«Φρένο» στις παραδόσεις όπλων: Οι πρώτες αντιδράσεις του Ισραήλ κατά της απόφασης των ΗΠΑ

«Φρένο» στις παραδόσεις όπλων: Οι πρώτες αντιδράσεις του Ισραήλ κατά της απόφασης των ΗΠΑ

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ κατήγγειλε την απόφαση των ΗΠΑ να διακόψουν τις αποστολές όπλων προς τη χώρα του

5' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Εθνη Γκιλάντ Ερντάν δήλωσε σήμερα, Πέμπτη, ότι η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να διακόψουν τις μεταφορές όπλων προς το Ισραήλ θα μειώσει σημαντικά την ικανότητα της χώρας του να εξουδετερώσει την ισχύ της Χαμάς, όπως μετέδωσε το ισραηλινό κρατικό ραδιόφωνο.

Παράλληλα, πρώην επικεφαλής της Αμυντικής Παραγωγής και Προμηθειών του Ισραήλ απέρριψε ότι η χώρα του θα μπορούσε να τα καταφέρει χωρίς αμερικανικά όπλα.

«Το Ισραήλ θα αναγκαστεί να προμηθευτεί όπλα από αλλού», τόνισε, σύμφωνα πάντα με το ισραηλινό κρατικό ραδιόφωνο.

Δημόσια προειδοποίηση

«Φρένο» στις παραδόσεις όπλων: Οι πρώτες αντιδράσεις του Ισραήλ κατά της απόφασης των ΗΠΑ-1

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε για πρώτη φορά δημόσια ότι δεν θα παραδώσει όπλα στο Ισραήλ εάν οι δυνάμεις του πραγματοποιήσουν μεγάλη εισβολή στη Ράφα της νότιας Γάζας, ενώ οι διαπραγματεύσεις στο Κάιρο για σχέδιο κατάπαυσης του πυρός στον θύλακο επρόκειτο να συνεχιστούν σήμερα Πέμπτη.

«Ξεκαθάρισα ότι αν μπουν στη Ράφα, … δεν προμηθεύω τα όπλα», τόνισε ο Μπάιντεν, η κυβέρνηση του οποίου έχει επανειλημμένα ζητήσει από το Ισραήλ το σχέδιό του για την προστασία των αμάχων στη Ράφα, σε συνέντευξή του στο CNN χθες, Τετάρτη.

Ο Μπάιντεν αναγνώρισε ότι οι αμερικανικές βόμβες που παρέχονται στο Ισραήλ έχουν σκοτώσει αμάχους της Γάζας στην επίθεση που διαρκεί επτά μήνες και έχει ως στόχο, σύμφωνα με την ισραηλινή κυβέρνηση, την εξάλειψη της Χαμάς.

Αυξάνεται η πίεση

«Φρένο» στις παραδόσεις όπλων: Οι πρώτες αντιδράσεις του Ισραήλ κατά της απόφασης των ΗΠΑ-2
Διαδήλωση φοιτητών σε ένδειξη αλληλεγγύης στους Παλαιστινίους της Γάζας στο Παρίσι την Τρίτη (REUTERS/Johanna Geron).

Τα σχόλια, τα πιο σκληρά του Μπάιντεν μέχρι στιγμής, αυξάνουν την πίεση προς το Ισραήλ να απόσχει από μία πλήρους κλίμακας επίθεση στη Ράφα, όπου εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν αναζητήσει καταφύγιο αφότου διέφυγαν από τις μάχες πιο βόρεια στη Γάζα.

Ωστόσο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε ότι η επιχείρηση στη Ράφα θα συνεχιστεί. Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι πρέπει να χτυπήσει τη Ράφα για να αντιμετωπίσει χιλιάδες ενόπλους της Χαμάς που εκτιμά ότι βρίσκονται εκεί.

Το Ισραήλ συνέχισε τις επιδρομές με άρματα μάχης και μαχητικά αεροσκάφη στη νότια Γάζα, έχοντας εισβάλει στο πέρασμα της Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο την Τρίτη και κόβοντας μία ζωτικής σημασίας οδό βοήθειας.

Ο Μπάιντεν από την πλευρά του δέχεται πιέσεις από τους Δημοκρατικούς συναδέλφους του εν μέσω διαμαρτυριών στις πανεπιστημιουπόλεις των ΗΠΑ για να αποτρέψει το Ισραήλ από την εισβολή στη Ράφα. Το βάρος της υποστήριξής του προς το Ισραήλ αυξάνεται, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος διεκδικεί την επανεκλογή του τον Νοέμβριο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μακράν ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων στο Ισραήλ και επιτάχυνε τις παραδόσεις μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου που πυροδότησαν την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα.

Ο Μπάιντεν διευκρίνισε πάντως ότι τα αμερικανικά όπλα για την άμυνα του Ισραήλ, όπως για το αντιπυραυλικό σύστημα Iron Dome, θα συνεχιστούν.

Η αποστολή όπλων που «πάγωσε»

Χθες, Τετάρτη, Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι η Ουάσιγκτον διέκοψε την παράδοση φορτίου όπλων 1.800 βομβών των 2.000 λιβρών (907 κιλών) και 1.700 βομβών των 500 λιβρών στο Ισραήλ λόγω του κινδύνου για τους αμάχους στη Γάζα.

Τέσσερις πηγές ανέφεραν ότι οι αποστολές, που καθυστέρησαν για τουλάχιστον δύο εβδομάδες, αφορούσαν Κοινά Πυρομαχικά Αμεσης Επίθεσης (Joint Direct Attack Munitions) κατασκευής Boeing, καθώς και βόμβες μικρής διαμέτρου (SDB-1).

Αποτελούσαν μέρος προηγούμενης εγκεκριμένης αποστολής προς το Ισραήλ, όχι του πρόσφατου συμπληρωματικού πακέτου βοήθειας ύψους 95 δισ. δολ. που ενέκρινε το αμερικανικό Κογκρέσο τον Απρίλιο.

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ, Γκιλάντ Ερντάν, χαρακτήρισε την απόφαση «πολύ απογοητευτική», αλλά εκτίμησε ότι «οι ΗΠΑ δεν θα σταματήσουν να προμηθεύουν όπλα στο Ισραήλ».

Συνομιλίες στο Κάιρο

«Φρένο» στις παραδόσεις όπλων: Οι πρώτες αντιδράσεις του Ισραήλ κατά της απόφασης των ΗΠΑ-3
Παλαιστίνιοι σε σπίτι που δέχθηκε ισραηλινή επίθεση στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας (REUTERS/Hatem Khaled).

Η Χαμάς ανακοίνωσε αργά την Τετάρτη ότι δεν θα προβεί σε περισσότερες παραχωρήσεις προς το Ισραήλ στις συνομιλίες για την εκεχειρία.

Αντιπροσωπείες της Χαμάς, του Ισραήλ, των ΗΠΑ, της Αιγύπτου και του Κατάρ συναντώνται από την Τρίτη στο Κάιρο.

Οι διαφωνίες επιλύονται και υπάρχουν ενδείξεις ότι θα επιτευχθεί συμφωνία, ανέφερε νωρίς σήμερα, Πέμπτη, η κρατική αιγυπτιακή τηλεόραση Al Qahera TV, επικαλούμενη πηγή που γνωρίζει το ζήτημα, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Ωστόσο, ο Ιζάτ Ελ Ρεσίκ, μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς στο Κατάρ, ανέφερε σε δήλωσή του αργά χθες ότι η ομάδα δεν θα προχωρήσει πέρα από την πρόταση κατάπαυσης του πυρός που αποδέχθηκε τη Δευτέρα.

Η πρόταση αφορούσε την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων στη Γάζα και Παλαιστινίων γυναικών και παιδιών που κρατούνται στο Ισραήλ.

«Το Ισραήλ δεν εννοεί ότι επιδιώκει την επίτευξη συμφωνίας και χρησιμοποιεί τη διαπραγμάτευση ως κάλυψη για να εισβάλει στη Ράφα και να καταλάβει το πέρασμα», δήλωσε ο Ρεσίκ.

Τη Δευτέρα το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι η πρόταση εκεχειρίας τριών φάσεων που ενέκρινε η Χαμάς ήταν απαράδεκτη, επειδή οι όροι είχαν αποδυναμωθεί.

Οι ΗΠΑ ανέφεραν την Τρίτη ότι η Χαμάς αναθεώρησε την πρότασή της για εκεχειρία, κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει στο να ξεπεραστεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις. Λίγες ώρες πριν από την τελευταία δήλωση της Χαμάς, η Ουάσιγκτον συνέχισε να λέει ότι οι δύο πλευρές δεν απέχουν πολύ.

«Υπάρχει δρόμος προς συμφωνία … Οι δύο πλευρές είναι αρκετά κοντά και θα πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να φτάσουν σε συμφωνία», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν.

Ο πόλεμος ξεκίνησε όταν η Χαμάς επιτέθηκε στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας περίπου 1.200 ανθρώπους και απαγάγοντας 252, εκ των οποίων 128 παραμένουν όμηροι στη Γάζα και 36 έχουν κηρυχθεί νεκροί, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Ισραήλ.

«Ανθρωπιστική καταστροφή»

«Φρένο» στις παραδόσεις όπλων: Οι πρώτες αντιδράσεις του Ισραήλ κατά της απόφασης των ΗΠΑ-4
Παλαιστίνιοι περιμένουν για φαγητό στη Ράφα (REUTERS/Hatem Khaled).

Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι χθες, Τετάρτη, οι ένοπλες δυνάμεις της έδιναν μάχη με τον ισραηλινό στρατό στην ανατολική Ράφα και μαχητές της Ισλαμικής Τζιχάντ επιτέθηκαν με βαρύ πυροβολικό εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών και στρατιωτικών οχημάτων κοντά στο εγκαταλελειμμένο αεροδρόμιο της πόλης.

Ισραηλινά βλήματα αρμάτων μάχης προσγειώθηκαν στο κέντρο της Ράφα, τραυματίζοντας τουλάχιστον 25 ανθρώπους την Τετάρτη, ανέφεραν γιατροί. Κάτοικοι δήλωσαν ότι ισραηλινή αεροπορική επιδρομή είχε προκαλέσει τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 16 στη δυτική Ράφα.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι τα στρατεύματά του είχαν ανακαλύψει υποδομές της Χαμάς σε διάφορα σημεία στην ανατολική Ράφα και πραγματοποιούσαν στοχευμένες επιδρομές στην πόλη, καθώς και αεροπορικές επιδρομές σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας.

Ο ΟΗΕ, κάτοικοι της Γάζας και ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν ότι περαιτέρω ισραηλινή εισβολή στη Ράφα θα οδηγήσει σε ανθρωπιστική καταστροφή.

Αξιωματούχος του ΟΗΕ δήλωσε ότι δεν έχουν εισέλθει καύσιμα ούτε βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας λόγω της στρατιωτικής επιχείρησης.

Χαρακτήρισε την κατάσταση «καταστροφική για την ανθρωπιστική βοήθεια» στη Γάζα, όπου πάνω από τον μισό πληθυσμό υποφέρει από πείνα.

Οι Παλαιστίνιοι έχουν στριμωχτεί σε καταυλισμούς και σε αυτοσχέδια καταφύγια, παλεύοντας με τις ελλείψεις σε τρόφιμα, νερό και φάρμακα.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT