Κροατία: Συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού

Κροατία: Συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού

Η «Κροατική Δημοκρατική Ενωση» (HDZ) του πρωθυπουργού Αντρέι Πλένκοβιτς συμφώνησε να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με το εθνικιστικό «Κίνημα της Πατρίδας» (DP). Για να κερδίσει την έγκριση του κοινοβουλίου, ο νέος συνασπισμός χρειάζεται 76 ψήφους

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά από τρεις εβδομάδες διαπραγματεύσεων, η «Κροατική Δημοκρατική Ενωση» (HDZ) του Αντρέι Πλένκοβιτς συμφώνησε να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού στην Κροατία με το εθνικιστικό «Κίνημα της Πατρίδας» (DP), όπως δήλωσε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός. Στις εκλογές του Απριλίου, το κυβερνών κόμμα κέρδισε 61 από τις 151 έδρες του κοινοβουλίου, ενώ το DP αναδείχθηκε τρίτη δύναμη, κερδίζοντας 14 έδρες.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, το DP είχε δηλώσει πως δεν θα συμμετείχε σε καμία κυβέρνηση που θα περιλάμβανε το κόμμα της σερβικής μειονότητας SDSS ή το αριστερό πράσινο Mozemo. Το HDZ αποδέχθηκε τους όρους, προκαλώντας την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Για να κερδίσει την έγκριση του κοινοβουλίου, ο νέος συνασπισμός χρειάζεται 76 ψήφους. Ο πρωθυπουργός Πλένκοβιτς δήλωσε ότι αναμένει την υποστήριξη των κομμάτων που εκπροσωπούν μειονότητες, τα οποία υπήρξαν σύμμαχοι του HDZ, κατά τις προηγούμενες κυβερνητικές θητείες.

Ο Πλένκοβιτς, ο οποίος θα διατελέσει πρωθυπουργός για τρίτη θητεία, εάν εγκριθεί ο συνασπισμός, πρόσθεσε ότι το HDZ και το DP θα ζητήσουν την υποστήριξη των βουλευτών τις επόμενες ημέρες, πριν από την ψηφοφορία για την επικύρωση.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης του DP, Ιβάν Πενάβα, επιβεβαίωσε τη συμφωνία, δηλώνοντας ότι το κόμμα του θα αναλάβει το υπουργείο Γεωργίας, ένα νέο υπουργείο σχετικά με το δημογραφικό, καθώς και ένα τμήμα από τις αρμοδιότητες του υπουργείου Οικονομίας. Σημειώνεται πως είναι η πρώτη φορά που το DP συμμετέχει σε κυβέρνηση.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT