένο μήνα, με κατηγορίες για δωροληψία και διαφθορά.

Εχοντας κερδίσει με συντριπτικό ποσοστό τις εκλογές του Μαρτίου –ουσιαστικά χωρίς αντίπαλο, αφού δεν επετράπη σε κανέναν αξιόμαχο πολιτικό της αντιπολίτευσης να διεκδικήσει την προεδρία–, ο Πούτιν τόνισε την ανάγκη διατήρησης της σταθερότητας στην εσωτερική πολιτική ζωή. Από το Μεγάλο Ανάκτορο του Κρεμλίνου υπενθύμισε στους ομοεθνείς του «το τραγικό κόστος της εσωτερικής αναταραχής» και τόνισε ότι η Ρωσία «πρέπει να μείνει ισχυρή και να αντισταθεί με απόλυτο τρόπο σε οποιεσδήποτε προκλήσεις και απειλές».

Συλλήψεις για σχέδιο κατά Ζελένσκι

Την ώρα που ο Πούτιν ορκιζόταν στο Κρεμλίνο, οι Αρχές του Κιέβου ανακοίνωναν τη σύλληψη δύο «πρακτόρων της Ρωσίας» που φέρονται να εμπλέκονται σε σχέδιο δολοφονίας του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Οπως έκανε γνωστό η υπηρεσία κρατικής ασφάλειας της Ουκρανίας (SBU), συνελήφθησαν δύο συνταγματάρχες της Κρατικής Φρουράς –Σώμα επιφορτισμένο με την ασφάλεια των ανώτερων αξιωματούχων– με την κατηγορία ότι στρατολογήθηκαν από τη ρωσική μυστική υπηρεσία FSB προτού ακόμη ξεκινήσει η εισβολή του ρωσικού στρατού, τον Φεβρουάριο του 2022.

Κατά τον επικεφαλής της SBU Βασίλ Μαλιούκ, οι δύο συλληφθέντες θα επιδίωκαν να πάρουν όμηρο τον Ζελένσκι και στη συνέχεια να τον σκοτώσουν, κάτι που θα ήταν, πάντα σύμφωνα με τον Ουκρανό αξιωματούχο, «ένα δώρο στον Πούτιν για την ορκωμοσία του».

Οι κατηγορίες του Κιέβου για απόπειρα δολοφονίας του Ζελένσκι δεν είναι κάτι καινούργιο. Τον πρώτο χρόνο του πολέμου ο Ουκρανός πρόεδρος είχε ισχυριστεί ότι επιβίωσε δέκα αποπειρών των Ρώσων να τον δολοφονήσουν.

Εξάλλου, τον περασμένο μήνα ένας Πολωνός συνελήφθη στη χώρα του με την κατηγορία ότι ήταν πράκτορας της στρατιωτικής κατασκοπείας της Ρωσίας και εμπλεκόταν σε συνωμοσία για τη δολοφονία του Ζελένσκι.

Στη Ρωσία, οι Αρχές ανακοίνωσαν χθες τη σύλληψη δύο Αμερικανών, ενός στρατιώτη και ενός πολίτη, για κατηγορίες του κοινού ποινικού δικαίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT